Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Rdza atakuje czym sobie poradzić ?

Gość neverland
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość neverland

:) mam problem z rdzą na tylnej klapie oraz w rogach drzwi, powiedzcie mi jak sie z tym uporać jakie czynności powinienem wykonać

Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc

zeszlifować rdze drobniutkim papierkiem ściernym (wodnym) i za podkładować :D a później polakierować albo prościej oddać do lakiernika niech zrobi zaprawki :D

zeszlifować rdze drobniutkim papierkiem ściernym (wodnym) i za podkładować :D a później polakierować albo prościej oddać do lakiernika niech zrobi zaprawki :D

Oj cos mi sie wydaje ze sam podklad to nie wystarczy - rdza wyjdzie. Chyba ze uzyjesz podkladu epoxydowego a nie akrylowego. Wtedy szansa na ponowna rdze mniejsza.

Gereralnie zeszlifowac napewno i to jak najlepiej. Papier nie musi byc drobny i nie musi byc wodny - mozesz jechac 120 normalnie aby zedrzec blache do zywego. Mozna sie wspomagac szczotkami drucianymi na wiertarce, szlifierka katowa itd.

No i pomalowac najlepiej farba antykorozyjna bedzie i dopiero pozniej podklady i lakiery.

Pytanie jaka farba antykorozyjna? Moze ktos z kolegow cos doradzi - tez sie bede przymierzal do walki z rdza i chetnie poslucham opini.

podstawa po slzifowaniu jest porzadny odrdzewiacz... panowie nie kladziemy zadnej farby na rdze oprocz hamerajda ;D <ktorym widizalem kiedys wymalowanego kaszlaka jezdzacego (ok 4 lat) nie wyszla ani kropka rdzy a wszystko na zywca bylo malowane razem z dziurami w progu :) >

Najlepszym najtańszym i najwygodniejszym a zarazem najsolidniejszym rozwiązaniem będzie kupno drzwi i tylniej klapy nie powinno być problemu z dobraniem koloru. Pozdrawiam. :one:

Podobno hammerite sie nie nadaje bo nie jest elastyczny, ale u mnie po poł roku jak czyściłem od rdzy właśnie dolne brzegi i kanty drzwi i pomalowalem hamerite jeszcze nie wyszła rdza. Dałem wtedy 2 warstwy w odstępach dokładnie jak pisali na opakowaniu i zobaczymy jak długo potrzyma.

Co do korozji w rogach drzwi to mogą być zapchane otwory odwadniające pod spodem drzwi.Trzeba je przeczyścić,osuszyć wnętrze i zabezpieczyć.Korozja wychodzi od wewnątrz.Dobrym środkiem zabezpieczającym jest wielokrotnie przeze mnie stosowany roztwór sylikonu neutralnego ,nie kwaśnego z acetonem.Dzięki acetonowi wnika i przesiąka najciaśniejsze zakamarki,a po chwili odparowuje itworzy elastyczną powłokę ściśle związaną z podłożem.Idealny środek do zakamarków :D

o alfabox ciekawy pomysl bo ci powiem ze nadal walcze z ta rynienka pod szyba co mi sie leje pod dywanik kierowcy... moze to wytestuje bo mam silikona jeszcze neutralnego ;) tylko skad wziasc aceton? chyba nie z kosmetyczki kobiety :P:)

ja juz tam roznosci lalem i nic... wiec czas na aceton :D dzis jade do sklepu szukac. A jaka proporcja podajac np szklanke jako miernik?

A jaka proporcja

Najlepiej mieszaj przed nałożeniem,po prostu musisz uzyskać konsystencję rzadkiej śmietany,uwaga szybko odparowuje,nie przejmuj się jak zgęstnieje to dolej i rozmieszaj :D

Chyba zrobie duzo tak zeby byla wodzisia z tego bo ja to tam musze wlacz. niczym tego nie rozprowadze bo dziurke mam przy samym koncy tam gdzie jest mega waskie z takim wglebieniem

Ja nakładałem długim wąskim pędzlem,można kilka warstw dla pewności,Pierwsza wodnista żeby przesiąkło szczeliny a później ciut gęściejsze.

NO i niestety moj silikon sie nie poddaje acetonowi... nie udalo sie nic zrobic. Zalalem ponownie chlorokauczukiem

Zalalem ponownie chlorokauczukiem

i też dobry pomysł...ja swojego czasu cale progi przeleciałem chlorokauczukiem i farba aż do sprzedaży autka spełniała swoje zadanie ;)

moj chlorokauczuk jest naprawde wytrzymaly ;D pokryty mam nim caly....... Dach na domu ;D

Zobaczcie ponizej na fotki:

p1220531.jpg

p1220532.jpg

p1220533.jpg

p1220534.jpg

p1220537.jpg

p1220539.jpg

Ladnie ruda poszalala co ? :)

Pieknie naprawione auto musialo dac o sobie znac.

Plan jest taki: - wycinam zgnile elementy, wspawam elementy z blachy ocynkowanej. Na to wszystko dam Cortinian F - ponoc dobry, pozniej podklad epoxydowy antykorozyjny grubo powlokowy Novol. Na to podklad akrylowy. Miejsca spawane zostana wypelnione masa uszczelniajaca, nierownosci szapchla. Pozniej jeszczeraz podklad akrylowy. No i na finisz juz baza i lakier, choc mysle ze bazy nie bede dawal bo auto bedzie na srebnro wiec szara komora bedzie ok.

Od spodu - czyli od nadkola zrobie podpobnie tylko dam tam zamiast lakieru bezbarwnego jakis baranek.

Co myslicie? Sprawdzi sie? W sumie teoretycznie bedzie dobrze zabezpieczone, wiec rdza nie powinna wyjsc tak szybko.

o ja pier..... ladnie musialo byc bite ;/ nie boisz sie jezdzic ze ci kielich wyleci w kosmos z amorem a sprezyna? rany.. zdolowaly mnie te fotki :/

[ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 12:23 ]

a rdza ci nie wyjdzie po zabiegach... tylko dobrze odrdzewiaczej zalej po spawanku zeby ja wytepic... wiadomo ze wyjdzie za jakies tam lata ale pojezdzisz :) jedynie ze ci kielich wyskoczy caly... to porazka

o ja pier..... ladnie musialo byc bite ;/ nie boisz sie jezdzic ze ci kielich wyleci w kosmos z amorem a sprezyna? rany.. zdolowaly mnie te fotki :/

No boje sie boje.. ale co zrobic ;)

Teraz to nie jezdze bo motorownia wyciagnieta, cala komora przygotowana bedzie pod malowanie i jest okazja sie tym zajac.

Bylo bite i teraz widze jak profesjonalnie naprawione - od spodu od strony kola to miejsce zasmarowane silikonem sanitarnym koloru bialego :D

Siedze od paru dni i googlam czym by to wszystko posmarowac pozniej, zeby nie wychodzilo dalej. Jutro ladna pogoda wiec moze uda mi sie pospawac troche i cos wyrzezbic.

takie cos to widzialem tylko w unie kolegi... ale jemu kielich obrzarlo dookola i juz sie ruszal jak sie bujalo autem.. ale cale szczescie poszedl do "zyda" ale uswiadomiony ze trzeba to umocowac

No dobra - wyczytalem na jakims forum chemicznym ze rdze najlepiej potraktowac stezonym kwasem ortofosforowym - probowal ktos ? :)

....

Jednak po dluzszym poczytaniu sieci wyglada na to, ze najlepsze opinie ma burnox epoxy. Najgorsze ze on bardzo dlugo schnie.. a w taka pogode to juz wogole masakra - tydzien czekania bedzie

lepiej poczekac niz potem miec takie atrakcje jak masz teraz :P

No dobra - wyczytalem na jakims forum chemicznym ze rdze najlepiej potraktowac stezonym kwasem ortofosforowym - probowal ktos ? :)

zwykly odrdzewiacz to wlasnie kwas ortofosforowy :) nie pamietam tylko jakie tam stezenie jest

ja tez nie ;) ale dziala nawet jak ma 20lat ;) mialem taki w garazu po dziadku i malucha nim leczylem :D dziura w progu zalatana szpachla odrdzewione wszytsko i lajt ;D