Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Czy w kazdej N16 byl seryjnie ABS

Gość Gonathel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Nie w każdej N16 byl ABS, mymielismy kupioną w grudniu 2000 roku w salonie, byly poduszki, klima,elektryka, ale ABSu nie bylo, wiec prawdopodobnie nie masz ABSu.

Mój Tata ma z paź 2001 z salonu bez ABS-u. Z tyłu ma bębny. Generalnie hamulce żyleta, ale na mokrym... wiadomo ! ma coś koło 70 000 km i oryginalne klocki przód :)

Pozdro

Gość accerone

z tego co wiem to wszystkie samochody po roku 96 sprzedawane w naszym (w salonach) kraju MUSZĄ być wyposażone w ABS ale mogę się mylić - to tylko zasłyszana wieść.

z tego co wiem to wszystkie samochody po roku 96 sprzedawane w naszym (w salonach) kraju MUSZĄ być wyposażone w ABS ale mogę się mylić - to tylko zasłyszana wieść.

Napewno tak nie jest. Bo nawet ja sam w 1997 roku kupiłem nowego citroena saxo i o ABSie mogłem zapomieć. A wcale nie miałem podstawowej wersji.

Odnośnie braku ABSu w Almerze to chyba warto podjechac do ASO. Oni po numerze VIN ustalą czy powinien być ABS czy też nie.

jeszcze rok temu kiedy zbierałem się do zakupu almery dzwoniłem do gościa z ogłoszenia w sprawie kupna z 2001 1.5 i też nie miał ABS-u gościu nie wiedział dlaczego. W serwisie nissana pewnie bedzą wiedzieć.

Niestety nie 1996 a 01.07.2006,to jest data od której w Polsce obowiązkowy jest ABS w nowych samochodach.W Europie zachodniej 2 lata wcześniej.Przed 2006 rokiem takie rzeczy były opcjonalne. :)

Rozumiem,że przy b.ostrym hamowaniu na śliskim nie zadziałał ( działa dopiero od 6 km/h).Przy uszkodzeniu ABS-u kontrolka powinna się palić cały czas.Nie chce nic sugerować ale czy poprzedni właściciel(sprzedawca) nic tam nie kombinował??

należy zadać pytanie jeżeli z tyłu są tarcze hamulcowe a nie bębny, to jak sprawdzano czy jest ABS czy go nie ma? jeśli ktoś sobie wyobraża że kazde naciśnięcie pedału hamulca uruchomi system to sie myli , do tego żeby go uruchomić w normalnych warunkach trzeba trochę odwagi. a na bardzo sliskią nawierzchnię na razie nie ma co liczyć. no i jeszcze trzeba wiedzieć czego należy sie spodziewać po tym jak zadziała. W normalnych warunkach mój test ABS był taki: wjechałem do zaprzyjaźnionego lasu , na drodze ubitej z żużla i popiołu rozpędziłem auto do100 i z całej siły nacisnąłem hamulec. wtedy zadziałał . inny moment w którym moze zadziałac jak jest to bardzo sliska , przymrozona woda na asfalcie lub dobrze ubity snieg , prawie lód. To tyle coby dalej nie dywagować. Pozdro

Gość lewy5475

abs w almerze zadziała zawsze gdy jadąc z prędkością powyżej 10 km na godzinę gwałtownie naciśniemy pedał hamulca. Wtedy wyrażnie czje się jego działanie

Gość Konstruktor

owszem ja jadąc 60km/h gwaltownie zahamowałem przed przejsciem dla pieszych na asfaltowej suchej nawierchni niestety abs zadzialal i wjechalem na srodek przejscia...

Gość harcerzyk123

Ja mam klamre z 2000 roku i ABS jest i działa. A kontrolka ABS-u ma się zapalić w trakcie uruchamiania silnika a po chwili gaśnie i jest to normalne. Ja u siebie ABS przetestowałem dosyć łatwo. U siebie na osiedlu rozbujałem się do 30 i hamulec ze sprzegłem na maksa w podłogę. Poczuło się uderzenia pedału hamulca i działanie ABS.

@Konstruktor co do drogi hamowania wszystko zależy kiedy zaczniesz hamować. Jak 5m przed przejściem to nie ma siły abyś wyhamował.

Pozdrawiam.