Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pamiatka z przegladu

Gość djkynek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy.Zachecony reklama jednego z serwisow /nie ASO/ zdecydowalem sie na przeglad 30 KKM. Poza uwalona tapicerka /a mam jasną/, ktora mi czyscili przez godzine po przegladzie pozostala pamiatka w postaci migajacego komunikatu na wyswietlaczu, ze przeholowałem przebieg miedzyprzegladowy. Miga mi logo klucza i ujemna, wciaz narastajaca wartosc w km. Wie ktos z Was jak to skasowac?

• 2 tygodnie później...

Na wyłączonym zapłonie przytrzymaj przycisk (jeżeli dobrze pamiętam) z prawej strony na zegarach trzymając włącz zapłon po ok. 5 sek puść i naciśnij jeszcze raz (naciśnięcie i puszczenie)powinno wskazywać przebieg do następnego przeglądu poczekaj aż pokarzą się kilometry i dopiero wyłącz zapłon.

Włącz zapłon i sprawdz czy masz tak jak chciełeś.

Dzis sprobuje jak wroce z pracy. A moze podrzucisz mi temat filtra kabinowego. Przy przegladzie chcieli go wymienic, wyjeli stary, a zamowiony nowy nie pasował.... Wiec wsadzili z powrotem stary. W ASO chca za ten filtr 240 PLN.... Tak samo mialem z mitsubishi, tylko, ze byly dostepne czeskie zamienniki po 39 PLN..... Moze wiesz cos o zamienniku do Tiidy ?

Niestety Szanowny Kolego, ale w opisany przez Ciebie sposob nie moge skasowac wskazan km do przegladu. Niestety masz juz przejechane 31300 km i wyswietlacz wskazuje, ze nie zrobilem przegladu /miga -1300 km/

Niestety Szanowny Kolego, ale w opisany przez Ciebie sposob nie moge skasowac wskazan km do przegladu. Niestety masz juz przejechane 31300 km i wyswietlacz wskazuje, ze nie zrobilem przegladu /miga -1300 km/

zastosuj procedurę z rozdziału 2,str.3 ustawienie funkcji przypominania o wymianie oleju .dość proste i skuteczne.

OT

Panowie taka prośba w chwili wolnego czasu zeskanujcie instrukcję i wrzućcie gdzieś na jakiś serwer - ułatwi to pomoc i porady, bo nie wszyscy mają do niej dostęp a jak widać, niestety, mało kto czyta instrukcje obsługi swojego samochodu.

END OT

Szanowny Kolego Manix. Procedura podana przez Cibie pozwala jedynie na zmiane dystansu miedzy wymiana oleju. Jesli chcesz to robic czesciej, to mozesz zmienic, zeby "komputer" Ci o tym przypominal, ze chcesz to robic np. co 20 KKM. Nie da sie niestety ta procedura zapodac komputerowi, ze dokonalem przegladu i ze ma zaczac odliczac od nowa.....

Szanowny Kolego Manix. Procedura podana przez Cibie pozwala jedynie na zmiane dystansu miedzy wymiana oleju. Jesli chcesz to robic czesciej, to mozesz zmienic, zeby "komputer" Ci o tym przypominal, ze chcesz to robic np. co 20 KKM. Nie da sie niestety ta procedura zapodac komputerowi, ze dokonalem przegladu i ze ma zaczac odliczac od nowa.....

...aby powrócić do trybu klucza i wym.oleju,naciśnij przycisk "i"w kierownicy lub "B"przy liczniku i przytrzymaj przez ok.3 sek. po ustawieniu zapłonu w poł.ON a następnie ustaw odległość wymiany oleju w sposób wcześniej opisany.

próbowałeś? czy tylko gdybasz? po ustawieniu nowych wartości max.30kkm i nie zostanie podjęta żadna inna akcja to wyświetlacz powróci do wyświetlania wskazania o stanie oleju a nowa odległość zostanie ustawiona. kluczyk powinien przestać migać.

ale być może jest jakieś ale.....????

ale być może jest jakieś ale.....????

w moim poprzednim samochodzie pewnej włoskiej firmy wykasowanie informacji o przeglądzie było mozliwe jedynie w serwisie po podpięciu do komputera egzaminera, więc może i tu tak trzeba :?:

• 2 miesiące temu...

Byłem na pierwszym przeglądzie. Niestety gdy dostałem samochód moim oczom ukazał się widok straszny . Wysmarowane welurowe dywaniki jakimś olejem smarem. Drążka zmiany biegów i kierownicy nie dało się dotknąć by się nie pobrudzić itd. Żałuje że nie zrobiłem zdjęć. Myślałem że w serwisie obchodzi się z szacunkiem do cudzej własności. Ale cóż znowu życie mnie rozczarowało.

• 3 tygodnie później...

Byłem na pierwszym przeglądzie. Niestety gdy dostałem samochód moim oczom ukazał się widok straszny . Wysmarowane welurowe dywaniki jakimś olejem smarem. Drążka zmiany biegów i kierownicy nie dało się dotknąć by się nie pobrudzić itd. Żałuje że nie zrobiłem zdjęć. Myślałem że w serwisie obchodzi się z szacunkiem do cudzej własności. Ale cóż znowu życie mnie rozczarowało.

Jakie miasto i jaki serwis. Wolę wiedzieć z góry kogo unikać...

Jakie miasto i jaki serwis. Wolę wiedzieć z góry kogo unikać...

Przyguccy intercar Łódź. Wymiana oleju. ELF 0W30 (nie wiem czy to dobry olej dla łańcucha) zalali centymetr powyżej maximum. Na szczęście zauwazyłem po tygodniu jeżdzenia i spuściłem ponad pół litra oleju (po prawie 50 zł za litr - jak policzyli). Zaczęło się coś tłuc pod maską - okazało się ,ze nie umocowali osłony pod nadkolem (sprawdzali zawieszenie na moją prośbę - oczywiście nic nie znaleźli). Po każdej obowiązkowej wizycie u nich trzeba samochód oddać do kontroli do mechanika. Mam nadzieję, ze te trzy lata gwarancji miną szybko. Od teraz będę kupował samochody z roczną gwarancją - są takie?

A jeszcze coś dziwnego (za krótki czas, żeby być pewnym, ale)- samochód nagle zaczął mi więcej (sporo - jakieś 1,5 l/100) palić w tych samych warunkach....- czyżby olej???)