track20 Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam, jestem posiadaczem Nissana Qashqai 2.0 DCI 4x4 z 2007r, przebieg niecałe 40 tyś. Tej zimy pojawił się pewien problem. Gdy temperatura powietrza spada poniżej -10 stopni podczas jazdy pojawiaja się dziwne głośne huczenie podczas hamowania skrzynią ( lub poprostu po odpuszczeniu pedału gazu). W samochodzie ciężko zlokalizowac miesce skąd dochodzi ten dźwięk. Kiedy dodaje gazu huczenie ustaje. Ten dźwięk pojawia sie także przy zwiększaniu obrotów na postoju. Po podniesieniu maski z silnika dźwięk niedochodzi. Kiedy stoi się na zewnątrz słychać go tak jakby ze środka samochodu. Dodatkowo czasami towarzyszy mu na wolnych obrotach ciągły dźwięk coś jakby ciche wycie, które się zwiększa z obrotami ale przy wysokich ustaje. Początkowo myślałem że to problemy z gęstniejącym paliwem, ale zacząłem tankować paliwo arktyczne na statoil ( do - 30 ) i przy kolejnym ataku mrozów problem się powtórzył. Tym odgłosom nie towarzyszą żadne inne problemy. Samochód nie traci mocy, przyśpiesza normalnie tylko te dźwięki. Przy normalnych temperaturach z samochodem nie ma żadnych problemów. Proszę o sugestie co to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzo Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Proszę o sugestie co to może być.Wydaje mi sie że panikujesz, gdybyś pojechał w trasę nawet przy 30 stopniach mrozu wszystko by ucichło tylko musi sie rozgrzać a na to potrzeba czasu nawet przy -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
track20 Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Dodam jeszcze że opisane objawy pojawiają się po przejechaniu około 15-20km i potrafią ustąpić po krótkim postoju i wznowieniu jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Dodam jeszcze że opisane objawy pojawiają się po przejechaniu około 15-20km i potrafią ustąpić po krótkim postoju i wznowieniu jazdy. a co na to serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Dodam jeszcze że opisane objawy pojawiają się po przejechaniu około 15-20km i potrafią ustąpić po krótkim postoju i wznowieniu jazdy. a co na to serwis? usterka musi się uwidocznić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Track20,piszesz że dżwięk pojawia sie również podczas dodawania gazu,na postoju więc elementy przeniesienia napędu można wykluczyć,sprawdż wydech,moze gdzieś tłumik jest zagnieciony,może w tłumiku oberwało się wytłumienie,czasami wydech żyje baaardzo długo,a czasami nowy wykazuje objawy zużycia,może zerwało się gdzieś zawieszenie wydechu i dotyka do podwozia?może,może,może.Sprawdż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kristo Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Dodam jeszcze że opisane objawy pojawiają się po przejechaniu około 15-20km i potrafią ustąpić po krótkim postoju i wznowieniu jazdy. a co na to serwis? usterka musi się uwidocznić no chyba wystraczy przejechać sie kawałem w obecności sewisanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
track20 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Dzięka za sugestie. Hmmm... Sprawdzę tłumik. Jeśli coś sie wam jeszcze nasunie to piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxs Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 jak wrzucę czasami trójeczkę szybciej niż zawsze to tak miałczy sobie dziwnie, pewnie jakies echo ze skrzyni bo jest to u mnie od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 jak wrzucę czasami trójeczkę szybciej niż zawsze to tak miałczy sobie dziwnie, pewnie jakies echo ze skrzyni bo jest to u mnie od zawsze Odnosząc się do tematu ...czyżbyś urlop spędzał na Alasce ? Pozdrawiam ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi