Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K12] Wymiana rozrządu co ile i czy też pompę wody ?

Gość limeek

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy z racji tego, że jestem od wczoraj posiadaczem K12 1,5 dci z 2003 roku z potwierdzonym przez autoryzowany serwis przebiegiem poniżej 60 tys. km zastanawiam się na wymianą paska rozrządu, nie był on wymieniany, z tego co przeczytałem to powinien następować co 100 tys lub 5 lat zatem mchyba już najwyższy czas na jego wymianę. W związku z tym mam pytanie:

- czy radzicie wymieniać rozrząd teraz przy takim przebiegu ?

- czy razem z paskiem i napinaczem wymieniać pompę wodną ( nie jestem pewnien czy jest w tym modelu) ?

NO powiem ci tak .SLyszalem ze to silnik renault.... Ma pasek <prawdopodobnie> ... WIec jak masz finanse to wymien :) bedziesz spac spokojnie :) i polecam pompe wody tez robic a nie szczypac sie z ta stara bo potem zaczynaja cieknac itp... zawsze mozesz ja olac i zmienic pasek z napnaczem... to twoj wybor... Co 5 lat wymiana i radze trzymac terminu :) kumplowi w clio strzelil przy 90tysiacach po 6latach... o koszty remontu nawet nie pytaj ;D

• 2 tygodnie później...

Ja bym zalecał wymiane paska rozrządu paska klinowego napinacza i pompy wody.

Przed wymianą zapytaj się mechanika czy ma blokady do rozrządu bo w micrach niema klina na wale i jak ci ustawią na oko to po 1 – 2 miesiącach zacznie ci kopcić i nie będzie miał mocy – poprawiałem już kilka tak ustawionych rozrządów.

no i pieknie ;) teraz spisz spokojnie przez okolo 60tysiecy km i masz gwarancje ze jak cos strzeli koszty pokrywa monatrzysta lub producent wadliwej czesci rozrzadu. ALe mam nadzieje ze przejezdzi bez problemu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...