Gość mariano27irl Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 to ja tez wtrace swoje 3 grosze. 1.kolega napisal ze elipsa zagra lepiej niz 16cm.nic bardziej mylnego 2.naglosnienie w navarze to jakis zart,ale nie ma sie czego spodziewac po tego typu aucie 3.wygluszenie drzwi nie jest takie tanie.(dynamat swoje kosztuje) 4.nie ma sensu zakladanie glosnikow do tylnych drzwi 5.podstawa to dobre glosniki(tu mamy duze mozliwosci a wszystko zalezy od portfela).polecam takie marki jak focal,scanspeak,morel,dego,tec etc. 6.co do jednostki sterujacej w navarze to tez szalu nie ma,gra bo gra i nic wiecej 7.mozna sie pokusic o jakis dobry wzmak(genesis,steg,audison,dls,sinfoni itp.) i skrzynke z dobrym glosnikiem(nie musi kosztowac duzo ale niech to bedzie sprawdzona konstrukcja jak jl,focal,itp) 8.kupujac tani sprzet markie pokroju 'buszmena' musicie sie liczyc z tym ze deklarowane parametry nalezy podzielic przez 10 9.podlaczenie i poprowadzenie okablowania,montaz itd. nie jest taka prosta sprawa jak sie wydaje,lepiej poprosic o pomoc kogos kto ma pojecie na temat car audio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jasiek25 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 i skrzynke z dobrym glosnikiem kolego a gdzie proponujesz ja umiescic ?? na tylnim siedzeniu nyska to pick up moze pod siedzeniem ?? powodzenia w szukaniu miejsca na skrzynke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 mariano27irl punkt 3 bym zmienił, nie trzeba dynamat, można inne np. miękkie APP 6zł za jeden "plaster" 250x500mm :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariano27irl Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 i skrzynke z dobrym glosnikiem kolego a gdzie proponujesz ja umiescic ?? na tylnim siedzeniu nyska to pick up moze pod siedzeniem ?? powodzenia w szukaniu miejsca na skrzynke np. na tylnym siedzeniu!!! [ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 18:58 ] mariano27irl punkt 3 bym zmienił, nie trzeba dynamat, można inne np. miękkie APP 6zł za jeden "plaster" 250x500mm :one: istnieje taka mozliwosc.ale dynamat to sprawdzony towar i masz pewnosc ze wygluszenie bedzie sie trzymac lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur5250 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Co do skrzyni basowej czy tuby to fakt , jest to trudny temat w navce. Od 2 dni próbuje przekształcić schowek ( ten większy ) na suba, mianowicie mam skrzynkę aktywną (zabrałem żonie z auta ) wygłuszyłem wewnątrz,zewnątrz ino chwilowo nie mam kiedy zamontować bo garażu brak a na dworzu piździ że się nie chce nic grzebać. Jak zainstaluje to napisze czy to ma sens. A co do audio ogólnie to znalazłem na necie zdjęcia frontiera który ma coś nad czym sie głowi wiele osób w navarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Jest jeszcze jedna opcja zamontowania suba, lecz nigdy nie widziałem navary w środku. Taki patent jest zastosowany w Primerze P12, mianowicie jest specjalny sub zamontowany pod przednim fotelem pasażera, szału nie ma lecz gra całkiem fajnie, takiego suba (mowa o blaupunkt-cie) można kupić na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariano27irl Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 panowie jak wstawic obrazek do wiadomosci?chodzi o zdjecie z mojego kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur5250 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Zdjęcie , proponuje przez program " fotosik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariano27irl Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 nowa zabawka czeka na skrzynke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slabyy1 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 taki jack to by siadł... Można założyć jakieś takie wejście do radia oryginalnego, 1 płytowe CD ? Może być gdzieś chowane na kabelku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sowaman Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 witam oto kilka fotek poglądowych drzwi przednich widzianych od srodka . Durzo miejsca na inne głosniki, wysoki pierscień daje sporo mozliwości. Wygłuszyć drzwi tez mozna dobrze, jedynym ograniczeniem sa wzmocnienia poprzeczne drzwi. na niektórych fotach "piatak" - tak dla uwidocznienia skali. Co do wyciszenia, jest to moim zdaniem(inie tylko moim, kazdy kto ma troche pojecia i doswiadczenia w temacie to powie) najwazniejsza czynnoscć od której trzeba zacząc zabawe z muzyka w aucie. Wydaje mi sie ze najlepszym harmonogramem prac jest: -rozebranie boczków , prosta czynność , uważać trzeba na wyjęcie podłokietników w drzwiach , ciagniemy do góry - nie w bok, inaczej mozna połamać zaczepy -wygłuszamy drzwi , najlepiej dynamatem lub mata dekarska lub matą kelera (nie polecam maty kelera- odchodzi z czasem ,najlepiej nakładać na ciepło przy pomocy nagrzewnicy). Pamietamy przy tym ze najwazniejsze jest wygłuszenie ściany do której jest mocowany głośnik ( wygłuszenie ma na celu miedzy innymi usztywnienie konstrukcji i zredukowanie rezonansu). jesli stosujecie matę dekarską, najlepiej okleić dwiema- nawet trzema warstwami). Mozna stosować równiez w miejscach niedostepnych pasty wyciszajacej. Trzeba pamietać tez o zatkaniu wszystkich dziur montazowych, mozna to wykonać z cieniutkiej blachy pokrytej potem matą (stosuje sie takie w branzy drukarskiej) lub cienkiej sklejki moze nawet cienkiego mdf-u. komponenty drewnopochodne warto by było pokryc lakierem lub zywicą aby nie chłoneły wilgoci (osobiscie nigdy tego nie robiłem, stosowałem blachę- łatwiej się formuje, łatwo ciać- pamietać trzeba aby ją dobrze usztywnić matą) -warto tez zająć sie boczkami od srodka, dobrać materiał najlepiej gabkę powlekana lu gabkę tapicerską- czym twardsza tym lepsza (łatwiej formować) i wypełnic od środka jak najdokładniej (zabieg ten usztywni boczek i ograniczy jego rezonans ) -jesli chcecie wymienic głśniki na inne , na tym etapie mozna zaplanowac ich montaż , pomierzyć odległości od szyby, zaplanować grubosc dystansu itp. . wybierajac nowe głosniki warto dotrzec przed kupnem do ich wymiarów zewnetrznych (wysokosci montażu itp.) aby uniknąć niespodzianek. -no i składamy wszystko do kupy z seryjnymi głosnikami. W tym przypadku będziecie mogli odsłuchac ,zauwazyć różnicę (przed i po wyciszeniu) boczek jest łatwy do zdiecia i do załozenia, mocowany po obrysie na wymienne spinki, warto kupic kilka aby miec w zapasie. Szczególną uwage trzeba zwrócic na wszystkie elementy takie jak linka do otwierania drzwi i pozostałe przewody elektryczne - nie moga rezonowac o plastik lub blachę, trzeba je okleić najlepiej tasmą bawełnianą. (kiepsko by było gdyby po złozeniu wszystkiego "coś" by brzęczało. -warto tez zaplanowac wymianę kabli jesli chcecie wsadzić nowe głośniki -zostaje jeszcze jedna kwestia przy planowanej wymianie. Co z jednostką sterujacą, co w przypadku pakietu it- jak podłaczyć ewentualny wzmacniacz pod takowa jednostkę, gdzie i jak zrobic wyjscie na wzmacniacz no i u jakiego elektronika i za jaka cenę no i czy po takiej przeróbce nie bedzie strat na jakości.- tego problemu jescze nie przerabiałem, ale z pewnoscia opiszę jak za to sie wezmę. ten schemat prac uwazam za dobry. Pozwala usłyszec , zobaczyc i docenic znaczenie dobrego wyciszenia. Głośniki po tym zabiegu beda grały nieco ciszej, z racji wyciszenia blachy ale soczysciej . Z reszta sami to ocenicie, nie bede odbierał przyjemnosci ze spostrzezeń Ten opis prosze traktować jako pogladowy, nie zawiera on wielu szczegułów i problemów montażowych. Ciezko jest wszystko napisać i zdokumentować fotami. Pozostaje wiec miejsce dla innych na uwagi, dodatkowe opisy lub inne metody. no i uzupełnienie tego opisu. P.S. Przepraszam za ewentualne ortografy - d dziecka mam z tym problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur5250 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 kolego " sowaman " świetny opis i te bezcenne zdjęcia :one: :one: :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sowaman Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 mam nadzieje ze komuś sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Jakie głośniki będą odpowiednie w miejsce fabrycznych ? Z przodu są duże elipsy 6x9, a z tyłu o średnicy 16 cm bądź 16,5 cm. Mam zamiar wymienić same głośniki, aby nieco poprawić bas, lecz bez wzmacniacza i kombinacji z subwooferem. Czy ktoś orientuje się jaką mocą dysponuje radio w wersji navi premium ? Chciałbym odpowiednio dopasować głośniki, tak aby nie kupić zbyt mocnych i uniknąć efektu charczenia oraz trzasków przy maksymalnej głośności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotras78 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 A czy ktoś z was spotkal sie z taką przypadłością ze po wymianie radia na nowe przy odtwarzaniu muzyku z CD głośniki fabryczne zaczynaja charczeć i grac tak jak by zdigitalizowane tony wysokie ?? Jak leciu sygnal z radia to jest ok jak z CD to występuje taki własnie objaw. Nie wiem czy to za mocny sygnał leci z CD i głosniki tego nie przenoszą czy może sa jakieś zwrotnice fabryczne w Pathfinderze zamontowane (sa wysokotonowe na podszybiu). Nie jest to chyba wina radia bo czy grając z radia czy CD korzysta z tej samej końcówki mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Jakie głośniki będą odpowiednie w miejsce fabrycznych ? Z przodu są duże elipsy 6x9, a z tyłu o średnicy 16 cm bądź 16,5 cm. Mam zamiar wymienić same głośniki, aby nieco poprawić bas, lecz bez wzmacniacza i kombinacji z subwooferem. Czy ktoś orientuje się jaką mocą dysponuje radio w wersji navi premium ? Chciałbym odpowiednio dopasować głośniki, tak aby nie kupić zbyt mocnych i uniknąć efektu charczenia oraz trzasków przy maksymalnej głośności. zainstaluj sobie głośniki hertz z podstawowej linii u mnie grają za***iście oczywiście nie zapomnij poprawić wyciszenia drzwi natomiast nie kombinuj z dodawaniem wzmacniacza bo stracisz na jakości dźwięku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Dzięki. Czy mógłbyś dodać jeszcze link dokładnie do tych głośników albo jakieś oznaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 przód DCX 690 pod szybą ET 20 tył DSK 165 oczywiście dystanse i wszystko posklejane bitumicznym uszczelniaczem dekarskim żeby nie trzeszczało ps. nie pomyl polaryzacji głośników bo będą nici z basu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość speedo12 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) Witam, to jeżeli jak chcę zdjąć boczek to zaczynam od podłoketników, a czy są jakieś śrubki do odkręcenia. Pytam żeby czegoś nie uszkodzić, może by ktoś dokładniej opisać jak zdjąć boczki.. Z góry dzięki Edytowane 18 Października 2010 przez speedo12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 podłokietnik ciągniesz mocno do góry .wykręcasz śruby 2 lub 3 sztuki nie pamiętam. boczek ciągniesz do siebie możesz podważyć go wkrętakiem płaskim najlepiej zacznij od dolnego rogu pamiętaj że po odłączeniu przycisków drzwi kierowcy będziesz musiał nauczyć automat zamykający szybę kierowcy opisane w instrukcji obsługi ( podłączenie akumulatora ) czy jakoś tak .w tylnych drzwiach głośnik wysoko tonowy najlepiej umieścić nad podłokietnikiem satysfakcja gwarantowana . pozdrawiam i miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eldritch Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Mam pytanie odnośnie głośników pod szybą.Wyżej wprawdzie alkaspaw napisał,że ET 20 Hertz np.,ale dziś zajrzałem pod kratkę i widzę,że tak jest miejsce na większe.Ktoś dodawał/wymieniał głośniki pod szybą? Pytanie jakie najlepiej kupić i jak je podłączyć-czy do radia bezpośrednio,czy do tych w drzwiach?Nie mam tam niestety żadnych wyprowadzonych kabli,więc nie ułatwili... pozdrawiam Edytowane 20 Marca 2014 przez eldritch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Założyłem pod kratkę do Pathfindera tweetery z JBL GT6-6C. Oczywiście zastosowałem dostarczoną zwrotnicę. Fabryczny tweeter ma tylko kondensator i jest spięty razem z kablami od głośnika w drzwiach. Od starych głośników odciąłem uchwyty i przykleiłem je do tweeterów JBL'a spasowały idealnie. Trochę zabawy jest z wykręceniem śrub mocujących tych bliżej szyby. Ciężkie dojście ale płaski kluczyk i nasadka z wkrętem dały radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eldritch Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 aha,czyli tweetery jednak.Mam wprawdzie tweetery Hertz DT 24.3,ale jeśli dobrze myślę,to tam jest miejsce na głośniki 87mm(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Nawet na dużo większy kwestia uchwytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi