Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Zerwany Łańcuch rozrządu

Gość markol2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś rano auto nie chciało mi odpalić kręcie kilka minut i zapaliło poklekotało, strzeliło z tłumika i już działało normalnie. Po pracy (czyli po 8 godzinach postoju) znowu to samo kręcił silnik ale nie myślało zapalić w wyniku czego pawie rozładowałem akumulator. Podczas holowania do mechanika pomyślałem może zapali jak wrzucę bieg. Auto zapaliło ale zaś strzeliło aż mi pokrywa z filtru powietrza podskoczyła. Po dojechaniu do mechanika (był jescze zimny silnik) mechanik stwierdziłżeby wymienić przewody wysokiego napiecia. Po wymienie przewodów i świec auto nie utrzymyje wolnych obotów spada poniżej 500 lub gasnie, czasami widać że stara siępodpompować coś tam idzie i jest ok ale przy szybkim wcisnieciu sprzegła np z 2000 obrotów gasnię. Na wolnych obrotach auto dziwnie cyka lub dzwoni, ale podczas jazdy normalnie nie zauważyłem spadku mocy bez problemu wkręca się i jedzie. . Zobaczymy czy jutro rano zapali.

Może macie jakieś pomysły co mogło paść ? gdzie szukać usterki od czego zacząć ?

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 20:11 ]

Zrobiłem kilka testów oto moje kolejne spostrzeżenia:

Silnik ostygł - znowu problem z zapaleniem.

Podczas pracy wyłączyłem czujnik temperatury - włączy się wentylator - brak poprawy w pracy silnika.

Podczas pacy wyłączyłem przepływomierz - silnik zgasł, odpalił bez przepływki i działał, po podpięci zgasł i odplił

Co mnie najbardziej zdziwiło to jak na 2 i 3 cylindrze odłączyłem przewody WN ti iskry skakały z przewodów ale zero reakcji w pracy silnika. Nie odłączałem naraz 2 i 3 tylko pojedynczo.

Problem już zdiagnosowny : Błąd 11 w ECU - przyczyna - ZERWANY ŁAŃCUCH ROZRZĄDU DOLNY, pęknięta osłona rozrządu głowicy. Ogólnie LIPA.

Teraz mam pytanie czy NA PEWNO mogę wsadzić tam 1,6 i ECU mi ruszy? Miałem teraz wersje GX (czyli łysa). Jak teraz kupie 1,6 i zdemontuje pompę wspomagania, nie będę miał jakiś błędów, sonda lambda i inne czujniki są takie same ? Warto zakładać silnik 1,6 czy lepiej 1,4.?

w jaki sposob silnik chodzil i autko jezdzilo przy zerwanym lancuchu ? :zdziw:

cos mi tu nie gra....

moze to ktos wyjasnic?

czyli miałem szczęście że dojechałem :) , bo już nigdy nie odpali :(

czyli sciagaj oslone rozrzadu i obadaj sprawe !

moze i masz nadpęknięty lancuch ale jak chodzi to napewno nie zerwany, moze jeszcze beda z tego ludzie :)

jak pisałem wyżej zdjąłem osłonę i dolny łańcuch znalazł się u góry, oraz ta część głowicy która osłania krótki łańcuch jest popękana od strony pompy.Więc już raczej nie zadziała :(

Jaki przebieg?

Jaki lałeś olej?

Jaki masz styl jazdy?

z ciekawości....

Powodzonka

przylaczam sie...

poprzedni silnik (dokladnie taki jak ma kolega markol2)

wysypal mi sie po 200 tys (licznikowo) aleee przez zle dobrana instalacje gazowa i checia 'oszczednosci' poprzedniego wlasciciela :/

ale rozrzad byl w nim jesszcze ok.. a katowany tez byl dobrze..

a wiec:

1) teoretycznie miał 135000 (wymieniałem górny napinacz bo miał wżery) sądzę że był kręcony,

2) Jak kupiłem to był Mobil1 pełny syntetyk, teraz zalałem go mobil1 półsyntetykiem.

3) Styl jazdy ekonomiczny i spokojny, między 2500 a 3500 obrotów, no chyba że wyprzedzanie :)

4) Auto jeździło na benzynie.