Gość Gonathel Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam Mam pytanie czy w Almerach z 2001 standardowo był montowany ABS czy trzeba było za niego dopłacić bo w mojej albo go niema albo nie działa ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość biloowa Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Witaj Nie w każdej N16 byl ABS, mymielismy kupioną w grudniu 2000 roku w salonie, byly poduszki, klima,elektryka, ale ABSu nie bylo, wiec prawdopodobnie nie masz ABSu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 A ja mam z lutego 2000r i mam ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Podstawowe wersje N16 z lat 2000-2001 nie miały ABSu. A z tyłu masz jeszcze bębny czy tarcze :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM85 Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Mój Tata ma z paź 2001 z salonu bez ABS-u. Z tyłu ma bębny. Generalnie hamulce żyleta, ale na mokrym... wiadomo ! ma coś koło 70 000 km i oryginalne klocki przód Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 No ja nie mam podstawowej wersji tylko Luxury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gonathel Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 z tyłu mam tarcze, ale widocznie nie mam ABSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 ja mam wersje Sport i mam ABSy .. produkcja 05.2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość accerone Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 z tego co wiem to wszystkie samochody po roku 96 sprzedawane w naszym (w salonach) kraju MUSZĄ być wyposażone w ABS ale mogę się mylić - to tylko zasłyszana wieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 z tego co wiem to wszystkie samochody po roku 96 sprzedawane w naszym (w salonach) kraju MUSZĄ być wyposażone w ABS ale mogę się mylić - to tylko zasłyszana wieść. Napewno tak nie jest. Bo nawet ja sam w 1997 roku kupiłem nowego citroena saxo i o ABSie mogłem zapomieć. A wcale nie miałem podstawowej wersji. Odnośnie braku ABSu w Almerze to chyba warto podjechac do ASO. Oni po numerze VIN ustalą czy powinien być ABS czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Macka Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 jeszcze rok temu kiedy zbierałem się do zakupu almery dzwoniłem do gościa z ogłoszenia w sprawie kupna z 2001 1.5 i też nie miał ABS-u gościu nie wiedział dlaczego. W serwisie nissana pewnie bedzą wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystek Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja mam 2001 bez ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja mam 2001 bez ABS. A masz z tyłu tarcze czy będny :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystek Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 A tego nie wiem, ale zerknę po pracy i napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 z tego co wiem to wszystkie samochody po roku 96 sprzedawane w naszym (w salonach) kraju MUSZĄ być wyposażone w ABS ale mogę się mylić - to tylko zasłyszana wieść. Niestety nie 1996 a 01.07.2006,to jest data od której w Polsce obowiązkowy jest ABS w nowych samochodach.W Europie zachodniej 2 lata wcześniej.Przed 2006 rokiem takie rzeczy były opcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klimoo Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 mam ten sam problem. juz mialem jechac do mechanika... kontrolka ABS przy zapalaniu sie swieci potem gasnie a ABS nie ma albo nie dziala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Rozumiem,że przy b.ostrym hamowaniu na śliskim nie zadziałał ( działa dopiero od 6 km/h).Przy uszkodzeniu ABS-u kontrolka powinna się palić cały czas.Nie chce nic sugerować ale czy poprzedni właściciel(sprzedawca) nic tam nie kombinował?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klimoo Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 tego to nie wiem..auto niedawno kupilem wiec jeszcze malo wiem o aucie.jednak odwiedze mechaniora to moze sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość walut Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 należy zadać pytanie jeżeli z tyłu są tarcze hamulcowe a nie bębny, to jak sprawdzano czy jest ABS czy go nie ma? jeśli ktoś sobie wyobraża że kazde naciśnięcie pedału hamulca uruchomi system to sie myli , do tego żeby go uruchomić w normalnych warunkach trzeba trochę odwagi. a na bardzo sliskią nawierzchnię na razie nie ma co liczyć. no i jeszcze trzeba wiedzieć czego należy sie spodziewać po tym jak zadziała. W normalnych warunkach mój test ABS był taki: wjechałem do zaprzyjaźnionego lasu , na drodze ubitej z żużla i popiołu rozpędziłem auto do100 i z całej siły nacisnąłem hamulec. wtedy zadziałał . inny moment w którym moze zadziałac jak jest to bardzo sliska , przymrozona woda na asfalcie lub dobrze ubity snieg , prawie lód. To tyle coby dalej nie dywagować. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewy5475 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 abs w almerze zadziała zawsze gdy jadąc z prędkością powyżej 10 km na godzinę gwałtownie naciśniemy pedał hamulca. Wtedy wyrażnie czje się jego działanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 owszem ja jadąc 60km/h gwaltownie zahamowałem przed przejsciem dla pieszych na asfaltowej suchej nawierchni niestety abs zadzialal i wjechalem na srodek przejscia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lewy5475 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 niestety wszędzie trzeba myśleć i przewidywać. A jadąc w lesie 100 na godzinę wjechałem w tyłek sarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomex Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Gonathel, siemka ja mam z 2000 i jest abs najlepiej sprawdzić czy jest pompa abs-u powinna być przy ścianie grodziowej pod maską po lewej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość harcerzyk123 Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ja mam klamre z 2000 roku i ABS jest i działa. A kontrolka ABS-u ma się zapalić w trakcie uruchamiania silnika a po chwili gaśnie i jest to normalne. Ja u siebie ABS przetestowałem dosyć łatwo. U siebie na osiedlu rozbujałem się do 30 i hamulec ze sprzegłem na maksa w podłogę. Poczuło się uderzenia pedału hamulca i działanie ABS. @Konstruktor co do drogi hamowania wszystko zależy kiedy zaczniesz hamować. Jak 5m przed przejściem to nie ma siły abyś wyhamował. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konstruktor Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Nie no rozpoczołęm hamowanie z 20 m przed przejściem. A ABS zaczął furkotać ;p i tak jechałęm zadowolony ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi