Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Większe felgi

Gość HETMAN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich mam takie pytanie zamierzam kupić kółka do NAVARKI 22" lub 24 " i tutaj proszę o info czy ktos z Was wie jakie dokładnie wymiary tzn ET szerokosć felgi itp można zastosować wybierając takie kółeczka :one: przymierzalem na razie "na sucho " 22 " ale jakoś nie zrobiły na mnie zakładanego wrażenia więc teraz przymierzam sie do 24" tylko ze nikt jak do tej pory nie może niestey kreślić mi dokłądnie jakie wymiary można tam zastosować tak aby oprócz jazdy na wprost moznaby było jeszcze skręcać :D Panowie w ASo powiedzieli ŻE 24 " bankowo nie wejdzie a w stanach widzialem jak pchali do frontierów 24 " i było lux ale wtedy jeszcze nie wiedziałem że będę pocinać navarką . Oki wszystkich pozdrawiam i czekam na info pozdro HETMAN

Maksymalnie wchodzi 23', ale jest to teoria, ponieważ w praktyce nie zmieści się szerokość opony w nadkolu. Widziałem na żywo 22' i to już robi wrażenie, rozmiar 265/30R22. Średnica koła zwiększa się o 5,5 mm, ale jest to dozwolone 1% odchylenie.

Kalkulator zamienników znajdziesz na tej stronie:

http://www.felgi-opony.com/zamienniki_opon.php

Jak dla mnie te auta najladniej wygladaja na wysokiej oponie a nie na niskiej. Navara na niskim profilu wedlug mnie wyglada smiesznie. To cos w styly jak ja bym do maximy zalozyl felgi 13' z opona o gigantycznym profilu. Pomijam fakt ze takie felgi na maxime nie wejda chodzi tylko o przyklad. I dodam jeszcze raz, ze to moja opinia a nie, ze tak jest :)

Jak dla mnie te auta najladniej wygladaja na wysokiej oponie a nie na niskiej.

Mam dokładnie takie samo odczucie, ale o gustach się nie dyskutuje :) ważne aby właściciel był zadowolony :)

Jak byś już wybrał felgi to wrzuć jakieś zdjęcia chętnie zobaczę.

Przynajmniej z matematycznego punktu widzenia to 24” powinno się zmieścić.

Jeżeli przyjąć że standard wynosi: (link takie dane znalazłem):

- 255/65 R17 – średnica koła = 763.3 mm

to przy 24” można by założyć coś takiego:

- 255/30 R24 – średnica koła = 762,6 mm różnica w średnicy - 0,7mm

- 265/30 R24 – średnica koła = 768,6 mm różnica w średnicy + 5.3 mm (+ 0,7%)

- 275/30 R24 – średnica koła = 774,6mm różnica w średnicy + 11.3 mm (+ 1,5%)

- 285/30 R24 – średnica koła = 780,6 mm różnica w średnicy + 17.3mm (+ 2,2 %)

I do tego felga o szerokości minimum 9”.

Tak by to wyglądało jeżeli nie machnąłem się gdzieś w obliczeniach. Gwarancji nie daje :)

Profil 30 nie jest zbyt praktyczny :) Cóż spróbować zawsze można wszystko zależy od właściciela. W obliczeniach wyszło mi że wysokość opony 275/30 R24 jest porównywalna do 205/40 R17 a sam mam zamiar takie kiedyś sobie sprawić więc co tu będę dużo pisał :diabel2:

Ok dzieki za info jeszce tylko ppotrzebuje informacje odnośnie ET wczoraj póbowałem przymierzyć z ranga i mimo tego ze felgi miały dwa rozstawy srub niestety sie nie udało dodatkowo na feldze navarki wyczytałem ET 30 przymierzalem felgę o ET 34 jak wczesnej sie dowaidywałem to im wieksze ET tym felga odchodzi od "piasty" może sie mylę lub do końca nie zrozumiałem ale gdyby ktoś z Was mógl mi napisac jakie Et szukac to byłoby super :D kółka maja przyleciec ze stanów i szkoda by było gdyby nagle coś nie pasowało z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi pozdro i do zobaczenia na streetach

szczerze myslalem nad 20" ale zeby 24 na polskie drogi ?? widac kolega lubi niejechac :D z 17 krawezniki z rozpedu mozna .. 20" toczac sie .. 24 " dotknac podjechac i polerowac rancik bo sie zarysował takie moje zdanie :D

Co do ET to nie chce strzelać. Na allegro ktoś sprzedaje 20” do navary. Można by ewentualnie podzwonić i popytać link.

W tym temacie ktoś ma też 20” więc można by także podpytać o ET link .

Powiedz jaką chcesz mieć szerokość felgi w calach to podam tobie ET, dla przykładu dla felgi 9J x 20 ET 15 i felga jest prawie równa z błotnikiem ale jak masz szerokie kapcie np. 275/45/20 to już wystaje troszkę opona za błotnik :). Tak więc podaj dokładnie jakie chcesz felgi i opony to postaram się pomóc z ET

z mojego doświadczenia wiem że nie warto kupować opon które wystają poza (lub są równe) nadkole. w poprzednim dupowozie miałem 17 i oponki 225 co powodowało że jak z tyłu siedziało 2-3 osoby i auto wpadło w dołek to niestety ale opona wbijała sie w nadkole a to powodowało że przy brzegu opony były nadcięcia:)

wiem że ładnie wygladałaby na 22 " ale 20 " są równie atrakcyjne i praktyczne:) osobiście poleciłbym Ci chromy :)

Na początek dzięki za odpoiwedzi i wypowiedzi natomiast jeżeli chodzi o szerokość koła wszytko jest uzależnione od tego jaka sie zmieści tak aby nie było problemów przy skręcaniu oraz aby nie wystawała poza krawędź czyli szukamy złotego środka natomiast mój problem polega na tym ,ze nie mam gdzie sprawdzić takiego kółeczka wiec myśle że może ktoś z Was mi pomoże :) a wracając do tematu czy lubie latać ? bardzo przy wjeżdzaniu na krawężniki ? TAK trzeba uważać ale....... WRAZENIA BEZCENNE z takiego wyglądu :)pozdro dla wwsztkich

• 3 tygodnie później...
Gość maciek_sl

witam,

zostałałem posiadaczem Navary 08 grudzień LE

mam problem, ponieważ chce do niej wrzucić 20 calowe felgi chromowane.

Proszę mi powiedziec na co muszę patrzeć aby one pasowały do mojego modelu ?

rozmiar śrub itp. ?

czy od pathfindera tez bedą pasować ?

A więc rozstaw 6x114.3 odsadzenie czyli ET w zależności od szerokości felgi poszukaj na forum temat był poruszany

W kwestii ET postaram się pomóc w następujący sposób, pomoc będzie przydatna jeśli postanowisz zachować oryginalną średnice koła. Ja u siebie zachowałem oryginalną średnice koła, felgi mają ET 0 + dystans 30mm na stronę, więc można przyjąć że ET felgi to - 30, czyli odsadzona w stosunku do serii o 60mm. W takim zestawienie przy skręcie koło jest na styk z przednią częścią nadkola.

Tak to wygląda:

IMG_7411m.jpg

IMG_7404m.jpg

pozdr

Koledzy, felgi to Bullface Modular, znajdziecie je w serwisie www.rajdy4x4.pl i w kilku innych sklepach 4x4. Spotkałem się z dostępnością ET 20 i ET 0.

Pozdrawiam

maciek