Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

co kupić - duzy dylemat

Gość wozik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 1 raz na forum

Kilka tygodni temu podjąłem decyzję o zmianie auta i wiem że chcę kupić X-Triala, przesiadam się z Berlingo II benzyniaka+LPG.

Auto które wypatrzyłem to model z 2004 2,2 disel przebieg około 95 tyś pełna dokumentacja , ful wypas.

Pogrzebałem troche po forum /tak na szybko po różnych tematach/ i mam taki metlik w głowie że bez pytań się nie obejdzie Pierwsza zasadnicze pytanie:

Co kupić diesla czy benzynę /ja dużo nie jeżdżę/?

Które są bardziej awaryjne ? Wyczytałem trochę o tym modelu i zauważyłem że mogą pojawić się problemy z turbiną i intercoolera /powiem szczerze że moja obecna wiedza na temat diesl'ów jest zerowa/.

Czy w ASO sprawdzą na 100% czy te podzespoły są OK ? CZy Ktos tego nie "zarżnął" itd

NA co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem ?

Oczywiście auto będę sprawdzał w ASO i u lakiernika.

Stan auta które wyszukałem to podobna igla, przebieg w pełni udokumentowany itd.

to na razie tyle pytań

pozdrawiam Wozik

auto jest sprowadzone z Niemiec

link nie tajemnica al może nie będę zapeszał :) A czy mając VIN tego auta sprawdzę jego historię przeglądów tych w Niemczech ale będąc w Polskim ASO mają bazy międzynarodowe?

• 1 rok później...

Co kupić diesla czy benzynę /ja dużo nie jeżdżę/?

Ja Ci powiem jaką mam zasadę - ale nie po to żebyś się Ty sugerował - zrobisz jak uważasz. Ja diesla miałem raz i więcej NIE KUPIĘ UŻYWANEGO diesla. Dlaczego? Zwykle jest tak, że z czasem padnie turbina - koszt spory - nie wiesz jak poprzedni właściciel jej używał - po dłuższej (tzn. nawet kilkunasto kilometrowej) trasie z pracująca turbiną, powinno się poczekać z minutę albo dwie - jeśli wyłączysz od razu turbina jeszcze przez chwilę będzie "pracować" bez smarowania. I to właśnie najczęstszy powód zużycia turbiny - a ile osób tak robi?? odpowiedz sobie sam. Na pewno są to duże koszta. Następna rzecz to koło dwumasowe - kolejny wydatek. Duże prawdopodobieństwo, że możesz trafić na coś takiego właśnie - coć nie mówię że musisz... Spalanie - jeździsz mało - diesle lubią jeździć w długie trasy, gdzie to dopiero stają się autkami ekonomicznymi. W mieście diesel spali Ci niewiele mniej od benzyny o ile w ogóle...

Miałeś zagazowane auto i na dzien dzisiejszy moim zdaniem NIE ZNAJDZIESZ bardziej ekonomicznego rozwiązania. Ja w ciągu pół roku po zakupie diesla wymieniłem i turbo i koło dwumasowe a ropy łykał mi 8,5 w mieście. To mało?Chyba nie... Za tą kasę miałbym dwie sekwencje założone ;) i pewnie autem bym jeszcze jeździł... Dodam, że przed zakupem auto sprawdzał mi mechanik - jego opinia starczyła na jakieś 10 tyś km... potem się zaczęło...

A co może się zepsuć w benzyniaku? Hmmm, nie wiem... Jeśli nie jest zarżnięty, jeździ co najmniej na półsyntetyku, nie kopci po odpaleniu (i w trakcie jazdy, ma dobrą kompresję (to wszystko do sprawdzenia organoleptycznie oraz przyrządami) to pojeździsz dłuuuugo nawet na gazie... tyle ode mnie. Pozdrawiam

Oczywiście auto będę sprawdzał w ASO i u lakiernika.

Stan auta które wyszukałem to podobna igla, przebieg w pełni udokumentowany itd.

to na razie tyle pytań

pozdrawiam Wozik

A'propos sprawdzenia w Aso - nie wiem jak to dokładnie z nissanami ale pomyślmy: Kupujesz nowy wóz - 2 lata gwarancji i w tym czasie ze wszystkim musisz tam jeździć. po 2 latach masz dzwona - naprawiasz u Kazia na garażu. Czy ASO o tym wie? Myślę, że nie. Przychodzi czas wymiany oleju/przeglądu (pewnie już tylko zawieszenia itp) - jedziesz do ASO - wymieniają i bija pieczątkę. Sprzedajesz auto do Polski jako bezwypadkowe (bo pospawałeś u Kazia - ASO o tym nie wie) i z pieczątkami ASO z wymian oleju i przeglądów technicznych - autko do końca serwisowane... ;) Jest tak czy się mylę? Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...