Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Zużycie paliwa - ANKIETA

Gość subclub
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem ile pali moja almera, ale 60 litrowy bak starcza mi na jakieś 750-800 km, głównie po mieście. Na trasie udało mi się zrobić około 870-880 km z prędkościami pomiędzy 90, a 160 km/h, z przewagą około 120-130 km/h. Zwykle robię 700-750 km. Ostatnio jeżdżąc na Śląsk (Kraków - Gliwice)tylko autostradą z prędkością głównie 130-140 km/h i przy non stop włączonej klimatyzacji zrobiłem 650 km na jednym baku. Jakby nie było średnio zawsze wychodzi poniżej 10 l/ 100 km. A zwykle jest to koło 7,5 - 8 litrów. Trochę dużo, ale co tam.

Edytowane przez tomkek1912

• 2 tygodnie później...

Witam,

W moim przypadku (1.5dci) w trasie jakieś 4.3-4.5 w trybie mieszanym ok.5l/100km na autostradzie (130-140km/h) z włączona klimą komp pokazał 5.0 z obliczeń wyszło prawie 5.8l/100 :| skąd taka rozbieżność między kompem a rzeczywistym spalaniem? I jeszcze jedno pytanie po raz pierwszy dziś zdarzyło mi się tankować, gdy wskazówka była na czerwonym polu, na samym dnie rezerwy, wedle kompa mogłem przejechać jeszcze z 6km natomiast do baku (niby 60l) weszło mi raptem 49,3l skąd taka rozbieżność?

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witam,

W moim przypadku (1.5dci) w trasie jakieś 4.3-4.5 w trybie mieszanym ok.5l/100km na autostradzie (130-140km/h) z włączona klimą komp pokazał 5.0 z obliczeń wyszło prawie 5.8l/100 :| skąd taka rozbieżność między kompem a rzeczywistym spalaniem? I jeszcze jedno pytanie po raz pierwszy dziś zdarzyło mi się tankować, gdy wskazówka była na czerwonym polu, na samym dnie rezerwy, wedle kompa mogłem przejechać jeszcze z 6km natomiast do baku (niby 60l) weszło mi raptem 49,3l skąd taka rozbieżność?

rezerwa ma prawie 12 litrów jak się tylko zapali, to przy takim spalaniu jeszcze przejedziesz min. 200 km. 1200 km powinieneś zrobić spokojnie, ja tankuje przu 1150 km przejechanych i około 50 litrów mi wchodzi

zależy również jak się tankuje, czy do pierwszego odcięcia czy pod korek

moja 1,5 dci podobnie 4-4,5 l/100

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

w trasie nie testowałem jeszcze. według wyliczeń w cyklu mieszanym średnia:

na LPG 9,2/100,

na benzynie 8,7/100