Gość Loyly Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Hmm... też tak myślałem, że cena spowodowana jest wyprzedażą. Ale jeśli okaże się, że wymiary pasują, to mogę kupić 5-6 sztuk (100zł/szt.) i mieć zapasik w razie czego. Myślę żeby podjechać i poprosić o założenie jednej w celu oceny. Generalnie cena za ten model oscyluje w sklepach internetowych od 290 do 330zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 mogę kupić 5-6 nie przesadzaj, wystarczy chyba jedna na zapas może wrzucisz fotkę tej alu? Cena jest aż ZA BARDZO atrakcyjna. Warto by zasięgnąć o nich szerszej informacji u jakiegoś fachowca w tej dziedzinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loyly Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Coś nie mogę załącznika dodać, ale wrzuć w necie: DOTZ Imola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 znalazłem coś takiego http://www.felgi-dotz.pl/felgi_dotz_oferta...=dotz_imola.jpg a tu można przymierzać: http://trial.alcar.fdi-dm.de/v1m/trialv1m/...p;fdi_key=16154 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Loyly Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Dokładnie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 witam, ja również powoli zaczynam szukać alufelg. Co sądzicie o takich? http://www.ogumienie.com/lista_felg.asp?fkod=TVL2 Z tego co wyczytałam w konfiguratorze felg, rozmiar do notka: Rozmiar: 6.5x15 PCD: 4/100.0 Offset: 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Co sądzicie o takich? to kwestia gustu i nie zamierzam krytykować Twojego wyboru - ja bałbym się trochę ich ażurowej konstrukcji (mając na uwadze stan naszych nawierzchni i wysokość krawężników) wyglądają delikatnie, może pobaw się w przymierzanie, kobiety to lubią http://trial.alcar.fdi-dm.de/v1m/trialv1m/...p;fdi_key=16154 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Co sądzicie o takich? to kwestia gustu i nie zamierzam krytykować Twojego wyboru - ja bałbym się trochę ich ażurowej konstrukcji (mając na uwadze stan naszych nawierzchni i wysokość krawężników) wyglądają delikatnie, może pobaw się w przymierzanie, kobiety to lubią http://trial.alcar.fdi-dm.de/v1m/trialv1m/...p;fdi_key=16154 jasne, że to kwestia gustu. Tak mi jakoś pasowały do autka na stronie alcar Dziękuję za opinię. na pewno wezmę pod uwagę :-) Po raz pierwszy mam do czynienia z alufelgami...:/ Podane wyżej felgi DOTZ też wyglądają ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 kwestia gustu ja wybrałem ATT550 http://www.nokaut.pl/oferta/att-550-6-x-15.html o rozmiarze 6 x 15", 4x100, ET40 rozmiar pasuje ,dwa sezony przetrwały bezproblemowo - i jeszcze drobiazg ale dosyć istotny - alufelga po założeniu na nią ogumienia powinna jak najmniej wystawać (a najlepiej wcale) poza pionową, zewnętrzną powierzchnię opony. Inaczej każda jazda wzdłuż krawężnika czy każdy podjazd pod rampę dystrybutora paliwowego (zwykle wzmocnioną stalowym kątownikiem) zakończy się ryzykiem uszkodzenia jej rantu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 teraz to już zupełnie zginęłam w tych cyferkach....musi mnie podszkolić Dr Google :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 zupełnie zginęłam w tych cyferkach więc najlepiej nie zawracaj sobie tym głowy, w końcu nie przygotowujesz się do zawodu pracownika warsztatu oponiarskiego . Po prostu wśród interesujących Cię modeli szukaj rozmiaru 6 x 15", 4x100, ET40 bo taki z pewnością pasuje do tego auta. Rozmiar jest popularny, więc nie powinnaś mieć problemów ze znalezieniem czegoś interesującego. Problemem może być tylko duży wybór. I ewentualnie zasobność portfela - moim zdaniem nie warto wydawać więcej niż ok. 300 zł za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 na upartego 185 też by weszły szerokość opony to już inna bajka, na każdą praktycznie alufelgę da się założyć przynajmniej dwa graniczące ze sobą rozmiary, ponieważ jak sądzę koleżanka ma standardowe opony na felgach stalowych - musi w tym przypadku dobierać felgi do opon - chyba że chce zainwestować w coś szerszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 zupełnie zginęłam w tych cyferkach więc najlepiej nie zawracaj sobie tym głowy, w końcu nie przygotowujesz się do zawodu pracownika warsztatu oponiarskiego . Po prostu wśród interesujących Cię modeli szukaj rozmiaru 6 x 15", 4x100, ET40 bo taki z pewnością pasuje do tego auta. Rozmiar jest popularny, więc nie powinnaś mieć problemów ze znalezieniem czegoś interesującego. Problemem może być tylko duży wybór. I ewentualnie zasobność portfela - moim zdaniem nie warto wydawać więcej niż ok. 300 zł za sztukę O, i to się nazywa konkretna podpowiedź :-) Dziękuję bardzo, pędzę szukać ładnych kółek W mój limit cenowy też trafiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 więc zakładając, że agnes dysponuje autem 1,6 acenta- standardowo ma opony o rozmiarze 185x65x15" - więc podany przeze mnie rozmiar ewentualnej alufelgi będzie dobry - proszę mnie poprawić, jeśli się rąbnąłem przy rozstawie śrub 4x100 ale wydaje mi się że podałem dobrze (byłby ambaras gdyby była np 2 milimetrowa różnica, przynajmniej jedna ze szpilek z każdego koła po ich wykręceniu byłaby do wyrzucenia...) Agnes - na wypadek gdybyś chciała zgłębiać wiedzę w tym zakresie - przypomnę jeszcze raz link:http://www.opony.com.pl/pomoc/budowafelgi/budowafelgi.html - co prawda dot. felgi 16" ale per analogia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 est rozmiarem dość wąskim ale w miarę ekonomicznym i oszczędzającym paliwo - szczególnie jeśli do pierwszego montażu użyto Continentali Eco Contact (gładkie, specjalnie przygotowane pod katem ecodrivingu) W końcu agnes to kobieta a one jeżdżą znacznie spokojniej i rozważniej niż statystyczny facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 W końcu agnes to kobieta a one jeżdżą znacznie spokojniej i rozważniej niż statystyczny facet oj zapewniam, że moja nóżka jest ciężka Muszę zerknąć jakie mam opony letnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Panowie ,pięknie prawicie aż miło się czyta,ale zapędzając się w głąb tematu zapomnieliśmy że kupując felgi z internetu trzeba oprócz wszystkich podawanych wymiarów zwrócić szczególną uwagę na otwór osadzenia na piaście,pół biedy jeżeli jest większy,ale jak za mały?Zdarzało się już (i to czytałem na NKP)że felgi przeznaczone dla danego modelu miały za mały otwór na piastę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 otwór osadzenia na piaście Słuszna uwaga w alufelgach uniwersalnych najczęściej otwór centralny ma ok. 10-15 mm średnicę większą niż zewnętrzna średnica piasty a różnicę wypełnia pierścień centrujący z aluminium lub twardego plastiku - tak było akurat w przypadku 3 kompletów które użytkowałem. Plastikowe są lepsze bo aluminiowe zapiekają się po sezonie, po zdjęciu felgi zostają na piaście i jest problem z ich zdjęciem. Kiedy miałem alufelgi allesio(zresztą naprawdę piękne - przypominające te z alfy romeo 156)- po dwóch sezonach musiałem kupować drugi komplet pierścieni bo pierwszy nie nadawał się praktycznie do użytku. Jeżeli wszystkie pozostałe wymiary alufelgi zostaną zachowane (185x65x15", 4x100) to otwór centralny albo będzie zgadzał się ze średnicą piasty albo będzie miał odpowiedni pierścień - średnice piast w ogromnej większości są znormalizowane i producenci felg dopasowują ten wymiar do modeli dedykowanych poszczególnym markom i autom. Oczywiście jakieś ryzyko zawsze istnieje i w przypadku handlu przez net należy uzgodnić ze sprzedawcą ewentualny ich zwrot lub po prostu poprosić go o podanie dokładnej średnicy tego otworu a potem suwmiarka w rękę i wszystko jasne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 a już miałam nadzieję, że dam radę...a tu znów jakieś cyferki i miarki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 znów jakieś cyferki i miarki spokojnie to nie takie straszne. Mówiąc oględnie - chodzi o to aby ta centralna dziura w alufeldze od strony auta (bo z zewnątrz zwykle przykrywa ją ozdobny, dający się zdejmować kołpaczek )- była na tyle duża, żeby zmieściła się w niej piasta koła - po jego zdjęciu w środku tarczy hamulcowej - z przodu lub bębna hamulcowego - z tyłu auta wystaje na kilkanaście milimetrów okrągły (o średnicy mniej więcej 60 mm) element - to właśnie końcówka piasty koła. Jeśli zdecydujesz się kupować przez net - po podaniu tych wymiarów o których mówiliśmy wcześniej - poproś przed transakcją o podanie dokładnej średnicy otworu centralnego alufelgi od strony piasty - przy okazji ustal czy alufelga ma pierścień centrujący - jeśli tak - to jego wewnętrznej średnicy! Wcześniej należy zdjąć którekolwiek z kół i zmierzyć zewnętrzną średnicę piasty w aucie - dokładnie da się to zrobić suwmiarką - podjedź do pierwszego lepszego warsztatu albo poproś jakiegoś faceta Zewnętrzna średnica piasty musi być minimalnie (zwykle 1-1,5 mm ) mniejsza niż wewnętrzna średnica otworu centralnego felgi lub - jeśli ma pierścień centrujący - od wewnętrznej średnicy tego pierścienia żeby felga dała się swobodnie zakładać i zdejmować. Gdy to ustalisz nie powinno być żadnej wpadki nawet przy handlu na odległość [ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 23:32 ] z winy pracownika serwisu oponiarskiego tak właśnie zakończyły żywot miękkie aluminiowe pierścienie z moich allesio - "przykleiły się" do piast i fachowiec zdejmując je użył dużego płaskiego wkrętaka pomagając sobie młotkiem. Wymieniłem je na plastikowe i problem przestał istnieć. Do samych felg nigdy nie miałem zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Stanowczo chciałabym kupić felgi przez net (cena jest jednak niższa niż w salonach i zakładach oponiarskich - zaproponował mi tanie felgi za 600zł - tak to się z "babą" gada hehe), ale zanim dokonam zakupu wypytam się wszystkiego o czym piszecie i pomierzę co trzeba. Dam radę, a co :-) Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Agnes tak gwoli ścisłości,bo niektórzy koledzy pisząąąąąąąąą,ile wlezie,Piasta w Note ma średnicę 60.1mm,czyli felga nie może mieć otworu mniejszej średnicy,jeżeli ma większy to nie problemu bo stosuje się pierścienie centrujące ,ale ten wymiar jest ważny 60.1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agnes Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 aa ok, dzięki, kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notek-a Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 witam, ja również powoli zaczynam szukać alufelg.Co sądzicie o takich? http://www.ogumienie.com/lista_felg.asp?fkod=TVL2 Z tego co wyczytałam w konfiguratorze felg, rozmiar do notka: Rozmiar: 6.5x15 PCD: 4/100.0 Offset: 38 Ja mam podobne: Nazwa: ATT520 Rozmiar: 6,0x15 przykładowy link: http://www.autotiptop.com.pl/rim.php?id=13 Chciałem pokazac większe zdjęcie, ale nie udaje się dołączyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Wyobraź sobie felgę szerszą o 2,5 cm na posiadanej oponie bark opony nie będzie wystawał poza felgę i bardzo łatwo będzie można uszkodzić jej zewnętrzny rant podjeżdżając np wzdłuż krawężnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi