Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] akumulator

Gość hydrocarbon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hydrocarbon

Witajcie,

Może to trochę głupie pytanie ale co mi szkodzi zapytać ;) Znajomy bardzo kategorycznie twierdzi, że w jego mikrze nie można wyjmować samemu akumulatora. Nie można go też ładować. Musi to robić koniecznie jakiś tam specjalistyczny zakład. Czy to możliwe, żeby samemu sobie nie można było aku wymienić ??? Czy coś się tam "popsuje", jakiś immobilaizer albo coś???

Oświećcie mnie, bo mnie to nurtuje a nie znam tego samochodu. Z góry dzięki za wyrozumiałe potraktowanie mojej ciekawości :)

Samochód to Mikra k11 z 1999 roku 1.0

że w jego mikrze nie można wyjmować samemu akumulatora. Nie można go też ładować. Musi to robić koniecznie jakiś tam specjalistyczny zakład.

jakaś totalna bzdura, tyle w tym temacie ;)

Gość krzychu_205
że w jego mikrze nie można wyjmować samemu akumulatora. Nie można go też ładować. Musi to robić koniecznie jakiś tam specjalistyczny zakład. Czy to możliwe, żeby samemu sobie nie można było aku wymienić ??? Czy coś się tam "popsuje", jakiś immobilaizer albo coś???

Oświećcie mnie, bo mnie to nurtuje a nie znam tego samochodu

jako użytkownik k-11 z cała odpowiedzialnościa stwierdzam, iż nie musi tego robic żaden specjalistyczny zakład, ja w swojej k-11 mam akomulator który ma juz 3 lata - w lutym mineły, i musiałem go wyjmować i zabierać do domu jak były wieksze mrozy powyżej -10 stopni tej zimy, sam dolewalem do niego elektrolitu jeszcze nie posiadam tego akomulatora bezobslugowego, jedyne co to przed odłaczeniem akomulatora alarm dezaktywowałem zeby nie wył mi jak podłącze naladowany akomulator, generalnie nie wplywa to na immobilaizer.

:D

Heh jakaś bzdura napędzająca kasę "specjalistycznym zakładom" :D W mojej K11 jak została przywieziona, też wyjęłam akumulator (ze strachu przed kradzieżą, bo nie miała tablic ;) ) i nic się nie stało, dodam że mam immobilizer...po zamontowaniu wszystko działało poprawnie :)

Pozdrawiam nowego użytkownika forum i K-11 :one:

hydrocarbon, Akumulator śmiało można wyciągać.Jest tylko jedno ale,może się zresetować ECU.Ale to też nie wielki problem,po odpaleniu może trochę kulawo chodzić.Trzeba wtedy odpalić,doprowadzić do temperatury nominalnej i pozwolić żebu ECU złapał sobie wszystkie ustawienia i parametry pracy w czasie jazdy (wczytał mapy zapłonu i wtrysku),ponieważ po resecie będzie chodził na ustawieniach domyślnych.

Gość johny_fellow
Jest tylko jedno ale,może się zresetować ECU.Ale to też nie wielki problem,po odpaleniu może trochę kulawo chodzić.

Mojej Micrze reset ECU zawsze pomagał :D

Zawsze chodziła lepiej - jakoś tak łagodniej :D

hydrocarbon bez strachu możesz wyjąć akumulator, wycieraczki, gumowe dywaniki, żarówki, silnik i wiele innych rzeczy ze swojego samochodu. Ważne żebyś później umiał to poskładać :D:P

Gość hydrocarbon

Dzięki za wyjaśnienia. Ja akurat na razie używam fiata ale kto wie... może mi się trafi jakaś ciekawa micra, to może i się skuszę :D A forum widzę bogate w porady :one:

W mojej Mikruni akumulator był raz wyjęty z okazji mrozów - a ponownie zakładał go mój mąż, osoba nie znająca się WCALE na sprawach samochodowych - mój tata mu mówił, co zrobić i do tej pory samochód działa normalnie. :) Też miał ktoś pomysły... :D

Gość Pokajoke

Nie taka do końca bzdura z tym akumulatorem.

Otóż wyczytałem w jednym z motoryzacyjnych portali ,szukając porady na temat rozładowanego akumulatora BOSCH SILVER 45Ah że do jego ponownego zreaktywowania (rozładował mi się kompletnie) potrzebny jest specjalistyczny prostownik. Też notabene BOSCH za jakieś 800 PLN (shit!). Dlatego przestrzegano tam, żeby nie dopuszczać takich akumulatorów do rozładowania bo potem jest problem. Ja swój z żalem zostawiłem w sklepie biorąc kolejny CENTRA za 200 PLN ponieważ traktuje wszystkie moje akumulatory bezobsługowo, czy tego wymagają czy nie. Ot fanaberia taka. I być może, kolega "hydrocarbona" miał takiego aku ,albo miał problemy z uruchomieniem mikrona po odpięciu aku. Oczywiście dla wielu forumowiczów jest oczywiste, że po odpięciu aku popieprzony , zupełnie niepotrzebny i nie dający się łatwo wypruć fabryczny "debilo-alarm-NATS" drze ryja swoją podtrzymywaną przez wewnętrzną bateryjkę syrenką jak opętany. Co robimy? Ano kluczyczkiem od syrenki uciszamy zarazę. I potem po załatwieniu nowego aku lub podładowaniu starego podłączamy go, często zapominając o zaktywowanym autoalarmie który nie wyje bo przekręciliśmy cholerny kluczyk! Autko nie chce zajarac a nas szlag trafia dlaczego na nówce aku nie jara?! I byc może kolega "hydrocarbona" padł ofiarą mechanika "cwaniaczka" który zalawecił mu mikrona mówiąc że to "poważna sprawa" ale on naprawi i skroił go na jakieś pewnie 200 PLN dezaktywujac u siebie alarm jednym naciśnięciem przycisku i przekreceniem kluczyka w cholernej syrence aby mogła znowu wyć. Potem zapewne nie pozwolił samemu odpinac aku wietrząc "dojną krówkę" na nastepny raz. Tyle podpowiedziała mi intuicja. Ale jak było naprawdę?

nie kupujcie nigdy bosch silver. totalne scierwo i szit opierajacy sie tylko i wylacznie na marce.

jesli ktos chce naprawde dobry aku to polecam Stingera.

a co do pierwszego postu to panowie z wyspecjalizowanego serwisu chyba mają jakies lepsze klucze , takie wyspecjalizowane :fuckyou2: :fuckyou2: :fuckyou2: