Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] + gaz, zbyt duża ilość CO w spalinach

Gość bgs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno stałem się posiadaczem almery N15 98 1,4 16V na gazie I generacja. Niestety samochód gasł mi na benzynie i gazie na zimy silniku. Fachowiec z Autotim wszystko mi wyregulował jeśli chodzi o działanie na benzynie. Podczas przeglądu okazało się, że CO w spalinach przekracza 9 krotnie normę. Zostały sprawdzone oba katalizatory - pracują poprawnie. W samochodzie prawdopodobnie jest emulator sondy lambda i może on coś psuje. Szukam jakiegoś dobrego warsztatu gazowego w Warszawie lub Lublinie który mi coś na to poradzi bo przeglądu jak nie miałem tak nie mam. Pytanie czy jest sens przerabiać instalacje na II generacje, z tego co znalazłem w sieci koszt komputerka to około 700pln czyli dosyć dużo jak na taki stary samochód.

możliwe, ale w takim wypadku nie było by emulatora sondy lambda?

W każdym razie szukam nadal dobrego zakładu w Warszawie. Niestety w archiwum nic ciekawego nie znalazłem.

Z tego co ja wiem to I gen nie powinno sie stsowac w autach z kataliztorem oraz z sonda lambda...zreszta na nic sie ona zdaje poniewaz tam nie ma zadnej regulacji dawki paliwa...ktos niezla kiche dal wkladajac do almery taki badziew :/

ja na twoim miejscu wywalilbym to G....o, zostawil tylko zbiornik i zalozyl caly przod 2 gen...koszt nie bedzie wiekszy niz 1000zl...bo to co ty masz to nigdy Ci nie bedzie poprawnie chodzic

jak ja zakładałem, to to samo usłuyszałem - nie da się I generacji (chciałem jak najtaniej)

teraz na przeglądzie też nie mogli mi ustawić niskich obrotów, (na biegu jałowym), przekroczona norma CO2. diagmoza : zużyty reduktor. po wymianie (350 PLN) - z obrotami OK, norma - zobaczę w czerwcu - przegląd rejestracyjny

możliwe, ale w takim wypadku nie było by emulatora sondy lambda?

W każdym razie szukam nadal dobrego zakładu w Warszawie. Niestety w archiwum nic ciekawego nie znalazłem.

Witam Kolego czy przypadkiem spotkaliśmy się ostatnio na stacji BP zalewając LPG ? :D

Ja polecam zakład AUTO WiS

http://www.autogaz.biz.pl/kontakt.html

Ostatnio przed długo oczekiwaną hamowanią byłem u nich zmienili mape komputera, wymienili uszczelkę od filtra bo pryskało gazem na boki i sprawdzili szczelność instalacji koszt 50 pln :) Wybrałem się do nich bo kumpel miał zagazowanego Forda Probe z którym nie mogło sobie poradzić paru gazowników a Ci ogarneli bez problemu. Może i Twoją instalację ogarną.

Pzdr.

Pgaz

Witam, witam, tak owszem :) zielona almerka

Ciekawa sprawa, wczoraj bylem w firmie która identycznie się nazywała AutoWis

http://www.autowis.com.pl/

tez niby wszystko posprawdzali i nadal nie wiadomo o co chodzi. Zasugerowali, że coś może być nie tak z przepływomierzem ale oni tego nie potrafią sprawdzić. Sam już nie wiem co to może być, katalizatory sprawdzone, lambda sprawdzona, gaz chodzi dobrze, tylko na benzynie za dużo tego CO :(

W czwartek mi się kończy czas na poprawki w przeglądzie a później to będę szukał stacji która porostu nie sprawdza zawartości CO, jakieś sugestie?

Narazie zadzwonię jeszcze do tego drugiego autowiz'a.

pozdr

to masz w koncu ten emulator lambdy ??

jesli tak to moze przy pracy na beznynie emulator podaje do ECU jakies bledne odczyty...

Za duza zawartosc CO swiadczy o zlym wsplolczynniku nadmiaru powietrza...zachodzi spalanie nie calkowite...czyli za malo tlenu...mam nadzieje ze filtr powietrza sprawdziles :027:

W końcu nie wiem. Mechanik powiedział, że jest emulator, w zakładzie gazowniczym powiedzieli, że lambda pracuje poprawnie i tak ma być. Napięcie na niej skacze w dwóch wartościach. Filtr powietrza i świece nowiutkie, wyregulowana przepustnica.

W poniedziałek jadę do drugiego zakładu gazowniczego.

Udało się :)

Bylem w Autowisie na Dywizjonu 303, mechanik tylko zobaczył instalacje i powiedział o co chodzi. Mikser ma zbyt mały dolot powietrza i to sprawia problemy na benzynie. Wystarczyło wymontować mikser i od razu spalanie na benzynie doszło do normy. Niestety w takim przypadku na gazie nie pojeżdżę. Próbował zmodyfikować mikser dodając tuleje doprowadzającą powietrze lecz niestety niewiele to dało. Zamontowanie gazu 2 generacji też nic nie da bo również jest tam mikser. Wiec zostało mi wymontowywanie miksera na czas przeglądu, a podczas normalnego użytkowania na gazie zamontowanie z powrotem.