Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P12 regeneracja reduktora brc genius 1200, czy ktoś robił

Gość Sarkas01
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z zapytaniem do doświadczonych użytkowników instalacji brc, którzy kupili zestaw regeneracyjny do reduktora brc genius 1200 i sami dokonali regeneracji. ponieważ prawdopodobnie kończy mi się reduktor (ok 90 tys. km) chciałbym zregenerować reduktor, za nowy wołają ponad 600zl, czy może ktoś dać wytyczne czy ten zabieg zda egzamin czy raczej nic nie da, oraz ewentualny dokładny opis jak to zrobić. z góry dzięki za wszelkie sugestie

• 2 miesiące temu...

Nie wiem gdzie zregenerować ....

ale chciałem zapytać, jak spisuje się instalacja LPG

w połaczeniu z silnikiem QR20DE bo rozumiem, że takowy znajduje się pod maską ?

Chodzi mi po głowie montaż lpg.

te 90 tyś. km to na gazie i ci ...... nic ?

Jak to instalacja ?

Z góry dziękuję za informacje.

• 2 tygodnie później...

witam ponownie

auto sprawuje się ok, mam brc sequent to jest model przed sequent 24, instalacja montowana we włoszech bo auto z tamtąd, wtryski keihin pomarańczowe, reduktor wciąż działa, problem tkwił w czujniku temperatury który wymieniłem w serwisie brc za 80 zł i działa aż miło, przy tym silniku tzn QR20DE spala na trasie ok 10-11 l/100, w korkach warszawskich ok 13-14 max, jakby coś jeszcze interesowało to proszę pytać, odpowiem oczywiście, pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź !

Zapytam jeszcze:

1. Czy instalacja jest wyposaona w układ lubryfikacji (smarowania zaworów ...itp..) ?

2. Wszyscy mi piszą i mówią, że przy tej pojemności i mocy

powinien być reduktor Genius 1500 a widze, że masz w swojej

instalacji 1200 - nie było nigdy problemów przy gwałtownym ruszaniu itp. ?

3. Nie masz problemów z katalizatorem ?

1. instalacja bez lubryfikatora

2. w serwisie też mi to powiedzieli, jednak taki już był jak kupiłem i na takim jeżdżę ponad rok, jeszcze nigdy nie miałem przypadku aby przełączyło mi na benzynę przy ruszaniu, być może dlatego, że mam automat więc z piskiem nie ruszam

3. podobno w p12 katalizatory padają po 100 tys. (czytałem), jak kupowałem autko miało 107 tys i ten co mi sprowadzał wyjął kata bo już się rozsypał

pozdro

Mam przejechane 153 tyś. km

i byłem zmartwoiny o stan katalizatora w związku z zamiarem montażu LPG.

Byłem dzisiaj na przeglądzie i poprosilem o sprawdzenie emisji spalin.

Okazało się, że katalizator i sonda w stanie idealnym.

Witam

Ja u siebie wymieniałem zestaw naprawczy reduktora brc genius i wszystko poszło gładko. W zestawie jest membrana oraz wszystkie oringi i zawór . Wymiana nie jest trudna, rozbierasz reduktor , czyścisz go z osadów po gazie i składasz na nowych elementach. Po takiej regeneracji reduktor należy wyregulować.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

oj temat z 2009 roku, zostajesz górnikiem miesiąca ;)

tam gdzie podałeś nie ma zestawu do twojego reduktora

popatrz tu-> http://www.drypa.pl/kategoria246_MEMBRANY_REDUKTORA_-_Do_sekwencji.html

Poza tym daj sobie spokój z regeneracją Geniusa. Lepiej kupić za podobne pięniądze ACR01 i zmodyfikować czujnik temp. od geniusa.

• 2 miesiące temu...

fajny materiał;p. ja sam się uczyłem tak krok po kroku.. ważne aby wszystko wyczyścić dokładnie i bez pośpiechu.. zrobiłem po regeneracji jakieś 25 tys km i na razie (odpukać) wszystko jest ok. ja robiłem na zestawie naprawczym brc. kupiłem w sklepie, bo na alledrogo faktycznie drogo;p

polecam