Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Juniora niebieska Primera P10 GT z SR20VE 194KM & 207Nm

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Elo junioor, napisz do pana od tej aukcji: http://www.allegro.pl/item642793293_sprezy...6r_40_40mm.html

Czy Ci nie sprzeda samego przodu jak nie to albo szukaj albo bierz to od niego a tył wypożycz Esziemu a nóż podniesie mu dupe i się dogadacie coby nikt nie był stratny...

spoko, spoko już rozkminiłem czemu mi siedzi d*pa i czemu na lewo była niżej ;)

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Gość wujek_trzcina

Hej hej hej!!!

A więc znów poraz kolejny @ nismoday :)

Ustawiłem się z junioorem aby przymierzyć mój kolektorek i wyjaśnić w końcu ten cały galimatias: czy kolektor idzie podpasować, czy nie, o co się zapiera itp itd. Czekając na ostudzenie się kolektorka, postanowiliśmy w międzyczasie zerknąć pod spód na wydech, ale zobaczyliśmy zupełnie co innego i bynajmniej, nic fajnego...

Syf przeokruny wszędzie... pękła gumowa osłona przegubu...

20091128361.jpg

20091128360.jpg

20091128362.jpg

20091128363.jpg

Ale co robić... jedziemy dalej. Złazi seryjny kolektorek:

20091128365.jpg

Oraz po malutkiej prośbie wchodzi mój wynalazlek..:

20091128370.jpg

20091128369.jpg

20091128372.jpg

20091128366.jpg

20091128367.jpg

Co wiadomo na pewno:

+ ten kolektor wchodzi w tej chwili w każde seryjne SR20xx nismo i centralnie idzie go założć choć w pewnym momencie przeszkadza belka

+ będą poprawione kolanka żeby je oddalić od altka coby mu za gorąco nie było

+ należy dać blachy odprowadzające ciepłow w miejscu gdzie rury przechodzą pod miską - nada zrobić, na legalu

+ układ rur będzie uproszczony żeby ich tak bezsensowanie nie plątać

Odpaliliśmy ten samochód na tym kolektorze - było męsko ;D w tej chwili wysyłam dobrej jakości filmy na fotobaketa bo sie jutub spier... Wstawie linki jak się dośle toto.

Macie bezpośrednie linki bo już padam na pysk:

ODPALAMY 1

Edytowane przez wujek_trzcina

Gość wujek_trzcina

Jak hot rod brzmi - zakładam, że to na samym kolektorze, bez reszty wydechy hulało.

"jak petarda" po prostu :)

Dokładnie ZIom, tylko kolektorek był. Wujek Junioor ma niestety zbyt nisko zawieszonego furexa i trzeba będzie kogoś innego poprosić o testing na hamowni. Liczę tutaj po cichu na Coobcia.

No cóż warunki do dłubania były idealne :dribble: a guma na przegubie strasznie mnie zeźliła :angry:

Kolektor w obecnej formie mieści się dosłownie na styk ale konstruktor już wie co gdzie poprawić by było lepiej. Faktycznie trzeba było go chwilami troszkę "poprosić" żeby się ładnie ułożył :whistle:

Co do filmiku to niestety aparat nie najlepiej poradził sobie z dźwiękiem bo to co słychać to ułamek szatańskich dźwięków wydobywających się z silnika a nie przekraczaliśmy 3500-4000 rpm - nawet nie chce wiedzieć jakby to brzmiało na załączonym VVL :|

No wrescie ktos znalazł czas zeby przymierzyc kolektorek :) wyciek z przegubu nie wyglada za pieknie :unsure: Junior załaczaja sie te zmienne fazy juz dobrze ? :)

Smar z przegubu jest w sam raz jako zabezpieczenie nadkola przed zimą. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D

Ciekawe jaki przyrost da ten kolektor i czy będzie lepiej niż z SSAC.

Junior załaczaja sie te zmienne fazy juz dobrze ? :)

jeszcze nie :( czasu brak by do Coobcia podbić

Zabezpieczenie antykorozyjne jest i to nie tylko nadkola ale cała piasta felga półoś i wahacze. Cud że na tarczy hamulcowej nic nie wylądowało bo trasę do Wyszkowa pokonałem dynamicznie :innocent: a osłabienie hebelków mogło by mieć marne skutki.

Coś ta lewa strona niefartowna jest najpierw wewnętrzny teraz zewnętrzny przegub smar wyrzucił tak więc już całą ćwiartkę wozu mam na zimę przygotowaną.

Na dodatek okazało się że prawa półoś zaczęła gnić i chyba będzie trzeba ją prewencyjnie wymienić bo jakoś wolę uniknąć przygody z jej ukręcaniem na ulicy.

Żeby ten kolektor porównywać do SSAC to trzeba by go wrzucić do autka które było mierzone z seryjnym wydechem potem z SSAC i teraz go pomierzyć po wrzuceniu wyrobu Wujka. Wówczas według mnie wyniki będą najbardziej miarodajne. Tak jak Wujek już pisał moje autko odpada chyba że że montaż kolektora na hamowni - mimo że Primera podniosła się deczko po wymianie sprężyn to nadal niemal szorowałbym tym kolektorem po asfalcie. Coś czuje że u mnie to się zmieści tylko coś 4-2-1 tak żeby po michą szły tylko 2 rury bo 4 to za grubo

Sam jestem bardzo ciekaw jaki będzie wynik pojedynku SSAC ver. custom Wujka

Gość wujek_trzcina

Ciekawe jaki przyrost da ten kolektor i czy będzie lepiej niż z SSAC.

Mam nadzieję bodek_n14, że w krótce się przekonamy. Teraz potrzebuję samochodu z seryjnym wydechem żeby drugą część kolektora dorobić (rurę łączącą kolektor z wydechem) więc gdyby ktoś miał w weekend 2-3h i mógł podlecieć do WWY to byłoby super

Cud że na tarczy hamulcowej nic nie wylądowało bo trasę do Wyszkowa pokonałem dynamicznie :innocent: a osłabienie hebelków mogło by mieć marne skutki.

Jechał 12 minut z WWA do WWY... podejrzewam permanentne 23 zeta na budziku tym bardziej, że wiózł czikena z kej ef si :D :D :D

Na dodatek okazało się że prawa półoś zaczęła gnić i chyba będzie trzeba ją prewencyjnie wymienić bo jakoś wolę uniknąć przygody z jej ukręcaniem na ulicy.

No dokładnie wyglądało to tak:

20091128374.jpg

Tak jak Wujek już pisał moje autko odpada chyba że że montaż kolektora na hamowni

A to jest bardzo dobry pomysł! Tym bardziej że tm kanał jest więc od dołu byśmy kameralnie wstawili wynalazek.. hmmm :D :D :D To kiedy przerabiamy Twój wydech?

Sam jestem bardzo ciekaw jaki będzie wynik pojedynku SSAC ver. custom Wujka

A co dopiero ja... ;)

EDIT: 29/11 23:22

Kolejny filmik... tutaj dodatkowo założyliśmy uszczelkę wydechową bo początkowo myślałem że hot-rodowy odgłos wynika z nieszczelności głwoica-kolektor :) Jednak po prostu taki odgłos wydaje sam kolektorek :D

ODPALAMY 2 I KRĘCIMY

Edytowane przez wujek_trzcina

Mój czarny sunny ma już zmierzone 219KM i 219Nm na SSAC, można sprawdzić co na zmierzonym zgrzebanym silniku da twój wyrób, w przyszły weekend jestem w wawie, tak wiec jak się go u ciebie zmieni bo nie ukrywam że lepsze warunki masz jak ja to można się pobawić...

No i hamownia obowiązkowo w poniedziałek :)

Co Do juniora to jakaś masakra normalnie z tymi półosiami... po wymienie wewnętrznego, zewnętrzny się poddał, jak się wymieni go albo osłone to pewno druga strona zawiedzie... :P

• Upvote 1

po wymienie wewnętrznego, zewnętrzny się poddał, jak się wymieni go albo osłone to pewno druga strona zawiedzie... :P

a wypluj te słowa :|

nie powinna obejrzałem dokładnie druga stronę: wszędzie sucho czysto i bez luzów jedynie ta półoś niepokoi :unsure:

• 10 miesięcy temu...

Odswiezam troszku temat bo chcialbym wiedziec co tam sie z Twoja primerka dzieje;) Pozmienialo sie cos czy wszystko jest po staremu? A i jeszcze jeno pytanko: co to sa za aluski bo strasznie mi sie podobaja:) z gory dzieki za odpowiedz :rolleyes:

• 2 miesiące temu...