Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] pokrywa zaworów - wyciek...

Gość Virgo_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wymienilem olej na Valvoline 10W-40. Nie wiem co bylo wczesniej, ale w momencie gdy pierwszy raz ogladalem Almere, jeszcze przed kupnem, okazalo sie ze poziom oleju jest bardzo niski, na min. Podejrzewam ze ktos mocno zaniedbal sprawe :|

Wymiany olejow w ksiazce:

- Na samym poczatku byl 0W-30 az do 103 kkm

- Pozniej do 169171 km byl 0W-40 (Mobil1, BP V7000)

Z tego co sie orientuje, auto jezdzilo w gorach wiec moze stad taki olej?

Nastepna wymiana powinna byc przy 178300 km, wg ksiazki, ale tu slad sie urywa i nie wiem co sie dzialo z silnikiem do 200kkm. Ostatni wpis jest z czerwca 2006, ja ją kupilem w pazdzierniku 2008. Jak ją bralem silnik byl w miare suchy, nie byl myty.

Przy 200 kkm wlalem polsyntetyk Valvoline 10W-40, polecony na forum i servis Nissana. Po tym zabiegu silnik zaczal mi sie pocic, szczegolnie przy pokrywie zaworowej, ale pracuje rowno. Po przejechaniu 4 kkm nie zauwazywalem znacznego obnizenia sie poziomu oleju. Zauwazylem slady pawdopodobnie uszczelniania pokrywy zaworów silikonem, ale pewności nie mam.

Jezeli chodzi o dym to nie zauwazyem zeby po nagrzeniu byl niebieski, czasem jak dlugo postoi to podobno rano przy odpaleniu ma wlasnie taki odcien ale tylko przez chwile, pozniej normalnie - tak wynika z relacji swiadkow. Zapach spalin jest normalny.

Gdy ogladam fotki silnikow Almer sa one suchutkie, stad moj niepokoj. Co z tym zrobic? Lac mineralny, zmienic uszczelke klawiatury czy moze cos innego...

pozdrawiam!

Gość leszek710309
Gdy ogladam fotki silnikow Almer sa one suchutkie, stad moj niepokoj. Co z tym zrobic? Lac mineralny, zmienic uszczelke klawiatury czy moze cos innego...

Zacznij od wymiany uszczelki !

Wymiana uszczelki po pokrywą zaworów, większość autek górnozaworowych ma takie dolegliwości.

Moja rada, podjedź do ASO i kup oryginał, to nie są duże koszty a masz pewność że będzie oki.

Jeśli masz dobrego mechanika to można jeszcze pokrywę na uszczelniacz Toyoty założyć - też rewelacyjna rzecz - ja tak mam i jest suchutko ;)

pozdrawiam

Asahi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...