Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pilot przestał działać Nissan almera tino

muchamati2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem poniewaz nagle przestał mi działac pilot w moim niisanie almera tino (nie reaguje na przycisk zablokowania drzwi) natomiast z zapasowym kluczykiem jest wszystko ok. Myślałem ze sie rozprogramował ale próbowałem go zaprogramowac niby przez 6 razy przekrecić kluczyk w ciagu 10 sek itd. ale wcale nie mrugają kierunkowskazy (nie wchodzi w swere programacji) co moze byc przyczyną pilota??

• 4 tygodnie później...

Żaden z guzików nie dziala?

rozbierz go delikatnie -nie powinno byc z tym problemu i sprawdz czy switche (przyciski) sa w porzadku bo lubią sie psuć a koszt jednego to max 1,50zł

• 3 tygodnie później...

U mnie tez pilot sie biesi.

Raz dziala ,raz nie. Zalezy ktora noga wstanie.

Baterie to wymieniam co 3 miesiace. Przyciski posprawdzane idzialaja jak trzeba.

Nawet mu nowa obudowe kupilem i nic.

Ostatnio przy przegladzie w nissanie zakodowali mi go gratis,ale nie podzialal dlugo.

Jest mozliwe ze pilot sam sie moze rozkodowac przez sygnal z innego zrodla?

Nie zmienia sam frekwencji?

Mam brame do garazu na pilota.

To nie pomoge wiecej -jak jest suchy -to baterie powinny rok wytrzymac spokojnie.

Moze jakas wilgoc do niego podeszla?

jestes pewny ze guziki sa dobre?

Jak nie dzialaja -to obydwa czy tylko jeden z nich odmawia posluszenstwa?

Hej.

Guziki sa raczej dobre(tak mysle).Kiedy zamykam jest ok. ,ale z otwarciem sa problemy. Udaje sie otworzyc drzwi kierowcy,ale reszte (drugie przycisniecie) rzadko kiedy sie udaje.

Ale sluchaj teraz:

Przeczytalem pare postów i postanowilem zakodowac sobie kluczyk tymi przekreceniami

w stacyjce,a ze robilem to w pracy to mi sie zapomnialo ze to trzeba 6 razy przekrecic i przekrecilem 10. Cos pyknelo i nic,cisza. Ale po uruchomieniu silnika nie gasnie kontrolkasilnika. Jestem w nie malym szoku!! Zepsulem cos???!!! :029: :029:

[ Dodano: Pią 27 Mar, 2009 20:36 ]

Nie dawno spróbowalem ponownie,ale teraz z prawidlowa iloscia przekrecen ,ale dalej

swieci. Sprobowalem sprawdzic kod usterki za pomoca sposobu bez zworki (nie dziala) i

ze zworka - kontrolka gasnie na czas kiedy mam przelacznik na ON,ale za moment sie zapala i slychac klik i nic, dalej swieci jak zaczarowana.

Wlasnie odlaczylem akumulator.Poczekam do rana i zobaczymy.

W instrukcj pisza tez o tym ze w silnikach diesel zapalenie sie tej kontrolki spowodowane

jest miedzy innymi : obecnoscia wody w filtrze paliwa. Jest tez podane jak go oczyscic.

Ale filtr zmieniali mi jakies 3 miesiace temu...

Mam tez inna teorie na temat tej kontrolki (w moim Tino) mialem w karnistrze okolo 100g

95Pb(pisze okolo bo ciezko opróznic 20-to litrowy karnister do konca i zawsze cos zostaje) od innego auta i do niej dolalem 6l ON i pozniej to wszystko wlalem do biednego Tino.

Czy to moze byc powodem zaswiecenia sie kontrolki???

Koledzy jak myslicie???????

eeee -taka ilośc banzyny nie może wpłynąc na prace silnika

powodow dla ktorego zapala sie kontrolka moze być około stu, wiec trzeba to diagnozować (interfejs albo jakas stacja kontroli)

a co z tym kluczykiem?

I juz po problemie.

Na 24 h odlaczylem akumulator i nastepnego dna kolega (mechanik z citröena)wzial tino na warsztat i podlaczyl go pod ich komputer z programem Autodata i zgasil kontrolke.

Do tego mogl wydrukowac wszystkie error-y jakie mial zapamietane komputer w aucie,ale

po odlaczeniu aku sie wszystko skasowalo :/ .

Od tego czasu (minely trzy dni)pilot dziala SUPER a i kontrolka zapala sie tylko przy

zapalaniu ;) .

A najlepsze ze to wszystko gratis.

Niech mechanicy z nissana obejda sie smakiem!

Pisalem ciut wyzej. Zapalila sie i nie gasla mi od chwili proby zakodowania kluczyka przez obroty go w stacyjce.Nie wiem jakie bledy byly bo skasowaly sie po 24h bez akumulatora.

Kolega z citroena tylko ja mi wylaczyl. A kluczyk na razie (odpukac) dziala.

OK, ale niebardzo widze specjalne powiazanie IMMOBILISERA z kontrolka awarii Silnika.

Hmm wg mnie dziwna historia i bez dowiedzenia sie jakie konkretnie byly awarie to nie dowiemy sie przyczyny a szkoda bo (odpukac) czasami moga sie powtorzyc.