silver Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 witam dzisiaj po otwarciu drzwi klamka "zostala mi w reku", drzwi juz nie dalo sie zamknac... klamka obecnie lata luzno - co tam sie moglo stac ?? tak jakby sprzezyna albo pekla albo wysunela sie z mocowania.... sprawdzalem centalny blokuje sie i klamka wewnetrzna otwiera drzwi... ale nie mozna otworzyc drzwi klamka zewnetrzna... mial ktos podobny problem ? widzialem temat o demontazu zamka ale bez dokladnej instrukcji moge liczyc, ze cos sie tylko "wypielo" czy od razu kupic nowa klamke ? drzwi tylnych jeszcze nie rozbieralem dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lestat34 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Witam.Ja tak mam czasami w swojej primerce jak jest zimno na dworze,ale po jakimś czasie klamka wraca i drzwi można otwierać normalnie.Zamarza chyba jakaś linka czy coś w tym rodzaju.Tak że nie martw się tym,to raczej normalne przy tych autkach.Pozdo :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sofaboss Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 tez mam podobnie jak jest zimno... kilka razy z "otwartej" po drzwiach i wszystko wraca na swoje miejsce;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość andri23 Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Problem tkwi w sprężynie i lince przy klamce ... zarówno pierwsza jak i druga w niskich temperaturach nie działa dobrze... rozwiązaniem jest kilka kropli oleju lub smaru, najlepiej przystosowanego do pracy w niskich temperaturach... Tapicerka tylnych drzwi jest mocowana na 2 śrubach, jedna w podłokietniku a druga w klamce wewnętrznej, a dokładnie za nią ... oraz na zatrzaski wypinane, wystarczy delikatnie pociągnąć.. co do demontażu klamki i zamka to dokładny proces jest przedstawiony w angielskiej serwisów ce : Service manual P12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 i tak, jak koledzy pisali - dzisiaj klamka znowu dziala - wczoraj byla wieksza wilgoc, polaczona z mrozem... nagle sie to naprawilo - niezly zonk!!! wczoraj widzialem w manualu demontaz klami ale nie chce mi sie tego rozbierac - bez demontazu szyby nie obejdzie sie... chyba tylko psikne bialym smarem albo silikonem do srodka klamki i oby wystarczylo co ciekawe - to jest klamka drzwi najmniej uzywanych przeze mnie dzieki za info !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darrex Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Miałem to samo kilkakrotnie w ciągu tej "zimy". Po otwarciu drzwi klamka była luźna. Dodatkowo drzwi tych nie dało się zamknąć, odbijały z powrotem. Przy otwartych drzwiach kilka razy użyłem centralnego (rozruszałem mechanizm) i wróciło do normy. Do następnego razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 popsikalem silikonem w spraju do zamka i do klamki i nie powinno zamarzac - rok temu ,nawet w najwieksze mrozy tego nie mialem powinno pomoc - od tego czasu nie ma problemu z drzwiami - a juz mialem rozkladac tapicerke i kombionowac z zamkiem... w koncu japonska konstrukcja - sama sie naprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur412 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Witam! Ja również mam problem z klamką w mojej p12. Zimą przy otwieraniu klamka tak jakby wypięła się z linki i jest luźna.. Dzisiaj zdjąłem tapicerkę z tych drzwi jednak nie było dojścia do klamki.. Czy ktoś wie jak ją zdemontować żeby zobaczyć co się stało.. Najfajniej jak ktoś opisał by to i dodał zdjęcie jakieś.. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matador41 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Odnawiam temat bo może komuś się przyda: miałem niedawno identycznie w P12, po otwarciu drzwi klamka nie wróciła na swoje miejsce, po dokładnym obejrzeniu (jeszcze bez rozbierania czegokolwiek) zauważyłem że przyczyna jest nie w środku zamka a na zewnątrz klamki. konkretnie chodziło o to że w drugim końcu klamki (tym bliższym od przodu autka) jest taka podkładka (uszczelka) gumowa, która się lekko wysunęła na 1-2mm i działała na zasadzie sprężynki, po wsunięciu jej na swoje miejsce (2 sekundy) klamka wróciła do swojego położenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarenko Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 W mojej primerce jak kupilem ją to prawy tyl latal luzno. Spodziewałem sie najgorszego, a tu psikus. Dzwignia zamka za którą ciagnie klamka zewnętrzna zostawala w pozycji otwartej. Wystarczylo ze zlalem konkretnie WD40 i przez kilka minut symulowalem otwieranie i cofalem dzwignie palcem az zaczela się sama cofać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bafis Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Klamka w prawych tylnych drzwiach, w pewnym momencie, po ich zamknięciu już nie działała prawidłowo, tj. po jej pociągnięciu luźno się odciągała sprawiając wrażenie jakby się linka urwała. Po rozebraniu okazało się, że to tylko mechanizm klamki lekko zardzewiał i stawiał opór sprężynie powrotnej, powodując brak powrotu klamki, czasami uderzenie w drzwi w okolicy klamki pomagało na powrót mechanizmu klamki do prawidłowego działania. Jednak dopiero rozebranie drzwi i wyjęcie mechanizmu klamki oraz jego oczyszczenie usunęło ostatecznie efekt luźnej klamki. Podobno można przewidzieć wcześniejsze wystąpienie efektu luźnej klamki, po wyczuwalnym osłabieniu szybkości jej powrotu do położenia spoczynkowego (sprężyna mechanizmu słabo dociąga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi