JACKO29 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Mając na uwadze zakładanie spryskiwaczy reflektorów nabyłem zbiornik spryskiwaczy od opla Vectry z pompkami i...czujnikiem poziomu płynu i chciałem wam pokazać jak wykonałem sygnalizację niskiego stanu płynu w zbiorniczku. Potrzebne elementy,przewód ok 4m,1.5mm średnicy,czujnik poziomu,końcówki konektorowe,wiertło piórkowe do drewna,dioda 12v czerwona. Należy zdjąć nadkole i w tym miejscu(bo tylko tam jest na tyle szeroko aby zmieścił się czujnik) wywiercić otwór pod uszczelkę czujnika. Tak wygląda zbiornik z zamontowanym pływakiem. Przewody poprowadziłem wzdłuż belki przedniej na wysokości zamka pokrywy silnika i obok akumulatora,a następnie wprowadziłem przez jeden z otworów technologicznych z istniejącą wiązką,a wychodzącą za deską rozdzielczą . Diodę umieściłem w zaślepce znajdującą się pod deską,a plus połączyłem w skrzynce bezpieczników.Efekt jest taki że przy poziomie ok.1.2l płynu zapala się dioda sygnalizując niski stan.A tak na marginesie,zbiorniczek posiada dodatkowe miejsce na drugą pompkę ciśnieniową do spryskiwaczy reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 montowałeś już same spryskiwacze w zderzaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Na to rezerwuję sobie cieplejszy termin,wydaje mi się że będzie konieczne zdjęcie zderzaka,chyba że ręka się wygnie jak barba -papa i odkręci dwie śruby od zbiorniczka.Wszystkie elementy mam tak więc tylko czas. A z ksenonami d*pa blada ,odbieram w tym tygodniu kasę :zly: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdn Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 A jako ciekawostkę powiem, że w Rosji wszystkie Notesy mają spryskiwacze reflektorów. W podstawowej wersji też - radia nie mają a spryskiwacze tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Właśnie!Na japońskim filmie prezentującym Nota też były,ciśnieniowe!Dla tego zbiornik ma miejsce na drugą pompkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 wydaje mi się że będzie konieczne zdjęcie zderzaka mnie się nawet nie wydaje oglądałem dostęp, żeby fachowo wywiercić otwory, potem zamocować spryskiwacze i połączyć to w całość musi być nieco miejsca. A ich montaż to dobry pomysł, Note ma duże lampy które łatwo się brudzą jak się za kimś jedzie. Tylko żeby dobrze spełniały zadanie potrzeba sporego ciśnienia - sporo większego niż tych przy szybie. może trzeba zamontować druga pompkę? [ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 13:30 ] A z ksenonami d*pa blada ,odbieram w tym tygodniu kasę jaki problem z tymi ksenonami znowu się pojawił? rozumiem, że się ich pozbyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Tak jutro jadę po kasę ,już to komuś gdzieś podawałem,bi-ksenon ma za zadanie zmianę świateł z mijania na drogowe poprzez elektromagnes.Żarnik wykonuje skok ok10 mmm,i żeby się poruszać musi mieć luz i właśnie ten luz jest dla mnie nie do przyjęcia,uważam to za wadę bo przecież żarówka w siedlisku się nie rusza!,a efekt jest taki że granica światło -cienia drży na wybojach lub podczas ruszania,innych może to nie ruszać ale mnie za bardzo to wk.... i po krótkiej acz konkretnej rozmowie jadę zrobić zwrot. A co do pytania o pompkę do sprysków,to koniecznie musi być ciśnieniowa (druga),bo spryski wysuwają się ze zderzaka,a poza tym musisz wyjąć zbiornik aby wwiercić się z uszczelką i obsadzić pompkę.Dochodzi również montaż samych spryskiwaczy ,nie jest to tak proste jakby się wydawało.W zderzaku nie ma miejsca na spryskiwacze więc jedynie wchodzi w rachubę przykręcenie do belki stalowej za zderzakiem(a są tam na końcu po dwa wolne otwory)no i oczywiście takie wyprofilowanie stelaży aby maskownice idealnie lezały na zdeżaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdn Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 A w temacie spryskiwaczy - widzieliście? http://pl.youtube.com/watch?v=PuWJ2FdL9as Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 No właśnie takie mam zamiar zainstalować :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 widzieliście? http://pl.youtube.com/watch?v=PuWJ2FdL9asfajne nie wiem jaka to tablica rejestracyjna -chyba rosyjska?.JACKO - a może dałoby się kupić taki komplet w ASO u sowietów? Jeśli sprzedają u nich auta wyposażone w standardzie w tą zabawkę? Myślę ze u nich byłoby nawet taniej. Kiedyś znajomy tirowiec proponował mi,że mi przywiezie z Białorusi czy Ukrainy lampy przeciwmgielne do Notka legalne ze sklepu z częściami zamiennymi za ułamek ceny naszego aso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Myślalem nad tym po obejrzeniu tego filmiku,szukałem nawet trochę w necie ale lipa nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 pogadaj z jakimś kierowcą który jeździ na Ukrainę i Białoruś a w necie ewentualnie ustal w jakich miastach są sklepy lub serwisy nissana i daj mu namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Żebym miał takiego co jeżdzi na wschód to nie było by takiego problemu. Wyedytowałem posta aby podzielić się z wami uwagami,sygnalizacja pięknie działa,na wybojach zaczyna mrugać od czasu do czasu,przetestuję jeszcze ile się da pojeżdzić i pryskać do stałego oświecenia diody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi