Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Większe felgi

Gość HETMAN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur5250

Dołącze się do przemyśleń że też chciałem ale.................?????????????

kupiłem auto z było nie było możliwościami terenowymi i jak mam je miesiąc to już z nich korzystałem a użytkuje tylko w mieście ( jakiś kosmiczny korek a w gdańsku to norma to dawaj na przełaj przez krawężniki i pasy zieleni czy przed marketami durne uliczki poprzegradzane nie wiadomo czym, promień skrętu :) też mam na to wywalone zawsze zawróce na raz) a przy pięknych 20 czy większych i tych paskach gum na obręczach zwłaszcza z tyłu przy cudownych piurach to te fele po miesiącu były by kwadratowe nie jeżdżąc w teren tylko Gdańsk :/

Wygląd wyglądem, ale niestety nie jest to produkt idealny, kwestie wyważania, otworów centrujących itp - nazwałbym to wykonaniem z off-roadową dokładnością...

maciek

Tak to wygląda:
tak patrzac tylko po zdjeciach nie masz problemu z jazda w terenie po duzych nierownosciach - nie spotykaja sie czesto z blotnikami?????? no i 6 cm na strone wiecej niz seria odsadzenia to chyba lozyska co kilka miesiecy do wymiany?????? choc przyznaje wyglada kozacko... ;)

Wyobrazam sobie te fele w moim Pathu :diabel2: Do tego czarne lusterka lakierowane w kolorze nadwozia jak ktos wczesniej wspomnial, wszystkie szyby czarne jak smola i FBI :kosci: Kooozaaaaakkkk :diabelek:

tak patrzac tylko po zdjeciach nie masz problemu z jazda w terenie po duzych nierownosciach - nie spotykaja sie czesto z blotnikami?????? no i 6 cm na strone wiecej niz seria odsadzenia to chyba lozyska co kilka miesiecy do wymiany?????? choc przyznaje wyglada kozacko... ;)

Narazie użytkowanie takiego zestawu ma się kolorowo, nic nie obciera, nawet przy dużych (jak na serie) wykrzyżach, łożyska wciąż całe i wciąż ich nie słychać... zobaczymy jak będzie dalej, nie ma co złowieszczyć To co jest kiepskie to temat wyważania, mój oponiarz jak mnie widzi to ucieka ;) To co się poprawiło to zdecydowanie stabilność w zakrętach, różnica jest naprawdę odczuwalna - poprostu nie tre lusterkami o asfalt na zakrętach.

a jak z naszą władzą PR-Lu? .wystaja poza obrys auta?.hmm...? na 100%dowodzik odpływa. :diabel:

Cóż, niema sie co czarować - sprawa jest ewidentna, jeżeli Niebieski się doczepi to pozostaje czary mary w stylu "panie! ja taki już kupiłem, nie mam pojęcia że tak nie można" -wiadomo że brak znajomości przepisów to nie argument, ale jak glina nie jest wredny to może sie coś "ugra". Prawda jest tez taka że dowód może odpłynąć nawet za to że felgi choć nie wystają za obrys to są inne niż montuje producent i nie mają homologacji, bla bla... jak przyczepi sie menda to znajdzie gumowe dzwonki i kwadratowe jaja więc po dowodzie.

Niespecjalnie sie już tym przejmuje i nie jest to powód żeby modyfikacji nie wprowadzać, każde moje poprzednie auto miało coś wg prawa "nie tak" a to wydech, a to lampy itd itp.

Wniosek jest taki że jak dowód odpłynie, to się go przyciągnie z powrotem... a show must go on

maciek

o gustach się nie dyskutuje ale mnie osobiście bliższe jest to co wrzucił na ośki Rio niż to co chce zrobić Hetman.

Rio jakie paputy masz na te fele naciągnięte? i jaka to średnica feli? Pytam bo ja szukałem 15'' ale niestety ze względu na wielkość zacisków hamulcowych mogę założyć minimum 16''. Przy 15kach chciałem mieć 35x12.5x15 a tak pozostaną mi jakieś 33'' o ile je znajdę . Do tego lift zawieszenia około 2'' i poszerzenia nadkoli z niemieckiej Delty. (a może ktoś gdzieś namierzył stalówki 15ki pasujące do nowej navki?)

pozdro.

Trygrys

Rio jakie paputy masz na te fele naciągnięte? i jaka to średnica feli? Pytam bo ja szukałem 15'' ale niestety ze względu na wielkość zacisków hamulcowych mogę założyć minimum 16''. Przy 15kach chciałem mieć 35x12.5x15 a tak pozostaną mi jakieś 33'' o ile je znajdę . Do tego lift zawieszenia około 2'' i poszerzenia nadkoli z niemieckiej Delty. (a może ktoś gdzieś namierzył stalówki 15ki pasujące do nowej navki?)

pozdro.

Trygrys

Co do twoich planów to zaiste zacne, lecz dość ambitne - szczególnie zawias i poszerzenia. To już dość grube inwestycje, obyś to wprowadził w życie, bo navka będzie wyglądać profi. :)

Felga 15 cali, może w ogóle nie wejść na zacisk, a jeśli kupisz z takim odsadzeniem że poprostu ominie zacisk to nie skręcisz, bo koło wlezie Ci na przedni zderzak, wiec jak sądze 16 to minimalny rozmiar. Niestety 16 cali to już w off-roadzie kolos, więc wybór felg marny.

U mnie kręci się felga 17 cali w standardowej szerokości 7 cali, opony też fabryczny rozmiar 255/65, zachowałem standardowe wymiary koła - licznik już w "standardzie" wystarczająco oszukuje (w porównaniu z GPS około 10% w górę).

Powodzenia

maciek

licznik już w "standardzie" wystarczająco oszukuje (w porównaniu z GPS około 10% w górę).
mandatów mniej zapłacimy :) a tak poważnie to i u mnie oszukuje

Co do twoich planów to zaiste zacne, lecz dość ambitne - szczególnie zawias i poszerzenia. To już dość grube inwestycje, obyś to wprowadził w życie, bo navka będzie wyglądać profi. :)

Felga 15 cali, może w ogóle nie wejść na zacisk, a jeśli kupisz z takim odsadzeniem że poprostu ominie zacisk to nie skręcisz, bo koło wlezie Ci na przedni zderzak, wiec jak sądze 16 to minimalny rozmiar. Niestety 16 cali to już w off-roadzie kolos, więc wybór felg marny.

wszystkie te motania wykona mi firma BEMOT z Poznania (cholera, poeta czy co?). troszkę będzie roboty bo trzeba będzie oryginalne poszerzenia błotników wychlastać, w przeciwnym razie przy wykrzyżu albo na wybojach poharata papcie. Liczę się z kosztami ale myślę że warto. z Delty dostałem ofertę na poszerzenia w cenie 1300euro brutto i można jeszcze negocjować :D felgi około 300PLN/szt, opony emteki około 700PLN/szt, no i lift za około 2000PLN bo po znajomości ;)

sie zrobi, zie nafoci, sie pokaże na forum

wszystkie te motania wykona mi firma BEMOT z Poznania (cholera, poeta czy co?). troszkę będzie roboty bo trzeba będzie oryginalne poszerzenia błotników wychlastać, w przeciwnym razie przy wykrzyżu albo na wybojach poharata papcie. Liczę się z kosztami ale myślę że warto. z Delty dostałem ofertę na poszerzenia w cenie 1300euro brutto i można jeszcze negocjować :D felgi około 300PLN/szt, opony emteki około 700PLN/szt, no i lift za około 2000PLN bo po znajomości ;)

sie zrobi, zie nafoci, sie pokaże na forum

Brzmi nieźle, pozostaje życzyć powodzenia i wyczekiwać fotek z efektami :)

ps. w jaki sposób zamierzasz nawiązać odsadzeniem kół do poszerzenia błotników? samo ET felgi czy również dystans?

pozdrawiam

maciek

Przy 15kach chciałem mieć 35x12.5x15 a tak pozostaną mi jakieś 33'' o ile je znajdę
mozesz wyjasnic jak sie ma 35" przy 15" falgach do 33" przy 16" bo nie bardzo rozumiem...???

mozesz wyjasnic jak sie ma 35" przy 15" falgach do 33" przy 16" bo nie bardzo rozumiem...???

Nie wiem czy zauważyłeś ale 35'' na felgę 16'' nie dostaniesz raczej nigdzie, chyba że jakieś extremalnie wydumane wynalazki. To co napisałem odnosi się do ogólnie pojętych możliwości handlowych producentów i dystrybutorów.

Rozmawiałem z ludźmi z Arctic Trucks z filii w Norwegii (z nimi idzie siędogadać :) ) i powiedzieli mi że mój pomysł jest do zrobienia, poza tym potwierdził to Mr. Grzegorz z BEMOTU, więc myślę że się uda.

pozdro dla wsiech.

Trygrys

• 2 tygodnie później...
Gość slabyy1
Przy tak niskim profilu zapomnij o jednym z atutów Navary - wjażdżaniu na wysokie krawężniki :diabel2:

Bądź o przejeździe przez mój ulubiony przejazd kolejowy w Bielsku z prędkością 100 km/h :diabel2:

• 3 tygodnie później...

boss motorsport 315 20"/8,5" opony lexani 275/45/20 roadian hp. Felgi godne polecenia bardzo twarde , świetny chrom.

W razie potrzeby przeslę wiecej fot.

726e9dc88a775c78med.jpg

ponizej link do pełnego rozmiaru foty:

726e9dc88a775c78m.jpg

adres strony producenta:

http://www.bossmotorsports.com/

za dwa trzy tygodnie będę miał jeszcze jeden komplet :)

felgi 1000$ + koszt transportu i opłat , opony 75 funtów sztuka + koszty transportu , opony mozna kupic w Polsce za 2200-2500 brutto (4 szt). Jeśli ktoś reflektuje to zapraszam. w Polsce za ten komplecik trzeba by zapłacić ok 7500-8000 tyś co i tak jest dobrą ceną gdyz jest to unikalny towar i cięzko by było kupic go w sklepie.

726e9dc88a775c78med.jpg

Osobiscie wolałem zainwestowac w koła niz w budę na pace, koszta porównywalne a efekt zupełnie odmienny - oczywiscie kwestia gustu i przeznaczenia auta.

Mi osobiscie nie jest potrzebna navara z paka która wygląda jak karawan do wozenia trumien, nie bywam w terenie, na pace wożę rzeczy które nie wymagają zamknietej przestrzeni wiec jest jak jest :)