Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Zamykający się centralny zamek

Gość pol77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem w N15 z 1999r z centralnym zamkiem, a mianowicie po otwarciu z pilota (oryginalnego jak i też pilota od alarmu) drzwi zamykają się z powrotem.

Czasami dzieje się tak kilka razy (tzn. otwiera i zamyka) zanim zaskoczy.

Dodam, że częściej się tak dzieje gdy jest zimno.

Proszę o podpowiedź co z tym można zrobic bo boję się, że któregos razu zablokują się na dobre :039: .

pozdrawiam

Prawdopodobnie musisz ściągnąć tapicerkę drzwi kierowcy i wyregulować cięgna do zamka i do rygielka drzwi. Minimalne naciągnięcie/skrócenie cięgna powoduje właśnie takie efekty. Ściągasz tapicerkę, ściągasz cięgno z siłownika i sprawdzasz wtedy, czy problem się powtarza.

pozdr.

Problem w tym, że już rozbierałem i nie zauważyłem jakiejkolwiek regulacji więc ograniczyłem się do nasmarowania, ale sprawdzę jeszcze raz.

Regulacje powinny być na końcu cięgna przy siłowniku, ale czasem są rozwiązania bez regulacji i wtedy robisz regulację "siłową", czyli minimalnie podgiąć/ rozprostować cięgno. Odpinałeś przede wszystkim cięgno od siłownika i sprawdzałeś czy wtedy też zamyka samoczynnie? Jeżeli nie, to zrób to bo będziesz szukał w nieskończoność problemu.

pozdr.

Regulacje powinny być na końcu cięgna przy siłowniku, ale czasem są rozwiązania bez regulacji i wtedy robisz regulację "siłową", czyli minimalnie podgiąć/ rozprostować cięgno. Odpinałeś przede wszystkim cięgno od siłownika i sprawdzałeś czy wtedy też zamyka samoczynnie? Jeżeli nie, to zrób to bo będziesz szukał w nieskończoność problemu.

pozdr.

dzięki będę walczył

[ Dodano: Pią 13 Mar, 2009 12:26 ]

Podgiąłem cięgno i wygląda, że jest dobrze.

Jeszcze będzie jeden test jak auto trochę postoi i się ochłodzi.

Dzięki za pomoc :)

witam

ja mam to samo, ale tylko, jeśli otwieram z pilota i otwieram przednie drzwi od kierowcy. za 30 sek się zamyka i alarm się uzbraja

tak, jakby padła kontrolka otwartych drzwi, bo jeśli otworzę inne drzwi, tego efektu nie ma. nie zapala się też światełko sufitowe przy otwarciu drzwi kierowcy - przy innych się zapala. jak zapalę slinik, to alarm się nie uzbraja.

na razie tego i tak nie ruszam, bo raz-zimno, dwa - alarm mi szwankuje od roku (czasem jak się auto nagrzeje na słońcu to alarm wyje), trzy - nie mam czasu :(

albo to problem z cięgnami, jak pisał przedmówca - tylko u mnie problem z drzwiami tylnymi prawymi (czasem się nie otworzą)

sprawdź sobie może te kontrolki otawrtych dzrwi? albo moja teoria jest o kant d... potłuc :)

Witam

W mojej Almerce mam podobny problem jesli chodzi o centralny zamek i autoalarm. Otorz w pierwszym przypadku nie zaleznie od temperatury centralny zamek od czasu do czasu wariuje czyli otwiera i zaraz spowrotem zamyka zamek dzieje sie to stosunkowo rzadko wiec nie robie na razie z tego wiekszego problemu.

Ale jesli chodzi o samouzbrojenie w przypadku kolegi to rowniez mam podobny problem a mianowicie sprawca u mnie jest czujnik otwartych drzwi czyli ten maly wlacznik od lampki ktory znajduje sie nad progiem Czasem zacina sie i nie odbija dlatego alarm po rozbrojeniu mysli ze nie otworzyles dzrzwi i po 30 sek uzbraja sie Stosowalem WD 40 ale pomoglo tylko na troche Nie probowalem rozkrecac go jeszcze. Jezeli da sie go rozebrac to mozna sprobowac go wyczyscic i moze to da efekt a jesli nie to tylko wymiana

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...