Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

silniki d22

Gość Krystian
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Silnik 2,5 TDI , rocznik 2004 , przejechane 70 000 km. Samochód sprawdzany , serwisowany , olej zmieniany , nie katowany w terenie 99% tras po szosach.

OFF-ROADER

Ja bym sprzedawał go jak naszybciej , chyba że masz zbędne 10 000 zł na remont silnika.

pic00852ii4.th.jpg

RafałK napisał:
OFF-ROADER

Ja bym sprzedawał go jak naszybciej , chyba że masz zbędne 10 000 zł na remont silnika.

Mój na szczęście jest na gwarancji jeszcze 2 lata ;)

A jest serwisowany w ASO ? Wszystko wymieniasz , co producent przykazał , kseruj od razu FV za wszelkie wymiany i tylko w ASO Nissana , bo jak nawet żarówkę wymienisz gdzieś indziej to po gwarancji. A jak już silnik zacznie niedomagać to daj znać.

RafałK napisał:
A jest serwisowany w ASO ? Wszystko wymieniasz , co producent przykazał , kseruj od razu FV za wszelkie wymiany i tylko w ASO Nissana , bo jak nawet żarówkę wymienisz gdzieś indziej to po gwarancji. A jak już silnik zacznie niedomagać to daj znać.

D 22 mam 2 szt

Serwisowane i kupione w ASO

Mam je od niecałego roku

Z ASO nie mam problemów , mam mocno zmotanego Patrola

Przy wymianach gwarancyjnych nie robią żadnych problemów ;)

Witam

Mam ten sam problem. Pick-up z grudnia 2002. silnik rozleciał się po 167 tysiącach. Obecnie czekam na używany. Kontaktowąłem sie z NISSAN EUROPE i na te silniki jest tzw. list serwisowy ale nie obejmuje zniszczenia silnika a tylko z tego co pamietam luzy na wale luzy na korbowodach itd. Po stwierdzeniu tego typu uszkodzeń czy jakichś innych dobiegających z silnika dźwieków należało sie udac do ASO i poddać silnik ekspertyzie i ewentualnemu remontowi. Wydaje się to bzdurą. Czy może macie jakieś konkretne pomysły jak zmusić ich do zwrotu kasy za naprwę przynajmniej.

Pozdrawiam

Na początek TVN Turbo jesteś już trzecią osobą jaka się zgłosiła , trzeba poszukać jeszcze kilku osób a takie są , bo wczoraj szukałem korbowodu na allegro , były wystawione 2 silniki na części wszystkie bez korbowodów , więc popyt jest duży. Myślę że nagłośnienie tej sprawy w mediach zrobi swoje , a jak nie pozostaje pozew do sądu.

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2008 11:00 ]

Cytat
D 22 mam 2 szt

Serwisowane i kupione w ASO

Sprawdz czy na FV masz wpisywany numer VIN , ponieważ brak tego numeru oznacza utratę gwarancji.

Cytat
Faktury przeslane przez Pana równiez nie udawadniaja wykonania przegladów okresowych, ani wykazu czynnosci obslugowych ze wzgledu na brak na nich numeru VIN.

kiedy jakiś czas temu szukałem Navary dla siebie w Niemczech to zaskoczeniem dla mnie była liczba wystawianych na aukcjach samochodów z uszkodzonym silnikiem lub po wymianie kompletnego silnika... nigdy wcześniej przy innej marce nie widziałem czegoś takiego... tu na miejscu nikt mi nie potrafił odpowiedzieć na pytanie w czym tkwi problem i jakich modeli, roczników i przebiegu należy unikać... prawdopodobnie wypuścili wadliwą serię, w krajach cywilizowanych przyznali sie do winy wymienili części a u nas... jak zwykle- trzeci świat... między innymi dlatego odpuściłem sobie używkę z zagranicy i kupiłem nówkę w salonie... Panowie, współczuję i trzymam kciuki za niskie koszty naprawy...

pozdrawiam

Następny przypadadek , ciekawe ile jeszcze takich samochodów jeżdzi po naszych drogach i tylko kwestią czasu jest kiedy się silnik rozsypie , z tego co wiem to wszystkie auta z 2,5 TDI 130KM się sypią jest to tylko kwestia czasu.

Cytat
Witam. Mam Pick Upa D 22 z 2006. Obecny przebieg 122 tyś. i w tym roku zaczął się problem. Po 110 tyśiącach pozostawiłem auto w serwisie na silnik, korbowód bokiem poszedł, udało mi się to naprawić na gwarancji, ponieważ już przy 70-80 tyś. pojawiły się charakterystyczne stuki

Też mam D22 2004 r i przebieg 85 tys. na razie (i mam nadzieje ze tak zostanie) cały. Też obawiam się o silnik bo temat jest mi znany. Do pechowców - jakie są objawy nienormalnej pracy silnika - przed uszkodzeniem. Od początku mam charakterystyczne stuki jak jest silnik zimny, po nagrzani przechodzi. Zwalam to na zawory, bo przy innych dieslach jakie miałem też były takie objawy.

Aleksx napisał:
(i mam nadzieje ze tak zostanie)

Im lżejszy but tym dłużej.

Aleksx napisał:
jakie są objawy nienormalnej pracy silnika - przed uszkodzeniem.

Praktycznie nie ma. Pęka korbowód.

Aleksx napisał:
Od początku mam charakterystyczne stuki jak jest silnik zimny, po nagrzani przechodzi.

Paski wyeliminowałeś? Polej wodą podczas stukania.

B12 napisał:
Polej wodą podczas stukania.

Czego mam się spodziewać ?

Datex napisał:
Co przez to rozumiesz ? Wszystkie paski są wyregulowane, nic nie piszczy.

A czy ja mówię o piszczeniu czy regulacji?

Te paski po jakimś czasie potrafią na tyle stwardnieć, że w pierwszej fazie po uruchomieniu wydają metaliczne dźwięki, które już niejeden wziął za coś poważniejszego. Z resztą podobnie jak w YD22 np. w Tino.

Witam

U mnie nie było wcześniej żadnych objawów. Samohcód był eksploatowany normalnie - przewaga jazdy po twardym, jeżeli teren to lekki. Silnik w żaden sposób nie ostrzegał przed awarią. Po prostu nagle, będąc na luzie!!!, sie rozsypał. Korbowód na pierwszym wewalił dziurę w bloku i koniec. Po zdjęciu głowicy okazało się, że silnik nie wykazaywał praktycznie specjalnych sladów zużycia jak na przebieg (167000).

Koncepcja jest taka, że to są silniki zaprojektowane do X-Traila o pojemności 2,2 (taka sama budowa, rozrząd itd.) i sa powiekszone do 2,5 zmianą rozmiaru i skokiem wału i po prostu niewytrzymują. Nie wiem czy to prawda i tak naprawdę niewiele pomaga.

Czy nadal jest wola cignięcia tematu kontaktu z TVN Turbo?

Pozdrawiam

MKmario napisał:
ciekawe czy jak mam benzynke 3,3 to moge spac spokojnie ... :/

Możęsz spac spokojnie.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Mam picapa 2.5 DI kupiłem ją rok temu 2002r po miesiącu właśnie coś klekotało na zimnym niedawno mechanik doradził wymienić rozrząd zrobł 3000zł po dwuch dniach przeskoczył łańcuch (wadliwy napinacz) co się stało nie muszę pisać 2500 zł .I dalej mam tosamo tylko teraz jusz na ciepłym silniku . Pomocy co mam robić , czekać aż korbowud wyjdzie bokiem.Czy ktoś usunoł tą usterkę bez wymiany silnika

Adam Z napisał:
Mam picapa 2.5 DI kupiłem ją rok temu 2002r po miesiącu właśnie coś klekotało na zimnym niedawno mechanik doradził wymienić rozrząd zrobł 3000zł po dwuch dniach przeskoczył łańcuch (wadliwy napinacz) co się stało nie muszę pisać 2500 zł .I dalej mam tosamo tylko teraz jusz na ciepłym silniku . Pomocy co mam robić , czekać aż korbowud wyjdzie bokiem.Czy ktoś usunoł tą usterkę bez wymiany silnika

Witam

1. zmień mechanika

2. trzeba zajrzeć do silnika

Skontaktuj sie z najbliższym serwisem NISSANA i wyłuszcz im problem słyszałem, że jeżeli wczesniej (przed walnięciem)zgłosisz usterkę w NISSANIE to może sie udac usunąć ją na koszt ich koszt.

Tylko spokój.

Pozdrawiam