Gość Alfi73 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Kilka dni temu kupiłem Nissan Primera 2.0 Sport + 2000 rok (anglik). Musiałem wymienić akumulator. Po zamontowaniu nowego nie moge uruchomić silnika . Nie wiem jaki może byc powód. Czy to problem z alarmem lub komputerem? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Standardowo NATS po odłączeniu akumulatora nie powoduje żadnej blokady. Możesz mieć jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Zastanawiam się czy można ewentualnie uszkodzić komputer poprzez nieumiejętne podłączenie akumulatora, ale to by się chyba trzeba bardzo postarać. Według mnie nie obejdzie się bez diagnostyki, tak online to chyba nikt nic nie poradzi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawert Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Sprawdź wszystkie bezpieczniki, może jakiś się przepalił w czasie wymiany aku - są nie tylko w kabinie ale również pod maską. Dodatkowe pytania - wogóle nie masz prądu w samochodzie, czy masz? czy silnik kręci ale nie zapala czy wogóle ani drgnie , opisz dokładniej co działa a co nie. no i otaguj temat bo zamkną - http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=33740 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alfi73 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Bezpieczniki sprawdziłem pobieżnie. Prąd jest. Zapalają sie kontrolki, ale nie wszystkie ( dodatkowy problem to niedziałające zegary i wyświetlacz przebiegu ), rozrusznik kręci i prawie odpala silnik, a poźniej nic. Jak kupowałem samochód powiedziano mi ze była otwarta szyba i śnieg napadał na deskę rozdzielczą. Po wsadzeniu i przekręceniu kluczyka zapalały sie dwie,może trzy kontrolki (olej, aku, pompa...) i silnik odpalał. Po odpalenie silnika swieciła się jedna kontrolka,chyba pompy (tak na żółto, sorka ale samochody nie są moja mocna strona). Przejechałem ok 100km. (w miedzy czasie jak silnik był cieły, gasł przy hamowaniu). Po zostawieniu go na noc, okazało sie ze aku jest rozładowany. Kupiłem nowy, zamontowałem i nie mogę go odpalić. W między czasie dolałem troche oleju, bo był poniżej pozionu. Dodatkowo nie działa nie mi radio i switła stopu ( reszta elektryki ok. np.szyby, lusterka reszta świeteł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawert Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 biorąc pod uwagę że jak sam mówisz słabo się znasz na samochodach (podejżewam że z ich naprawianiem bedzie podobnie) radzę udać się do jakiegoś serwisu/mechanika (nie wiem skad jesteś - ale jest dział: warsztaty gdzie naprawiać może coś znajdziesz - http://www.nissanklub.pl/forum/viewforum.php?f=22 ) coby sparawdził - wygląda to na kilka róznych uszkodzeń - zapewne coś z elektryką bedzie nie tak, być może i coś z układem paliwowym - np pompa wątpię że uda się przy tak złym stanie samochodu (tak przynajmniej wynika z twojego opisu) wymyślić coś przez forum pozatym ściągnij instrukcję obsługi - http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=37837 - przynajmniej będziesz wiedział jakie kontrolki co znaczą - tak na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alfi73 Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Dzięki za pomoc Umowiłem sie z mechanikiem na komputer, mam nadzieje ze to nic powaznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 O matko, to jakaś masakra...śnieg napadał na deskę i nic nie działa??? Nie no, ktoś Ci nieźle kitu nawciskał. Nissana byś zakopał i odkopał przy otwartych szybach i będzie zapalał od kluczyka. Coś bardzo masz pokręcone z elektryką, może nawet walnięty ECU. Daj znać jak tam po wizycie w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alfi73 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam. Komputer wykazał kod usterki p1605. Mechanik twierdzi ze to problem z immobilaizerem i kluczykiem (najprawdopodobniej sie rozkodował), a ze posiadam tylko jedem to mam problem. Wyjąłem na jakiś czas z kluczyka baterie, i w ten sposób narobiłem sobie kłopotu. Umówiłem sie na zakodowanie kluczyka, mam nadzieje ze to pomoże Dodam ze to nie koniec moich problemów z moim autem. Niestety jestem cały czas w Anglii, dlatego nie korzystam z ASO bo tu sa strsznie drogie. Do czasu kiedy nie uruchonie auta i nie dojadę do Polski jestem zdany na prywatnych polskich mechaników i własne siły. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.