Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Y10] Brak klaksonu-przyczyna?

Gość ameno

Rekomendowane odpowiedzi

W moim nowo nabytym Sunny Y10 nie działa klakson. Odłaczyłem konektory od dwóch klaksonów i sprawdziłem metoda "na krótko" sygnały działąją. Udało mi się też ustalić i sprawdzić 3 nózkowy przekaźnik od klaksonu, po wypięciu i sprawdzeniu też działa. Sprawdziłem też czy dochodzi napięcie do podstawki w którą wciska się przekaźnik, na styku oznaczonym nr 2 jest napięcie akumulatora czyli ok 12.7 V. Kolejny styk oznaczony nr 3 ma połaczenie elektryczne z klaksonem i też je sprawdziłem. Został mi do sprawdzenia przewód od kierownicy do przekaźnika z nr 1. Sprawdziłem go podczas naciskania na kierownicę i okazuje się że nie ma przejścia. Gdzie może być na nim przerwa? Myslę by zdjąc nasadkę na kierownicy i tam posprawdzać ale to kierownica z poduszką , nie wiem jak sie zabrać do demontażu tej nasadki , czy ściąga się ją samą czy z poduszką? Zdemontowałem pod kierownicą od jej tylu taki maly dekielek pod którym są styki które zwierają się jak naciskam na kierownicę i stwierdziłem brak połączenia między tym stykiem a stykiem nr 1 przy przekaźniku. Bezpiecznik od sygnału jest sprawny. Co dalej zrobić by wykryć przerwę w instalacji klaksonu? Czy sciągać i jak nakładkę na kierownicy?

ameno

Który bezpiecznik sprawdzałeś ten pod maską ?

Tak, po lewej stronie na nadkolu , w tej samej obudowie co przekaźnik od klaksonu, Jest sprawny bo jak go wyjmę to zanika napięcie na nóżce nr 2 przekaźnika

Często zamiast szukać przerwy łatwiej jest podciągnąć własny przewód od kierownicy do przekaźnika. Sygnał jest sterowany masą, więc robota prosta jak drut.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...