Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

stuki w skrzyni biegów

Gość witex

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki mały problem . oznaki są takie jagby poszły pzrzeguby czyli przy maksymalnym skrecie przy próbie ruszenia harakterystyczne stukanie przegubów,ale wczoraj wiechałem na kanał sciągłem koła i przeguby zewnetrzne prawdopodobnie są dobre.Przy ściagnietych kołach odpaliłem skret na maksa iodgłosy wychodza ze skrzyni biegów co ciekawe jak wyprostuje kierownice to przestaje .PROSZE O POSTAWIENIE DIAGNOZY . PS wyszło jeszcze luz na swozniu dolnym i teraz trzeba wymienić cały wachacz czy kombinować regeneracje .pozdrawiam

witex, To jest definitywnie kwestia przegubów zewnętrznych,a odgłos dobiega jakby ze skrzyni ponieważ stuki przegubu przenoszą się półosiami na skrzynię,lub też szarpnięcia wywołane przeskokiem przegubu powodują stuki półosi w skszyni.

jak już wspomniałem odgłosy pochodzą ewidętnie ze skrzyni biegów.

Jeśli faktycznie tak jest, to by wychodziło na to, że któraś koronka lub satelita w mechanizmie różnicowym utraciła część uzębienia, wystarczy jeden ukruszony ząb i przy skręcie będzie stukot, a na prostej cisza. Usterka rzadko występuje statystycznie, ale były takie przypadki.

NO panowie wymontowałem skrzynie biegów,rozkręciłem na częśći pierwsze co się okazało: był luz na łożysku co powodowało iż satelity nie zazębiały się jak powinny i to mi stukotało w skrzyni a jednak przegłub dalej jest dobry. koszt naprawy tj. skrzynia ze złomu 450zł + olej 75zł + kolega mechanik 200zł no i cały dzień roboty a jeszcze jeden koszt wiadomo na koniec dobra FLASZKA razem wypita a przed wypiciem sprawdziliśmy autko JEŹDZI !!!!!!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...