dzemik Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 W związku z rozporzadzeniem naszego rządu obowiązuje stara definicja samochodu ciężarowego - nie obowiązuje wzór Lisaka. Mianowicie kratka oddzielająca przestrzeń bagażową od osobowej i min. 500 kg ładowności. Teraz wożenie Vatu będzie wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slabyy1 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Mimo to nie żałuje zakupu navary. Szczerze mówiąc to zwróciłem na nią uwage dzięki promocji i podatkowi Ale po paru "przewozach" towaru i próbach w terenie nie kupiłbym innego wozu. No oczywiście z wyjątkiem lepiej doposażonej wersji lub nowego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Może ten, kto naprawdę potrzebyje pick-up'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur5250 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 I bardzo dobrze że nikt już jej nie kupi :028: Bo co za dużo to nie zdrowo. Przecież chyba nie chcecie by navara stała się drugim passatem czy golfem których jeździ miliony i co drugi jest czarny , zrzygać się można Navara ma być autem elitarnym z charakterem dla ludzi z charakterem :diabel2: Ps. już momentami wydaje mi się że wszędzie widzę navary ( w trójmieście ) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabt Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 No no no ciekawe , a bardziej mnie ciekawią moje starsze samochody z kratką czy będzie można znowu odliczyć 22% Vat (corolla verso i E46 Turing) , czy znowu jak ja kiedyś ludzie kupią samochody i z nowym rokiem niespodzianka jak to nasz rząd lubi robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość archi Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Koledzy nie doczytali ze owszem samochod z kratka mozna kupic ale nie odliczycie w calosci vatu ani z samochodu ani z paliwa. Po co mi takie auto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Koledzy nie doczytali ze owszem samochod z kratka mozna kupic ale nie odliczycie w calosci vatu ani z samochodu ani z paliwa. Po co mi takie auto ? Żeby jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Koledzy nie doczytali ze owszem samochod z kratka mozna kupic ale nie odliczycie w calosci vatu ani z samochodu ani z paliwa. ... .... a niby dlaczego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość archi Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Bo nie zmienili przepisow i puki co nie maja zamiaru zmieniac, jest im to na reke, vat musisz im zaplacic, a tak sobie odliczysz, wiec panstwo na tym straci. A kolega 7,62 to ile km robi rocznie ? Koledzy nie doczytali ze owszem samochod z kratka mozna kupic ale nie odliczycie w calosci vatu ani z samochodu ani z paliwa. ... .... a niby dlaczego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slabyy1 Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Dziś usłyszałem w TV w wiadomościach coś takiego: Co do aut z kratką. Jeżeli auto jest poniżej 3,5t to maksymalnie zwrócą 6000 zł Nie można ufać TV więc może ktoś się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKmario Opublikowano 30 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 no ja slyszalem, ze wlasnie wrocilo to, ze mozna vat i paliwo w calosci odliczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 no ja slyszalem, ze wlasnie wrocilo to, ze mozna vat i paliwo w calosci odliczac Dokładnie tak jest. Kratka i ładowność ponad 500kg i można udawać , że się ma samochód ciężarowy i odliczać VAT - w całośći od samochodu i paliwa. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość don_martinez Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Czyli idzie normalne - prawie Dla mnie polskim bezsensem jest, iż kupując auto dla firmy trzeba się w ogóle zastanawiać nad kwestią kratka/bez kratki/pickup. Żyjemy do k...y nędzy w XXI wieku, firmy są różne tak jak ich potrzeby motoryzacyjne. Powinno być tak, że jeżeli potrzebuję auta dla sklepolota to kupuje osobówkę i w pełni odliczam podatki bo przecież wykorzystuje auto zgodnie z potrzebami firmy. Chcę samochód reprezentacyjny do jeżdżenia na rozmowy z klientami - taki kupuję i odliczam. Potrzebuję dostawczaka - to go kupuję. Chcę auto do mobilnej reklamy firmy to kupuje Hammera, oklejam go i jeżdżę wszędzie. I kropka. A u nas znowu dyskusje, babranie sie z kratami. Ręce opadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wróciły korzystne przepisy, ale samochody są bardzo drogie przy obecnym kursie euro. :zly2: Jak nie kijem go, to pałą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 A jak się ma do naszych przepisów np. samochód typ Patrol z Holandii w wersji ciężarowej ??? Tam przepisy nie mówią nic o kratkach a tylko o ładowności i wysokości przestrzeni ładunkowej. Czy jesli do tego samochodu załaduję kratkę , to na stacji kontroli dadzą mi zaswiadzcenie o spełnieniu wymogu ??? Bo jak robiłem do tej pory przeglądy , to nie chcieli żadnego wyciągu z homologacji , a tylko zaglądali w dowód rejestracyjny i w samochód. Czy podstawą jest tylko polska homologacja na wersję ciężarową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sygma Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Czy podstawą jest tylko polska homologacja na wersję ciężarową ? tak ... no chyba, że masz typową ciężarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 A kolega 7,62 to ile km robi rocznie ? Jakieś 45000. [ Dodano: Sob 04 Kwi, 2009 14:12 ] Czyli idzie normalne - prawie Dla mnie polskim bezsensem jest, iż kupując auto dla firmy trzeba się w ogóle zastanawiać nad kwestią kratka/bez kratki/pickup. Żyjemy do k...y nędzy w XXI wieku, firmy są różne tak jak ich potrzeby motoryzacyjne. Powinno być tak, że jeżeli potrzebuję auta dla sklepolota to kupuje osobówkę i w pełni odliczam podatki bo przecież wykorzystuje auto zgodnie z potrzebami firmy. Chcę samochód reprezentacyjny do jeżdżenia na rozmowy z klientami - taki kupuję i odliczam. Potrzebuję dostawczaka - to go kupuję. Chcę auto do mobilnej reklamy firmy to kupuje Hammera, oklejam go i jeżdżę wszędzie. I kropka. W tym całe sedno. Jestem za! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ryży_Koń Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Wszyscy jesteśmy za i co z tego? Nasi wybrańcy narodu zasiadający w oślich ławkach na Wiejskiej kombinują tylko jak nas wycyckac z kasssssy i nic więcej. Mineło 20 lat od zmian ustrojowych i co???? Byłem ostatnio objazdowo po starej UE i najczęściej słyszałem pytanie o tych śmiesznych bliźniaków i takie tam, że sie kaczuszka do Brukseli sam zaprosił... Wstyd jak beret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość don_martinez Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Problem w tym, że dla całego aparatu państwowego każdy przedsiębiorca to z zasady oszust i złodziej. I jeżeli umozliwi się przedsiębiorcom odliczanie podatków od każdego rodzaju auta to 90% rejestrowanych w Polsce aut będzie jeździło w firmach. To identyczne myślenie jak naszych "braci" amerykanów; Polacy są najlepszym, najwierniejszym i najtańszym sojusznikiem w ich wojenkach z "terroryzmem" ale żeby wjechać do Stanów potrzebujemy wizy. Myślą, że kiedy je zniosą połowa naszego społeczeństwa poleci za wodę. Cóż, jak widać władza polega na traktowaniu wszystkich jak przestępców i wmawiania społeczeństwu, że to dla jego dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość archi Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Panowie, zapdajcie linka do konkretnego rozporzadzenia lub fachowej strony. Ja szukalem i wyniuchalem ze owszem kratki wracaja ale tak jak kolega pisal vatu mozna odliczyc do 6 tysiakow. Juz kiedys dalem sie wkopac w samochod z kratka, teraz mam pick-upa i mam swiety spokoj. Pozdro dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sygma Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Skoro można by odliczyć tylko 6k pln z VATu to po co wprowadzać kratkę ? Teraz przecież można tyle odliczyć bez kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciacho Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Proszę bardzo - google przyjacielem: http://podatki.wp.pl/kat,66248,wid,1099589...,wiadomosc.html http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?A.../AUTO/211303156 Tu akurat salonowe ;P http://www.edmark.com.pl/promocje/67-kratk...-na-salony.html [ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 14:43 ] A tu już niezbyt dobra informacja: dwa sądy (Krakow i Warszawa) orzekły dwa zupełnie różne wyroki w podobnych sprawach (odliczanie VAT od benzynki) http://podatki.wp.pl/wid,11010909,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość archi Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Wszystko super tylko w zadnym tekscie nie pisza ze juz dzis teraz, tylko ze bedzie, jak bedzie to pewnie sam takie auto kupie Pozdro Proszę bardzo - google przyjacielem:http://podatki.wp.pl/kat,66248,wid,1099589...,wiadomosc.html http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?A.../AUTO/211303156 Tu akurat salonowe ;P http://www.edmark.com.pl/promocje/67-kratk...-na-salony.html [ Dodano: Wto 07 Kwi, 2009 14:43 ] A tu już niezbyt dobra informacja: dwa sądy (Krakow i Warszawa) orzekły dwa zupełnie różne wyroki w podobnych sprawach (odliczanie VAT od benzynki) http://podatki.wp.pl/wid,11010909,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ryży_Koń Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Samochody obecnie z "kratką" mają homologacje ciężarową i pełen VAT i VAT od paliwa. Te fury w tej chwili stoją na równi z Navarą. Nie każda osobówka sie łapie bo: Musi byc kombi i odpowiednia ładownośc posiadac musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciacho Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Info od mojego księgowego - w innej firmie miał kontrolę z US m.in. dotycząca odliczania VATu od benzyny i zapytał kobiety z fiskusa - ta powiedziała, że dopóki nie dostaną żadnych wytycznych z MF to będzie po staremu.... ale nie każdy urząd musi być taki dobry w tej kwestii... IMO Wyrok ETS nie oznacza automatycznie zmiany prawa... Dopóki MF nie wyda rozporządzenia to jest wolna amerykanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi