Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

maxima 98r 3.0 ustawienie TPS

Gość xonax

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam prośbę moze ktos z uzytkownikow forum pomoze ! musze sprawdzic ustawienie czujnika polozenia przepustnicy w maximie 3.0 24v moze ktos posiada dane jaki powinien byc opor w danym polozeniu i miedzy którymi przewodami to sprawdzic? probowalem cos znalesc w FAQ ale niestety . auto nie trzyma wolnych obrotow (czasami 600rpm i spada) a widac ze ktos juz tprzy tpsie majstrowal

z gory dziekuje i pozdrawiam

moje gg 1366687 mail xonax1@wp.pl

Gość piter2323

witam napiecie na jalowym biegu tj powinno wynosic ok 0.2-0.4V sprawdzasz to na pinach 2 i 3. Przy calkowitym otwarciu przepustnicy powinno byc 4.9V.

• 3 tygodnie później...

Mi wiadomo, że na jałowym ma byc 500 Om, a przy maksymalnym otwarciu 4000 = 4 kOm. Z boku masz śrubkę (ciężko odkręcić), którą luzujesz i możesz wtedy dopasować TPS, tak aby miał 4000 Om przy maksymalnym wciśnięciu gazu.

[ Dodano: Sro 22 Kwi, 2009 06:47 ]

Tak mogę dodać, że po warsztacie gazowniczym* jakimś cudem samochód przestał mi zmieniać biegi przy 6000, a nie 6500 jak było wcześniej. Sprawdziłem TPSa i mam 3,62 kOma przy max boocie :-/.

*niedługo pewnie przygotuję dłuższa historię, aby ostrzec innych użytkowników przed Tym warsztatem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...