Gość lkula Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam. Chciałem zapytać o sposób podłączenia subwoofera w K11 (po FL). Osprzęt mam fabryczny, tzn. radio Clarion PN-9526U (CK98B) + głośniki w drzwiach + głośniki z wysokimi tonami w "słupkach" z przodu. Wszystko na 4 Ohmy. Zauważyłem w bagażniku z prawej strony w okolicy lampki przykręconą (fabrycznie?) kostkę z czterema pinami na których jest jakiś sygnał, jednak są dwa "ALE": *) jakkolwiek bym nie podpinał głośników pod tę kostkę, to zawsze grają (mimo regulacji balansu lewo/prawo w radiu) *) w radiu nie widzę balansu przód/tył (co nie znaczy że jej nie ma) Teraz pytanie - jak to ugryźć? Trzeba kupować wzmacniacz? Chcę tylko podpiąć skrzynkę/tupę aby mieć miękki bas, głośniki z tyłu nie są mi potrzebne i nie planuję ich podłączania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchaczz Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Trzeba kupować wzmacniacz? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lkula Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 A jeśli będzie to subwoofer aktywny? Pytanie dodatkowe: czy ta kostka była montowana fabrycznie? [ Dodano: Wto 17 Lut, 2009 14:46 ] Jestem po małej rozbiórce całej kabelkologii od radia w mojej K11... Teraz wnioski. Otóż kostka z prawej strony w okolicy lampki bagażnika była zamontowana oryginalnie. Są tam przewody tylnych głośników zakończone cienkimi wsuwkami. W radiu Clarion CK98B (PN-9526U) mam całą masę wyjść, między innymi na wzmacniacze, zmieniarki, głośniki, itd. Jest także okrągła zworka - w zależności od jej położenia sprzęt gra w różny sposób (tył/przód/lewo/prawo), lecz niestety nie udało mi się ustawić jej tak, aby grały cztery głośniki z przodu i dwa z tyłu. Po prostu zabrakło mi kombinacji, a radio nadal nie grało jak trzeba... Druga sprawa to balans przód/tył w moim Clarionie - naturalnie jest gałeczka z lewej strony obok pokrętła głośności, którą można wychylić z środka (ustawienie centralne) do góry (przód) lub w dół (tył). Kolejna, ostatnia już sprawa, to podłączenie "subwoofera" (czyt. tuby lub skrzyni basowej). Postanowiłem nieprofesjonalnie zakupić takie urządzenie w cenie od 100 do 300 PLN (jeszcze nie wybrałem) oraz filtr dolnoprzepustowy w granicach 15-30 PLN i całość podłączyć pod któryś z tylnych głośników, których nie mam zamiaru nigdy montować. Liczę że statystycznie niskie tony są wszędzie, a nie tylko w jednym głośniku. Zresztą nawet gdyby trafił się utwór w którym jest inaczej, to i tak nie będę go słuchał, bo do takie coś doprowadza mnie do szału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.