Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Pęknięcia w okolicach bieżnika opony

Gość devil-80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To że mają włoski nie oznacza że są nowe. Jako nowe mogłeś je kupic ze sklepu, wulkanizacji. Opony mogły długo czekac na właściciela i z racji wieku pękają. Może byc to wina również złego przechowywania, konserwacji. Datę produkcji opony znajduje się na jej boku tam gdzie wytłoczone są wymiary i inne dane. Zerknij na 4 zdjęcie tej aukcji http://moto.allegro.pl/item573769072_opona...05_55_zr15.html

Numer 0602 w wybitym polu (w przypadku tej opony): 06-oznacza tydzień z roku a 02-rok produkcji. Sam możesz to sprawdzic. Jeżeli opony są jeszcze na gwarancji to zgłoś tą usterkę. Pzdr.

jak nie możesz daty produkcji znaleźć to zrób zdjęcia wszystkich numerów na oponie a ja Ci znajdę

[ Dodano: Nie 22 Mar, 2009 16:55 ]

jeszcze jedno, nie jeździłeś z za niskim ciśnieniem w oponach? bo wtedy też się tak może zrobić, albo jak długo samochód stoi z za niskim ciśnieniem.

Gość devil-80

to te parametry co znalazłem na oponie reszta mało ważna tzn rozmiar itp.

Ciśnienie kontroluje regularnie i staram się je mieć zgodnie z tabliczką czyli 2.1 i 2.2 (ta opona jest na przodzie_

ss850219.jpg

połowa września 2003r. czyli już lekko starawe, tym bardziej że to jakaś firma krzak więc napewno nikt specjalnej uwagi nie przykładał do sposobu ich przechowywania.

Gość devil-80

Dzięki za pomoc.

Co do sposobu przechowywania to pewnie masz rację a co do firmy to chyba aż taka zła nie jest. No ale co najważniejsze to czy zmienić je czy można spokojnie na nich jeździć ? Chcę jechać do PL w połowie czerwca więc wolę nie mieć żadnych niespodzianek.

a tego to nikt Ci nie powie, może jeszcze długo będzie dawała radę a może się rozpadnie całkiem niebawem. Tutaj masz wyciąg z Polskich przepisów co do nazwijmy to umownie daty przydatności do użycia opon, dotyczy to też innych krajów europejskich aczkolwiek napewno nie wszystkich:

"Zgodnie z Polską Normą PN-C94300-7 „Ogumienie - pakowanie, przechowywanie i transport” opony do 3 lat od daty ich produkcji mogą być swobodnie wprowadzone, magazynowane, dystrybuowane i sprzedawane, zachowując jednocześnie wszystkie swoje parametry w zakresie bezpieczeństwa eksploatacji.” Jednocześnie zgodnie z ustawą (Dz. U. 02.141.1176 z dnia 27 lipca 2002 r.) „ O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej” oraz w myśl stosownej zmiany Kodeksu Cywilnego, każdemu konsumentowi przysługuje dwuletnia gwarancja na zakupione opony, liczona od daty ich zakupu. W zawiązku z powyższym bezpieczeństwo eksploatacji opony jest formalnie zagwarantowane końcowemu użytkownikowi przez okres 5 lat od daty produkcji opony."

Gość devil-80

Apropo opon to ktoś może polecić jakieś tanie i w miarę dobre oponki na warkunki panujące w Irlandii?

Ktoś może słyszał o tej firmie Fulda model Eco Control letnie?

Fulda generalnie całkiem przyzwoite opony robi, co do tego konkretnego modelu opony to nie wiem jak się sprawuje bo nie miałem z nimi do czynienia. Pamiętaj żeby tym razem datę produkcji sprawdzić. Powiem Ci jak to zrobić. Na oponie umieszczony jest numer DOT, jest 12 cyfrowy ciąg znaków, liter i cyfr. 4 ostatnie cyfry mówią Ci właśnie o dacie produkcji opon. ostatnie dwie to rok a przedostatnie 2 to kolejny tydzień roku. Na przykładzie tego zdjęcia które wrzuciłeś ze swoją oponą. Numer DOT to: GSR01RD03803. Gdzie 38 oznacza 38 tydzień roku a 03 rok czyli 2003r. 38 tydzień wypada gdzieś w połowie września.

ZDECYDOWANIE MICHELIN ENERGY SAVER E3A!!!!

CICHA, TRWAŁA, Oszczędza Fuel - NA zakrętach jesteś kozak :diabel2: - po prostu klej :)

W RP cena około 230 zł za 185/65R14

Oponka ssssssuper.

NAmówiłem ojca na wymianę seryjnych Bridgestonów w n16 na nowe Saver'y 185/65R15 - ale nie te E3A, tylko ten nowy model.

JEstem ciekaw czy odczuje różnicę.

Gość devil-80

Opony będe kupował w Irlandii albo Północnej Irlandii

Z tego co widze to takie w przystepnej cenie ok 50funtow bo więcej nie chcę wydawać za szt sa:

RALLYE 680 UNIROYAL

FIRESTONE MULTIHAWK

Continental ContiEcoContact 3

PIRELLI P3000

GOODYEAR EAGLE NCT5

DUNLOP SP10-3E

DUNLOP SP30

jeszcze takie w podobnej cenie znalazłem:

Nankang RX615

Kenda KR-02 Komet

Falken Sincera SN-828

Fulda EcoControl

Vredestein T-TRAC Si

Strasznie dużo tych opon cięzko będzie wybrać:(

Co do Michellin to znalazłem o takich parametrach 175/65 R 14 82T MICHELIN ENERGY E3A

Aha czy warto kupować m+s opony czy lepiej letnie -zimowych nie potrzebuje na wyspie a te m+s chyba nie sa za dobre na mokre nawierzchnie.

Ps. Dlaczego mam kupić 185?? mam z tyłu 175 wiec i przód musi być taki sam czyli 175 a im szersze tym więcej palą i osiągi też chyba słabsze jeżeli chodzi o Almę a nie o jakieś Ferrari (chyba, że się mylę)-fakt,ze lepsza przyczepność.

@ bujany dzieki za info jak czytać rok produkcji opon.

Jedną z najtańszych i przyzwoitych opon napewno będzie Barum Bravuris (w PL poniżej 200PLN). Lecz nie jest to opona na lata, nie klei się na zakrętach jak MICHELIN ENERGY SAVER E3A ;) T1R bije na głowę tego Michelina nie wspominając o R888 ;) (tylko że na suchym) :) Oczywiście wszystko zależy od tego jak kto chce jeździ i ile wydac na oponki. Osobiście mam Eagle F1 i nie narzekam. Popieram bujanego Fulda np. jeden z Caratów również dobry wybór. Pzdr

ta? a to czemu tak zdecydowanie tą skoro np toyo T1R bije ją na głowę?

Nie wiem czy na głowę, czy na łeb i szyję - ja zrobiłem na nich 30 000 tys i wiem, ze chodziła alma jak talala. Przy moim piłowaniu auta na maksa średnio paliła 7,5, a na wyjazdach 6,6 litra przy szerokości 185.

Jak masz 175 to takie zostaw.

Nie mówię o tym, co czytam w gazetach... bujany .. ty masz te T1R ... zjeździłeś ją, żeby dać opinię- uważam, że są pewnie b. dobre, ale kolega pyta, wiec radzę to co JA MAM sprawdzone.

Toyo może mieć dość twardą gumę - bridgestone taką ma.

Michelin jest komfortowy i na suchym super się klei.

Poza tym przy zakupie 4 miałem 2 lata assistance na wypadek kapcia, braku paliwa, zatrzaśnięcia klucyków itp.

Ale każdy ma swój rozum, a różnice w oponach pewnie nie są niebotyczne, choć pewnie że są.

NAjważniejsze nie kupować chińszczyzny.

PS moje micheliny były z ROSJI :)

[ Dodano: Pon 23 Mar, 2009 20:15 ]

A odnośnie tego co słyszałem, to Bravuris to kicha - po 20 000 nie da się wyważyć - ale to tylko opowieści.

Przyznaje, że ładnie wyglądają!!!! :diabel2: :diabel2: :diabel2:

Tak, ja mam T1R i serdecznie je polecam, zresztą nie trzeba mieć Ferrari żeby wiedzieć że jest lepsze od Almery. Swojego czasu na Eagle F1 latałem i też mogę z czystym sumieniem polecić te opony jak i Pirelli P6000 ale i tak żadne z nich nie dorównują T1R. O R888 specjalnie nie wspominałem bo jak sam zauważyłeś są tylko na suchą nawierzchnię i nie mają homologacji dopuszczającej do użytku na drogach publicznych (teoretycznie mają takową ale było już wiele przypadków utraty dowodu za jazdę na nich i bardzo dobrze bo one nie powinny być dopuszczone) oraz nie mają gwarancji.

ps. Barumy też są ok, od wielu lat były montowane na pierwsze wyposażenie do Toyot.

Gość romus111

ja z osobistego doświadczenia bardzo polecam wspomnianą oponę fuldy, model ecocontrol - ideał w tej cenie, teraz gdy zmieniłem alusy mam toyo t1r i je właśnie bede testował, pozdrawiam

Gość devil-80

czytając rózne opinie o oponach spotkałem się z dobrą opinią opon firmy Nokian czy ktoś miał może z nimi styczność np z takich tanszych model i3 lub nre ?

Jedną z najtańszych i przyzwoitych opon napewno będzie Barum Bravuris (w PL poniżej 200PLN). Lecz nie jest to opona na lata, nie klei się na zakrętach jak MICHELIN ENERGY SAVER E3A

Na allegro chodzą nawet od 120zł za szt. i czego można oczekiwac za takie pieniądze, przecież nie dożywotniego użytkowania. Płacisz 100PLN więcej i jeździsz 30 000km i grubo więcej. :) Wszystko zależy od tego ile kto chce wydac na opony i jak jeździ :) Pzdr.