Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Błąd P0171 tylko na LPG.

gajdek419

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnimi czasy zapala mi się kontrolka Check gdy jadę na LPG. Po wymiganiu kodów - P0171 (zbyt uboga mieszanka). Dodam, że na benzynie po skasowaniu kontrolka sie nie zapala.

Byłem u gazowników, wymienili filtr fazy ciekłej (gazowej był wymieniany 10 tys. km temu) i stwierdzili, że mógł byc on przyczyną checka.

Robiłem równiez testy polegajace na tankowaniu LPG na 4 różnych stacjach (shell, BP, Lukoil, Orlen) - we wszystkich przypadkach podobnie tzn po przejechaniu ok. 70km zapala sie pomarańczowa lampka.

Przepływomierz czyszczony niedawno; pomimo zapalenia sie checka nie da się odczuć żadnych zmian w pracy silnika. Jedynie na benzynie przy dojeżdzaniu na skrzyżowaniu obroty spadają na chwilę poniżej 500 obr/min i po chwili wracają do normy.

Może ma ktos jakieś sugestie, może przepływomierz albo Lambda zaczyna się kończyć i na LPG jest to przyczyną błędu a na benzynie jeszcze nie??

Almera N16 2000R. 1,5 Instalacja gazu sekwencyjna

zbyt uboga mieszanka

To moze rzeczywiscie jest za uboga? Powiedz gazownikom zeby ja troche podkrecili.

No właśnie próbuje pozbierać jakieś opinie, żeby mieć argumenty w rozmowie z nimi

No właśnie próbuje pozbierać jakieś opinie, żeby mieć argumenty w rozmowie z nimi

Ostatnio znajomy mial taki przypadek w xtrailu. Check - sprawdzil blad - zbyt uboga mieszanka - pojechal do gazownikow (elpigaz) ustawili bogatsza i smiga.

• 2 lata później...

Drodzy Panowie, Z mojej krótkiej obserwacji (mam almerkę z 2004 1.5 lpg od 2 miesięcy) wynika że ten błąd nie musi być wynikiem złej instalacji czy też złego ustawienia. To niestety jest (prawdopodobnie) wina naszych "drogich" dystrybutorów gazu lpg. Po tym jak mi się pierwszy raz zaświeciła kontrolka i rozszyfrowaniu kodu błędu jako "zbyt uboga mieszanka" wyzerowałem komputer i zatankowałem w renomowanej stacji paliw. Dopóki jeździłem na gazie o prawidłowych parametrach nie było mowy o żadnym błędzie i spalanie było niższe. Po ponownym zatankowaniu u polskiego dostawcy lpg, po kilkunastu kilometrach błąd pojawił się ponownie. Gdybyśmy mięli porządny gaz o odpowiedniej kaloryczności to u większości z Panów pewnie by żadnych problemów nie było. Zastanawiam się tylko czy istnieje jakaś "siła", która zmusiła by dostawców gazu do tego aby był on o odpowiedniej jakości? Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...