Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Dziwny problem z TRAKCJA

Gość NismoMan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NismoMan

Witam wszystkich

Posiadam primerke p10 sedan

Primera dziwnie zachowuje się gdy wjadę w wodę (kałuże) przy prędkościach ponad 60km/h zaczyna rzucać autem na prawo lewo a odczucie jest takie jakby zaczęła"pływać"?odczucie w aucie jest takie jakby się koła cofały w stronę kabiny. Zaznaczam ze koła były wyważane byłem także na zbieżności a także sprawdzałem na innych oponach.

Nie wiem co obstawiać zastanawiam mnie czy wahacze dolne maja na to jakiś wpływ albo stabilizatory A dodam ze tak również dzieje się na błocie pośniegowym. Jest to strasznie meczące. Moze ktoś się już spotkał z takim czymś? Ta usterka jest bardzo uciążliwa przy większych prędkościach.

Gość NismoMan
moze maz bierznik zjechany (ale zeby w 2 kompletach?) i wystepuje aquaplaning

No właśnie na dwóch kompletach wynosiło mnie wiec nie wiem co jest grane

Gość donn_primerra

a ja bym proponował dobrze oblukać zawieszenie pod kątem luzów. górne wachacze śwożen dolnego tulejki na wachaczaqch końcowki drązków same drązki przy maglownicy. obstawiam luz. miałem coś takiego opona idealna a po wjechaniu w wode czujesz jak auto odjezdza . no chyba ze na oponie masz lichutki bierznik to nie ma o czym gadać

Gość NismoMan
a ja bym proponował dobrze oblukać zawieszenie pod kątem luzów. górne wachacze śwożen dolnego tulejki na wachaczaqch końcowki drązków same drązki przy maglownicy. obstawiam luz. miałem coś takiego opona idealna a po wjechaniu w wode czujesz jak auto odjezdza . no chyba ze na oponie masz lichutki bierznik to nie ma o czym gadać

Powiem tak oponki maja teraz okolo 5mm ale nawet jak mialy 8mm tez był taki objaw. Mam teraz do wymiany wachacz gorny lewy bo sie zaczał sypac a prawy jest sprawny bo niedawno wymieniałem. Jak tylko sie troche rozpogodzi wejde pod auto tylko niemam kanału wiec na parkingu porobie zdiecia co w jakim stanie jest. Jak byłem u mechanika to powiedział ze sworznie wachacza dolnego sa nawet w dobrym stanie(i tu nasuwa sie mysl czy dam rade sam wymienic sworznie w razie gdyby to one były przyczyna) Puki co leje i niemam za bardzo jak wejsc pod auto jak tylko przestanie zajrze tam. :/

A oponki to 15 195/65

Gość NismoMan
wymień wachacz i oblukaj dół tylko nie aparatem bo fotki nic nie dadzą a breszką..... pózniej geometrja i dopiero.

Ok jak tylko przestanie padac tak zrobie (auto do gory podniesc czy nie?)

Gość NismoMan
(auto do gory podniesc czy nie?)

no raczej inaczej bedzie ci troche cięzko ten wachacz wymienić :diabel:

Nie no tepy nie jestem pytam o tym z brecha a nie z wachaczem Bo juz wymieniałem sam prawa strone

Gość donn_primerra

aaaaa .. sory...no jak nie masz kanału to podnieś . najpierw kołem poszarp a pózniej zdejmi je i wkładaj breche w kazde połaczenie zawieszenia....

Gość donn_primerra

a co tu sądzić nowy jest niby 555 pojezdzisz to zobaczysz. mnie długo nie wytrzymały. powkładałem blaszki z puszki zrobiłem kalamitki i wale kilometry jak bym miał kolumne mcperson :D

Gość donn_primerra

nie rob zadnych podkładek bo to dziechciarstwo ja sobie tak zrobiłem z nudu bo szkoda było mi dać 300pln za kolejne 2 wachacze ktore polecialy po 3 miesiącach i tak śmigam od tej pory narazie jest git. mozesz jedynie wkręcic kalamitki i od czasu do czasu sobie smarować. pisałem o tym w poscie ... wpisz w wyszukiwarke..