Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzynia automat problem ze wstecznym

Gość _arek_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znajomy ma takie objawy wlasnie u siebie ze kiedy auto sie nagrzeje po jakims kawalku jazdy to wsteczny nie dziala. Kiedy natomiast postoi dluzej i ostygnie jest juz ok i normalnie mozna cofac.

To samo kiedy np rano wstaje po nocy i jedzie do pracy lub wychodzi z pracy po 8 godz normalnie wsteczny jest. Inne biegi do przodu dzialaja normalnie.

Skrzynia automatyczna autko to sunny z 96rok

takie objawy to bardzo czesto uszkodzenie skrzyni (w sunny sa stare generacje skrzyn, nie wiem, czy w ogole maja jakas elektronike).

Skrzynia moze byc po prostu mocno zuzyta, no ale wstecznego raczej az tak sie nie uzywa :)

Najczesciej skrzynie zaczynaja pokazywac swoje zuzycie poprzez szarpanie z 1 na 2.

A jak juz wspomnialem, w tych skrzyniach CHYBA (podkreslam chyba) nie ma specjalnie elektroniki, to jakies po sprzegla i wysprzegliki mogly nawalic :/

Ja bym w pierwszej kolejnosci sprawdzil stan i poziom oleju w skrzyni biegow.

Sprawdzamy na wlaczonym silniku, uprzednio zmieniajac kilka razy biegi do przodu, do tylu (zeby napelnic sprzegla).

Od razu olej: ATF 220 (Dexron).

Napisz, co i jak

ok sprawdze co i jak...

mam nadzieje ze bagnet jest gdzies w widocznym miejscu :D

a i jeszcze jedno sprawdzac na zimnym czy na goracym silniku??

obojetne, czy na zimnej SKRZYNI czy na rozgrzanej. Na bagnecie są dwie skale.

Bagnet wychodzi ze skrzyni, taka wystająca rurka po prawej od silnika, troszke z przodu. Sprawdza sie tak samo jak dla silnika ;)

a jak ma z nadbiegiem? bo ja widze u siebie, ze "piatka" wskakuje wtedy, gdy poziom oleju jest odpowiedni. Gdy jest za niski nie chce się przelaczyc - za male cisnienie widocznie.

No ale tu mamy inny problem :)

z nadbiegiem tzn :P

sprawdzac olejek bedziemy dopiero jutro niestety bo znajomy dzis nie ma czasu przyjechac a on trroszke nie kumaty jesli chodzi o auta :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...