Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Y10] Czujniki: ciśnienia oleju i temperatury wody

Gość mariuszp1979

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariuszp1979

Dwa proste pytania.

1. Po przekręceniu kluczyka na pierwszą pozycję nie świeci się kontrolka ciśnienia oleju, chociaż chyba powinna. Włącza się gdy zakręcę rozrusznikiem, pali się ze 2 sekundy i gaśnie. Stan oleju w normie. Coś jest nie tak ?

2. Silnik przy ujemnej temperaturze powietrza strasznie długo się grzeje - wskazówka temperatury zatrzymuje się w 1/3 nawet wtedy jak gnam 90 - 100 km/h. Płyn wymieniany w listopadzie, stan w normie. Wymienić termostat ?

Zdejmij wtyczkę z czujnika ciśnienia oleju na silniku, tam jest 1 przewód i zewrzyj go do masy. Wtedy na przekręconym zapłonie powinna lampka ciśnienia zaświecić. Jeżeli tak - czujnik do wymiany lub problem na jego wtyczce. Jeżeli wtedy nie zaświeci to problem na odcinku czujnik - deska rozdzielcza (mało prawdopodobne).

Sprawa nr 2, w pierwszej kolejności wymiana termostatu na zimowy, z 82stC.

pozdr.

Ad. 2 ten typ tak ma mi nawet w upały moja Y10 się nie dogrzewała. Wymiana termostatu powinna załatwić ten problem.

Ad.1 Nie pamiętam jak u mnie było.

Powiedz mi czy jak dłużej nie odpalasz odczekasz 5 sek po zgaśnięciu lampki od grzania świec też tak jest :?: Bo jeśli dobrze pamiętam masz diesla.

Gość mariuszp1979

W dzisiejszej temperaturze (-10 C) lampka ciśnienia oleju się nie świeci aż nie zakręcę rozrusznikiem. A świece grzeje 2 razy - włącze, czekam aż zgaśnie, grzeje jeszcze raz i rozruch. A to dlatego że mam 4 różne świece po poprzednim właścicielu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...