Gość Zelfiacz Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Witam,jestem nowy na forum, ale mam mały problem. W moim Sunny 2.0dlx (przez własną głupotę) pękł pasek rozrządu, remont się nie opłacał więc znalazłem cały silnik za 800zł, zamiana poszła gładko i szybko, nowy silnik (w porównaniu do starego)jest żwawszy, nie kopci, lepiej zapala, równiej pracuje i w ogóle wszystko git( stary miał ponad 300tyś a nowy 180tyś przebiegu) ale teraz o wiele głośniej chodzi - zwłaszcza przy dodawaniu gazu. Pisze od razu że nie jest to wina wydechu ani filtra powietrza. Co może być przyczyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arias Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Poduszki dobrze poskładane ? może trzepie sałym silnikiem dlatego taki dzwięk wydaje, mialem tak ze Swiftem, jak silnik przełożyłem była źle złożona poducha i silnik latał ja głupi co dawało dzwięk jak z traktora, ew to diesel może popychacze czy cus, diesle maja to do siebie ze rózne egzemplarze tego samego modelu a zupełnie inaczej chodzą moze problem gdzieś na głowicy siedzi, musiałbyś okreslic skad mniej wiecej sie dzwiek wydobywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zelfiacz Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Poduszki ok, i głowica też chyba w porządku, to nie jest jakieś stukanie ani jargot, poprostu jest głośniejszy jak wchodzi na obroty.Jak pisałem silnik pracuje równiej jak stary, mniej nim rzuca. Myślałem z początku że pasek rozrządu może źle założyłem, ale wtedy by może kopcił i był by słabszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arias Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 a szczelność układu ? wydechowego nie sam tłumik moze łączenie kolektor silnik, kolektor-wydech, bo skoro mówisz ze chodzi równo itd, no to mi najpredzej na nieszczelnosc podbija, wsadz głowe pod maske a niech ktoś gazuje, powinienes wykryc źródło dzięku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zelfiacz Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Może jestem trochę przewrażliwiony, albo rzeczywiście inny silnik i inaczej pracuje, stary był made in japan(buda hatchback) a ten jest z anglika kombi(y10). Ale jeszcze sprawdzę wydech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Być może Twój stary silnik miał już słabą kompresję. Przez to gorsze osiągi, ale w przypadku diesla - zapewne też cichsza praca. Jak sprawdziłeś to co koledzy pisali to chyba trzeba uznać że tak ma być. Ewentualnie jakieś dodatkowe wyciszenie komory silnika i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.