Gość Bill_Lee Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam, czy zwrócił ktoś wcześniej uwagę na zmowę cenową lamp tylnych do Almerki 2002 przed FL. Przeglądając rózne oferty internetowe ( m.in. allegro) sprzedający zdecydowanie zawyżają cenę owych lamp , cena wacha się pomiędzy 450 a 500 za sztukę. Cena wersji po FL jest duzo nizsza np 250pln/szt. Zapraszam do dyskusji na ten temat pozdrawiam Bill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Ładniejsze są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sleepyhead Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 No właśnie, są łądniejsze P.S. 1. Koszt wyprodukowania takiej lampy (oryginał/OES) to około 10-12 euro za sztukę. Producent dolicza średnio 30% marży, więc to daje około 15 euro. Reszta to marże pośredników: - generalny dystrybutor (transport i magazynowanie), - dystrybutor na dany kraj/hurtownia (transport), - sprzedawca, - prowizja dla Allegro na końcu 4%, (*jeśli kupujemy przez Allegro) - a no i 22% vat'u na koniec. Za całość płaci Klient, czyli my. 2. Z tego co sprawdzałem w TECDOC'u to FL wszedł dokładnie we wrześniu 2003, a nie 2002. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bill_Lee Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 heloł? starsze lampy (tj. przed FL) są ładniesze? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teres Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 heloł?starsze lampy (tj. przed FL) są ładniesze? Moim zdaniem tak Nie podobają mi się te kółka w nowszych lampach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 2. Z tego co sprawdzałem w TECDOC'u to FL wszedł dokładnie we wrześniu 2003, a nie 2002. Do tej pory też tak myślałem, ale spotkałem już kilka egz. post liftowych z datą produkcji 2002 np oceniana już na forum http://otomoto.pl/nissan-almera-C7790645.html Moja jest ze stycznia 2003 i jest przed liftem. Myślę, że przez chwilę mogli robić dwie wersje przed i po lifcie, tylko nie wiem jaki to miałoby sens, no chyba że wcześniej nie wyrabiali z zamówieniami Ładniejsze czy nie, ile ludiz tyle gustów, mnie podobają się po lifcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM85 Opublikowano 11 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Mój ojciec kupił n16 w paźdz. 2001, jak jechał na pierwszy przegląd po roku czasu, to jak dobrze pamiętam w salonie stała już n16 po FL. tylne po FL są ok! Ale przód almy przed FL jest bardziej zadziorny i agresywny - duże logo i te przetłoczenia. Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michel Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Podobno lamy przed FL nie są już produkowane i stąd taka wysoka cena. Mam z tym ogromny preoblem, bo jeżdże z pękniętą obudową jednaj lamy (efekt pijackiej fantazji jakichś kretynów...), w każdej chwili moge stracić dowód rej jak mnie policja złapie...Szukałem i szukałem czegoś tańszego niż 500 zł i klapa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bill_Lee Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 witaj w klubie rozbitych tylnych lamp. miałem ostatnio wymianę mejlową ze sprzedającym lampy. Bardzo niegrzecznie się wypowiadał na mój temat ( chciałem się z nim potargować, ale zaczynając od niższej ceny, gość mnie wyśmiał bo jak napisał sprzedał sztuk 3 w ostatnim tygodniu za 500pln/sztuka) tak więc pozostało mi pojeździć po szrotach w okolicach poznania, (i liczyć na cud) a na to niestety nie mam za dużo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość logis Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Zadzwoń tam może będą mieli: Hurtownia Blach Karoseryjnych i Oświetlenia Edyta Ceyba Kontakt Poznań, ul. Główna 62, tel. 061 8780071 Kiedyś kupowałem u nich zamienniki do VW i Mercedesa i nie były takie złe a cena kilkukrotnie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bill_Lee Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Zadzwoń tam może będą mieli: Hurtownia Blach Karoseryjnych i Oświetlenia Edyta CeybaKontakt Poznań, ul. Główna 62, tel. 061 8780071 Kiedyś kupowałem u nich zamienniki do VW i Mercedesa i nie były takie złe a cena kilkukrotnie niższa. dzięki za info. właśnie do nich dzwoniłem. niestety nie mają.... pani z która rozmawiałem poleciła mi sprawdzić serwis nissana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sleepyhead Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Podobno lamy przed FL nie są już produkowane i stąd taka wysoka cena.Mam z tym ogromny preoblem, bo jeżdże z pękniętą obudową jednaj lamy (efekt pijackiej fantazji jakichś kretynów...), w każdej chwili moge stracić dowód rej jak mnie policja złapie...Szukałem i szukałem czegoś tańszego niż 500 zł i klapa.... W Europie jest przepis, że KAŻDY producent aut ma obowiązek zapewnić dostępność części zamiennych przez minimum 10 lat od zakończenia produkcji. A więc ta lampa będzie produkowana na potrzeby części zamiennych min. do 2012-2013 roku. Niestety chyba nie ma zamienników i dlatego taka cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi