Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] olej z kurka :(

Gość inhoss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem, a mianowicie jak odkrece kurek od wlewu oleju na włączonym silniku to tryska mocno olejem, czy to normalne?? olej asz leci na maske :( chciałem sprzedać samochod ale ludzie mówią że nie powinno tak lecieć, czy silnik jest już zużyty? ma on prawie 100 tys km i chodzi bardzo dobrze, ma dobra moc, taka jaka powinien miec, nie bierze oleju, pomózcie :(

Zaraz pod korkiem oleju widać łańcuszek - nic dziwnego, że z korka chlapie, skoro on podczas pracy porusza się ze znaczną prędkością i jest cały w oleju :)

Może ludzie przyzwyczajeni do pasków, a nie łańcuszków rozrządu? :)

u mnie w k10 tez lekko dmucha z korka ale tylko jakas kropelka moze gdzies w tym czasie wyleci... widzialem na gieldzie jak majstry zapalaly samochody odrecali kurki i jak dmuchalo dziekowali i nie kupywali... jak dla mnie chora fantazja troche... przeciez w silniku musli byc jakies cisnienie i spory ruch i ma prawo wyrzucac. jak by nie wyrzucalo to po cholinder by komu byc korek oleju :)

heh, kiedys zapomnialem zakrecic korek jak dolalem olej i odpalilem silnik na doslownie 10s z otwarta maska, nagle zastanawialem sie co to za maź na szybie sie robi :diabel2: :D

vw, skody, seaty etc itp mozna sobie otwierac korek i nie bedzie nic chlapac.

takze objaw w micrze jest prawidlowy bedzie chlapac przy odpalonym silniku.

Musi chlapać bo korek jest akurat nad łańcuchem i to w miejscu gdzie łańcuch akurat wędruje do góry i podrzuca olej w sam korek. :diabel:

Objawy w stylu - "panie doktorze jak piję herbatę to coś mnie w oko kłuje". Ludzie myślcie trochę - jak cwaniak kupuje auto to potrafi każdy kit wciskać, byle tylko cenę zbić (a jak dureń to nawet nie ma co takiemu sprzedawać - za dwa dni wróci, bo jak parkował to zderzak sam się wgiął i maska). A jak następny kupujący będzie chciał mieć odpalony silnik przy odkręconym korku oleju, to mu powiedzieć, że nie ma sprawy, tylko silnik musi się najpierw porządnie zagrzać i wpierw musi osobiście odkręcić korek chłodnicy, bo taka jest procedura :P.

Obowiązkowo z twarzą 10cm od korka chłodnicy, by "widzieć kiedy odskoczy" :)

Rada jest jedna i padła już w tym temacie - nie odkręcac korka chłodnicy przy włączonym silniku :)

Obowiązkowo z twarzą 10cm od korka chłodnicy, by "widzieć kiedy odskoczy" :)

Rada jest jedna i padła już w tym temacie - nie odkręcac korka chłodnicy przy włączonym silniku :)

od oleju nie chlodnicy ;) :diabel: