Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] sprzeglo ciezko chodzi

Gość adek89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

moze ktos juz mial taki problem ze ciezko wciska sie pedal sprzegla. moze tez ktos mial takki prblem bo biore pod uwage ze cos z dociiskiem albo poprstu linka bo ponoc są one wadliwe i sie przycieraja

no mam nadzieje ze to tylko linka. a po nocy jak jest mroz to wogole nie tyle ze Ciezko chodzi ale jeszcze bardzo wolno odbija, no i jak przeciagne czsem tak powyzej 5 tys obrotow to leciutko sie wciska.

Gość sieniek121233

witam,no to mamy ten sam problem,wczoraj mi pekla linka,autko stoi na parkingu i czeka na pon.az przyjedzie znajomy i mnie scholuje do mechanika,linka ta wytrzymala zaledwie 12tys,poprzednia zrobilem ok.40tys,i nic wymienilem ja profilaktycznie bo jechalem do norwegi i to byl chyba blad,po zalozeniu nowej chodzila ciezej niz poprzednia wiec chyba byla zle zalozona,zobaczymy w pon, jak bedzie tym razem,mam nadzieje ze skrzynia jest jeszcze ok........

Gość lukas3112

Koledzy proponuje jeszcze sprawdzić łapę od sprzęgła,bo może się trochę zatarła.U mnie np. jak się trochę cofnie łapę to odrazu lekko chodzi(jestem już po wymianie 2 linki)niestety zeby sie do niej dostac trzeba zwalac skrzynie,jak bedzie ciepło to się za to wezmę i zrobie jakies foto.

Gość sieniek121233

kolego jaką łape,tą co odchodzi od skrzyni???czy w środku auta?ja już wymieniłem linke i dalej ciężko chodzi,niewiem co dalej zrobic żeby wkońcu było ok.......

moj kolega mial to w almerze. wymienial cale sprzeglo,linke itd. okazalo sie ze linka zatarla sie w przelotce w sciance miedzy kabina a komora silnika. i tyle. tam tez mozna poszukac przyczyny.

• 1 miesiąc temu...

to byla tylko linka cale szczescie . zdjolem filtr wychaczylem linke (wczesniej blokujac dzwignie srzegla po jej uprzednim wcisnieciu pedala zeby latwiej bylo potem zamocowac) nalapel do pancerza oleju i jak narazie minely 2 tygodnie prawie i wszystko ok

Ja juz dwa razy wymienialem linke sprzegla, w koncu wymienilem docisk, sprzeglo , lozysko, a dobrej firmy bo AISIN'a , dwa dni pozniej w samochodzie pojawily sie te same problemy, pedal sprzegla wpadal, linka nie byla wyciagnieta , bo jest nowa, podobno , łapa która wysprzęgla lubi sie ukrecić,wiec na to tez trzyba uwazac...Jutro bede wiedzial co tak naprawde sie stalo, sprzeglo ma raptem 3-4 dni i zrobilem na nim 250Km...Wczoraj odebralem samochod z naprawy, jak sie okazalao , padly kliniki w lapie ktora odsprzegla, i ta lapa przez to ciezko chodzila , stad opor na pedale sprzegla w srodku ;)

cena jak ostatnio patrzylem na allegro to kolo 70 zl a co do wymiany to ja to zrobilm bez kanalu najpierw trzeba wyjac te wszystkie "zbiorniczki" od filtra ( nie wiem jak sie to fachowo nazywa) i jest dostep do linki zluzowac srube regulacyjna i wychaczc linke potem trzeba wychaczyc od pedalu to tam trudniej troche z wyciagnieciem ale nie ma tragedi

Musisz dobrze oblukac jak na dole przy pedale byla regulowana , i ja przeciagnac , zahaczyc wpierw pedal , pozniej mniej wiecej ustaiwc jej dlugosc, i takim pokeretelkiem przy lapie oodsprzeglajacej sobie ladnie wyregulujesz, zeby sie do tego dostac musis zdjac obdowy filtrow powietrza, ,ja osobiscie nic oprocz tych plastikow nie zdjemowalem :)

Mi na warsztacie dwa razy skrzynie zwalali na swoj koszt, bo sprzeglo powymieniali , a tak samo chodzilo jak te stare, a ta lapa to tak ciezko chodzila, ze linka to az skrzeczala,ja stawiam na te lape ,albo na docisk ,dwie linki spsulem za ok220zl zwlozeniem ;/ , mam nadzieje ze teraz bedzie dobrze , bo bede ich nekal dopoki nie bedzie ok :)

• 8 lat później...

wiecie moze co smarowac zeby lapa sprzegla chodzila plynnie? gdzies byl temat ale szukajka nie pokazuje. Sprzeglo nowe a na cieplym chrupie pedal masakrycznie