Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Rdza atakuje czym sobie poradzić ?

Gość neverland
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra - wiec tak z grubsza to wyglada wszystko po przygotowaniu blacharskim. Troche amatorszczyzna :D bo dziur narobilem przy spawaniu, ale to chyba wina przedluzacza bo za cienki wzialem i migomat mi dziwnie dzialal - jakby sie zagrzal :D Ale nie wazne, fotki ponizej:

75241614cw5.jpg

38036724is1.jpg

73216200sf8.jpg

73648186nb0.jpg

99091031lf7.jpg

83804271qk8.jpg

16066681pr2.jpg

34773458yu6.jpg

67827561sw0.jpg

10qk1.jpg

11sw4.jpg

12lg5.jpg

13dr7.jpg

Troche tego sporo, ale widac mniej wiecej proces "technologiczny".

To czerwone co tam widac to proba gruntu reaktywnego. Bylem w sklepie z lakierami i opowiedzialem tam sprzedawcy co chce zrobic. Odradzi mi burnoxa - ze to na zaprawki moze i dobre, ale nie do porzadnej naprawy. Niemial tez podkladu epoxydowego i mowil ze sie nie spotkal, zeby warsztaty pytaly o to. Zaproponowal mi specyfik co to niby ma dobrze wiazac rdze i podobno ma nie wyjsc na dlugi czas:)

http://www.spieshecker.pl/spieshecker/pl/p...ers/8583-ND.pdf

Tu link do karty tego gruntu.

Z tego co tam wyczytalem to jeszcze przed pomalowanim nim powinno sie pomalowac wash primerem i dopier ona to ten czerwony grunt. A na grunt nie podklad akrylowy jak mi dzis powiedzial koles w tym sklepie tylko szpachlowke poliestrowa natryskowa i dopiero akryl.

Jutro ide z rana zapytac o to wszystko co i jak i byc moze cos nowego sie dowiem.

Przegladajac troche siec znalazlem http://users.skynet.be/mercedes-benz/tuning/spraying.html - tu koles opisuje jak powinna wygladac naprawa, i stosuje wlasnie te srodki.

A tak to wyglada fajnie ten gruncik - szybko zasycha, twardy - zobaczymy jak w praktyce wyjdzie :)

Jutro dowiem sie konkretnie jak to pomalowac, a w sobote jak pogoda pozwoli to pomaluje cala komore juz konkretnie, wiec fotki umieszcze co by sie pochwalic :D

• 9 miesięcy temu...

Witam !!

Ja z rudą radzę sobie w następujący sposób:

- czyszczenie mechaniczne, ile się da

- odrdzewiacz f-my NIGRIN (dostępny w OBI i PRAKTIKERZE, generalnie firma ta robi 2 rodzaje: pierwszy jest w kolorze mlecznokawowym i kosztuje ok. 30 PLN, a drugi bezbarwny i kosztuje ok. 10 PLN. Oba są rewelacyjne, dużo lepsze od Brunoxa).

- corizon, dwie warstwy

- szlif papierkiem, jeżeli jest potrzeba uzyskania idealnie gładkiej powierzchni

- podkład pod akryl

- malowanko

NIGDY jeszcze po takim połączeniu nie wyszła mi ruda. POLECAM.

• 2 tygodnie później...

No dobra - wyczytalem na jakims forum chemicznym ze rdze najlepiej potraktowac stezonym kwasem ortofosforowym - probowal ktos ? :)

Coca-cola ma tego sporo :D to już legendarny składnik :D

Na dniach wstawiam micrę do znajomego blacharza, żeby mi rudą wyprzątnął - nie mam ani chęci, ani umiejętności, ani czasu, by się w tym bawić, niestety...