Gość Nazim Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Potrzebuje wyłączyć pooduszki w nissanie micra K 11 2000 r. aby móc na przednim siedzeniu przewoźić maluszka, mam też poduszki w przednich siedzeniach, razem jest ich 4. Jeśli to możliwe chciałbym wyłączyć wszystkie. I jeszcze jedno jak po odłączeniu poduszek wytłumaczyć panu policjantowi przy kontroli że mogę przewoźić dziecko na przednim siedzeniu, potrzebuje jakiś papier, czy uwierzy mi na słowo. Miał ktoś taki przypadek? Dziękuje za opinie osób znających temat. Pozdrawiam Micromanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Wyłączyć poduszki możesz jedynie przez "zrobienie" awarii, czyli np wyjęcie bezpiecznika, rozpięcie jakiejś żółtej wtyczki itp. Cokolwiek, co spowoduje zaświecenie kontrolki poduszek. Najlepiej w takim wypadku jest odpiąć poduszkę pasażera, wtyczka jest nad schowkiem. A panu policjantowi wydaje mi się, że ciężko to będzie wytłumaczyć jeżeli będzie uparty. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nazim Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Wolałbym na przednim siedzeniu aby mieć nad nim kontrole i mieć go na oku, pozatym i tak narazie musi jeździć tyłem do kierunku jazdy, i na tylnm siedzeniu nie widział bym go wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Więc można dodatkowo wyciągnąć/odłączyć kontrolkę poduszek aby nie drażniła na desce. Gdy zmienisz fotelik na następny do jazdy przodem to będziesz malucha woził z tyłu a poduszki włączysz. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 a ja nie bardzo rozumiem pytanie dotyczące policji? co niby chcesz tłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Jest zakaz przewozenia dzieci na fotelu wyposazonym w AIRBAG. Ja mimo odlaczenia bym go jeszcze zdemontował nie ma takiego przepisu Bombel, a jak dalej będziesz się upierał przy swoim to proszę o konkretny art. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 http://fotelik.info/prawo.html Wolałbym na przednim siedzeniu aby mieć nad nim kontrole i mieć go na oku, pozatym i tak narazie musi jeździć tyłem do kierunku jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 w takim razie zwracam honor. byłem pewien że przepisy mówią o zakazie przewożenia na fotelu wyposażonym w aktywowaną poduszkę powietrzną i właśnie dlatego w wielu samochodach istnieje możliwośc deaktywacji poduszki pasażera czy to za pomocą kluczyka czy z pozycji komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Teraz mi przyszlo jeszcze do glowy. CZy jezeliodlaczy sie recznie poduszke, to czy rowniez nie odlaczy sie napinaczy pasów?? Bombel masz rację po wyjęciu bezpiecznika przestaje działać cały system czyli poduszki i napinacze pasów. Można by spróbować odłączyć poduszkę pasażera i założyć rezystor , wtedy reszta układu działa. Ale na ten temat to by musiał wypowiedzieć się jakiś elektronik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 nie wiem jak jest w micrach ale w BMW e36 da się odłączyć tylko jedną stronę, kierowca bądź pasażer, gdyż są to dwa niezależne obwody z oddzielnymi sensorami itd. przy wypięciu kostki z jednej strony wywala błąd na kompie, poduszka po tej stronie przestaje działać ale druga w dalszym ciągu jest aktywna i przy wypadku normalnie działa. i jeszczi jeszcze jedno, po co w takim razie jest możliwość zdezaktywowania poduszki powietrznej pasażera skoro dalej nie można wtedy przewozić dziecka na przednim fotelu tyłem do kierunku jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 no więc zgodnie z przepisem który sam wkleiłeś nie można. Jest wyraźnie napisane że nie można kiedy samochód jest wyposażony w airbag, nie ma tam wzmianki na temat czy air bag ma być aktywny czy nie. Jak go zdeaktywujesz to w myśl tego przepisu samochód wciąż jest wyposażony w airbag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Dzieci w samochodzie to zawsze ten sam problem: jak bezpiecznie umieścić maluchy w aucie, które przystosowane jest dla dorosłych? Trójka dzieci oznacza zawsze ciasnotę w samochodzie. Jedno powinno się znaleźć z przodu - nie ma sprawy, tam też można umieścić fotelik dziecięcy. Ale czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami? Kodeks drogowy wyjaśnia, że tak, ale jeżeli dziecko nie ukończyło 12 roku życia lub ma poniżej 150 cm wzrostu, z przodu może jechać tylko w foteliku ochronnym. Konkretnie: nie na podstawce, a w foteliku. Dodatkowo, jeżeli auto ma aktywną poduszkę powietrzną, nie można montować fotelika tyłem do kierunku jazdy. Jest to logiczne. "Odpalająca" poduszka złamałaby oparcie fotelika i dziecko nie wyszłoby z kolizji bez szwanku. Fotelik (albo kołyska - nosidełko dla najmłodszych) zamontowany na przednim siedzeniu auta z airbagiem pasażera tyłem do kierunku jazdy może pozostać na "swoim" miejscu pod warunkiem, że airbag ten można odłączyć i zostanie on odłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 czytaj treść przepisu który wkleiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Przepis przepisem ale wszystko zależy od interpretacji http://www.motofakty.pl/artykul/wybuch_za_plecami.html W przypadku Nazima to będzie ciężka sprawa do obejścia (nie ma fabrycznej możliwości wyłączenia airbagu) :029: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 ale mu to wiemy i stąd był mój post dotyczący Bombla. Niestety w tym przepisie nie ma miejsca na swobodną interpretację. Jest wyraźnie napisane że nie można jeżeli samochód jest wyposażony w airbag i nie ma wzmianki na temat wyłączonego airbag-a. inaczej mówiąc, gdyby zakładać że z wyłączonym można to wracamy do punktu wyjścia, czyli mojego pytania dotyczącego z czego chciałbyś się tłumaczyć policjantowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domiss Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 w myśl tego przepisu samochód wciąż jest wyposażony w airbag W sumie tego, co to znaczy, że auto jest wyposażone w poduszkę pasażera to nie zdefiniowali... Może wystarczy odłączyć i w razie czego twierdzić, że to zaślepka? ;P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 idąc Twoim tokiem rozumowania to nie zdefiniowali też co to jest airbag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nazim Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Najlepszym rozwiązaniem jest wymontowanie poduszki i zostawienie pustego miejsca po niej oczywiście bez zaśepki, wtedy policjant chyba sie nie doczepi do tego że jest airbag, tylko że to bedzie wyglądało strasznie , a pozatym niewiem czy znowu nie dostanę mandatu za samochód który jest pozbawiony podstawowych zabezpieczeń. Muszę zadzonić do serwisu i na policje zapytać o ten temat co mi odpowiedzą. Dziękuje za iele propozycji a może ktoś wie który bezpiecznik jest od airbaga i gdzie rozłącza sie taśme od poduszki pasażera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 bezpieczniki powinieneś mieć opisane a jeżeli już będziesz się brał za rozpinanie poduszki nie zapomnij wcześniej odłączyć akumulatora inaczej dziwnym trafem może Ci połamać ręce bądź zabić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nazim Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 ok bezpiecznik już wyjąłem ale świeci mi cały czas teraz kontrolka airbag przy zegarach, i to na czerwono, czy to oznacza że poduszka sie nie uruchomi czy trzeba jeszcze coś wiecej zrobić? [ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 21:28 ] gdzie jest taśma z wtyczką od poduszki pasażera gdzie moge ją wypiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Dojście jest raczej trudne , jest od spodu poduszki żółta wtyczka! (nie raz trzeba porozbierać trochę konsoli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Słuchajcie a nie możnaby np wyłaczyc te poduszke/ki w jakimś ASO bądź autoryzowanym jakimś punkcie i wziać od nich jakiś świstek który w razie kontroli może policjant sobie zobaczyć??? No troche dziwne wydaje mi sie wywalanie poduszek(całych) i pól kokpitu po to tylko żeby udowadniać policjantowi że tych poduszek brak bądż nie zadziałają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nazim Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Panowie podstawy to ja znam i wiem że to przeważnie żółta tasma i powinna być od spodu lub od strony silnika ale mi chodzi o dokładniejsze stwierdzenie typu musisz rozręcić to a to i tam jest. wie ktoś? Czasem można odłączyć cały sterownik ktoś posiada taką wiedzę? Marceli to że napisałem że tak by było najlepiej to nie oznacza że tak zrobie , napisałem tak bo to najlepsze rozwiązanie,pewne a zarazem oczywiste dla policjanta. Nie czytasz nie chciałem ich wywalać lecz zdemonotwać w całości aby w przyszłości jak osesek dorośnie założyć, pozatym jak przeczytasz we wcześniejszym poście stwierdziłem że muszę skontoktować sie z seriwsem i policją aby zapytać. Jak pozbyć sie wyświetlania przy zegarach czerwonej kontrolki airbag, tylko nie piszcie wymontować żarówke bo na to wpadłem już sam. Dziękuje za wszystkie sensowne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Jak pozbyć sie wyświetlania przy zegarach czerwonej kontrolki airbag, tylko nie piszcie wymontować żarówke bo na to wpadłem już sam. to jeżeli na to wpadłeś to co jeszcze chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leszek710309 Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 skontoktować sie z seriwsem i policją Najlepsze rozwiązanie jedź do serwisu i może się uda że Ci odłączą airbag jak im napiszesz oświadczenie że całą odpowiedzialność bierzesz na siebie!!Może wystawią Ci zaświadczenie o wyłączeniu poduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi