Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

nissan sunny n14 2.0d "cykanie"

Gość jacek_178
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jacek_178

witam

nie znalazlem konkretnego postu dotyczacego mojego problemu

a mam taki problem podczas odpalania np. po nocy na zimnym silniku wystepuje dosc intensywne "cykanie" na poczatku przez jakis czas wczesniej to mi wystepowalo nie za kazdym razem ale ostatnio juz prawie zawsze na zimnym silniku na przyklad po nocnym postoju(tylko dwa razy sie udalo normalnie zapalic bez tego cykania ostatnio)

stad moje pytanie co to moze byc?

1. popychacz hydrauliczny?

2. pompa wtryskowa?

3. czy moze automat zwiekszajacy obroty przy starcie na zimno moze takie dzwieki wydawac?

dzieje sie to tylko i wylacznie na zimnym silniku jak dlugo postoi na przyklad przez noc lub nawet pare dni (w lecie natomiast tego cykania nie bylo) silnik pali na dotyk nawet przy ponizej -20 i od razy chodzi rowno tylko to cykanie slychac czasami to cyka ze dwie minuty moze dluzej na jalowych obrotach po odpaleniu na zimno po nocy stad moje pytanie czy uszkodzony popychacz hydrauliczny tak dlugo by "cykal"?

Gość jacek_178

nawet ze srodka samochodu wibracji zadnych nie ma po prostu rownomiernie cyka tak jakby byl wiekszy luz na przyklad na jednym zaworze przez ta chwile(hydrauliczny popychacz) albo pochodzi od pompy wtryskowej nie bardzo moge zlokalizowac czy ten dzwiek pochodzi z klawiatury czy z okolicy pompy wtryskowej tam jeszcze jest jakis automat podnoszacy obroty na zimnym silniku

pali zawsze po nocy bez dawania gazu na dotyk przejechalem juz 60tys km

i wczesniej to zadko tak cykal na zimnym rozruchu po nocy a teraz to juz prawie za kazdym razem po odpaleniu tak cyka na poczatku i to dosc dlugo czasami dluzej czasami krocej ale jak go odpali i chodzi na jalowych to potrafi tak cykac ze dwie trzy minuty

czasami jak lekko dostanie po gazie po odpaleniu to przestanie cykac a dzis na przyklad ruszylem mu lekko ze cztery razy po gazie to przestalo

czy to moze byc uszkodzony popychacz hydrauliczny?

czy wtedy by tak dlugo cykal?

pozniej juz jest wszystko ok nawet jak po zgaszeniu postoi na przyklad pare godzin to tylko pare sekund slychac popychacze dopoki olej dostana 2-3sek ale to jest troche inne

cichsze i trwa 2-3 sek i slychac wszystkie popychacze jak dostaja olej to zaraz cisza jest

a to cykanie na zimny rozruch po nocy to jest dosc glosne rownomierne i dosc dlugo po odpaleniu trwa jesli tak sie silnik zostawi na jalowych

Dziwne ,,, Myślę że jak by to były popychacze to cykały by tylko zaraz po odpaleniu przez 2-3 sek tak jak piszesz albo cały czas ....

Może tu ma jakiś związek temp. oleju ? Jakiego używasz ?

Ciężko mi coś powiedzieć ...

Ja miałem stuki swego czasu ale cały czas. Okazało się że uszczerbał się kawałek cylindra (nie wiem jak to możliwe) i wpadł na tłoka.

Gość jacek_178

dla mnie tez to jest dziwne to pewnie bedzie cos z pompa albo z tym ustrojstwem co obroty podnosi podczas rozruchu zimnego silnika

ja sie wlasnie tylko chcialem dowiedziec czy to przypadkiem ni popychacz bo gdzies przeczytalem o podwieszajacych sie popychaczach

z kolei w postach o pompach w silnikach primery td i almery cos pisza o jakims zaworku w pompie

chyba wypada to olac i jezdzic dalej poza tym porannym rozruchem jak przestanie cykac jest wszystko ok ale wlasnie to mnie troche denerwuje

silnik jest ok oleju nie bierze przebieg napewno swoj ma bo auto z niemiec ale zlego slowa nie powiem srednio 5l na setke nie kopci

a czy wtryskiwacz moze tak cykac?

aha i w lecie to on mi nie cykal nigdy na wiosne i w jesieni tez nie pamietam mam go juz dwa lata tylko jak jest zimno i tylko jak go odpalam po nocy lub jak dluzej postoi

czy to jest mozliwe ze uszkodzony popychacz tak dlugo by sie olejem napelnial?

• 4 tygodnie później...

a może to poprostu pasek od alternatora tak cyka. u mnie jest tak ze jak odpalam go rano to cyka ale jak tylko dodam gazu odrazu cichnie. sprawdziłem to cykanie w ten sposob ze psyknolem troszke wd-40 i usłyszałem tylko piekna prace pompy wtryskowe. Prawda jest taka ze paski w sunnym pracuja głosno.szkoda ze nie zdecydowali sie na pasek wieloklinowy. tylko czy by sie dalo ?

Gość mikey_one

Ciężko wyczuć na forum i (gdy samemu się tego nie słyszy) wydać jakąś diagnozę. Skoro jednak wyeliminowałeś dźwięk popychaczy, to jest możliwe, że wtryskiwacz się tak odzywa. U mnie jeden też wydawał dziwne dźwięki przez chwilkę po uruchomieniu. Po wymianie końcówek dźwięk ustał. Głowy za to nie dam (tym bardziej, że wymiana końcówek w naszych nyskach to dość droga sprawa) może warto pójść tym tropem...

Gość jacek_178

to sie wam pochwale stal w garazu od piatku dzis rano odpalilem na dotyk i normalnie zapalil zadnego cykania

wydaje mi sie ze to ten hydrauliczny popychacz jednak albo jak kolega pisze wyzej wtryskiwacz

dobrze ze wiosna idzie bo od wiosny do zimy nic nie cyka:)))

Może to cykanie słychać w ten sposób tak jakby jakaś ciecz gdzieś się przelewała. Właśnie ostatnio mam taki problem i słychać w okolicy środkowej konsoli przy średnich obrotach silnika nawet przy wyłączonej dmuchawie. Za chiny nie mogę dojść co to takiego - może ktoś i mój problem rozwiąże.