Gość limeek Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Koledzy z racji tego, że jestem od wczoraj posiadaczem K12 1,5 dci z 2003 roku z potwierdzonym przez autoryzowany serwis przebiegiem poniżej 60 tys. km zastanawiam się na wymianą paska rozrządu, nie był on wymieniany, z tego co przeczytałem to powinien następować co 100 tys lub 5 lat zatem mchyba już najwyższy czas na jego wymianę. W związku z tym mam pytanie: - czy radzicie wymieniać rozrząd teraz przy takim przebiegu ? - czy razem z paskiem i napinaczem wymieniać pompę wodną ( nie jestem pewnien czy jest w tym modelu) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 NO powiem ci tak .SLyszalem ze to silnik renault.... Ma pasek <prawdopodobnie> ... WIec jak masz finanse to wymien bedziesz spac spokojnie i polecam pompe wody tez robic a nie szczypac sie z ta stara bo potem zaczynaja cieknac itp... zawsze mozesz ja olac i zmienic pasek z napnaczem... to twoj wybor... Co 5 lat wymiana i radze trzymac terminu kumplowi w clio strzelil przy 90tysiacach po 6latach... o koszty remontu nawet nie pytaj ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Ja bym zalecał wymiane paska rozrządu paska klinowego napinacza i pompy wody. Przed wymianą zapytaj się mechanika czy ma blokady do rozrządu bo w micrach niema klina na wale i jak ci ustawią na oko to po 1 – 2 miesiącach zacznie ci kopcić i nie będzie miał mocy – poprawiałem już kilka tak ustawionych rozrządów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dzięki, wymieniłem pasek z napinaczem i pompą wodną oraz uszczelniaczem, z częściami zmieściłem się w 700 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 no i pieknie teraz spisz spokojnie przez okolo 60tysiecy km i masz gwarancje ze jak cos strzeli koszty pokrywa monatrzysta lub producent wadliwej czesci rozrzadu. ALe mam nadzieje ze przejezdzi bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.