Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] olej w aparacie zapłonowym

krzysiek_ad84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów,

jakiś czas temu zauważyłem olej na łączeniu kopułki z aparatem zapłonowym i na przewodzie poniżej, na który zapewne olej skapuje z aparatu.

Doczytałem się gdzieś, że jeśli leci spod aparatu zapłonowego tzn, że poszedł oring na jego łączeniu z głowicą. Jeśli natomiast wyciek jest na łączeniu kopułki z aparatem to jest to simmering. Zdjąłem więc kopułkę i okazało się że pęknięta jest uszczelka między kopułką i aparatem. Jest więc przyczyna czemu wycieka olej na zewnątrz.

Ważniejszą rzeczą jednak jest to, że tego oleju w aparacie zapłonowym w ogóle nie powinno być. Wynika więc iż uszkodzeniu uległ w/w simmering. Czeka mnie więc wymiana simmeringa, uszczelki znajdującej się między kopułka a aparatem no i chyba warto byłoby przy okazji wymienić ten oring uszczelniający łączenie aparatu z głowicą.

Czy ktoś już rozbierał aparat na części pierwsze i uszczelniał go?? Wie ktoś może gdzie w okolicach warszawy i warszawie można nabyć te uszczelniacze w rozsądnych cenach?? Czy muszę wyjąć stare uszczelniacze i jeździć z nimi i dobierać czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może ma je już zwymiarowane. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i ewentualne wytknięcie błędów w moim rozumowaniu odnośnie wycieku oleju z aparatu zapłonowego :)

krzysiek_ad84 ostatnio to przerabiałem i u mnie poleciał zimering za wałku w aparacie zapłonowym w moim aparacie przy siloku 14 to zimering o rozmiarze 12/22/6 możesz spokojnie rozbierać i sam wymienisz

powodzenia

• 3 lata później...

koledzy rozbierał ktoś aparat zapłonowy w N15 1.4 16V? z której strony jest zamontowany siemering na wałku, blożej silnika czy bliżej kopułki??? a może ma ktoś jakieś foto?

już to oglądałem ale nic tu nie ma na ten temat, i tak rozbiorę i będę wiedział ale chciałem się wcześniej zapytać na forum bo może ktoś to robił?

• 3 miesiące temu...

witam

odgrzewam temat odnośnie siemmeringu.

tez mi cieknie i chciałem to zrobić może opiszesz GAWA jak to wygląda teraz wymieniłem oring na głowicy i dalej cieknie wiec to wyżej wymieniany

Siemmering gdzie się znajduje i jak rozebrać

będę wdzięczny

• 2 lata później...

Zglaszam sie z pytaniem do was, cieknie mi z dolnej sruby aparatu zaplonowego, odkrecilem kopulke i ewidentnie widac ze stamtad jest olej, pytanie do was co by nalezalo zrobic,

czy po odkreceniu kopulki moge dalej okdrecic ten plastik widzialem tam jest na 2 sruby ?

http://zapodaj.net/0cd46c7d69320.jpg.html

http://zapodaj.net/c1651eece1e7f.jpg.html

http://zapodaj.net/9982be019c1c5.jpg.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...