Gość Mroziu_84 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 witam mam pytanie? Zimą walnąłem lewym tylnym kołem w krawężnik tak że się felga skrzywiła a teraz wyje mi koło czy to jest łożysko jak tak to jak je wymienić wiem już ze się wymienia całą piastę ale prosił bym was o wskazówki od a do z jak to zrobić z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 witam mam pytanie?Zimą walnąłem lewym tylnym kołem w krawężnik tak że się felga skrzywiła a teraz wyje mi koło czy to jest łożysko jak tak to jak je wymienić wiem już ze się wymienia całą piastę ale prosił bym was o wskazówki od a do z jak to zrobić z góry dziękuje Przede wszystkim to jedź na geometrię, bo jak skrzywiłeś aż felgę to domyślam się, że lekko nie uderzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asahi Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 jak zdejmiesz koło i zakręcisz bębnem słychać jakiś dźwięk ?? Jeśli nie to pewnie maniek, ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mroziu_84 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 nie wiem czy coś słychać bo jeszcze nie sprawdzałem ale felgę wymieniłem wsadziłem komplet letnich opon na felgach aluminiowych a skrzywiłem stalową już wywaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Łożysko kupujesz z piastą, a wymieniasz banalnie prosto. Ściągasz koło, bęben (a gdy masz tarcze to najpierw zacisk hamulca oraz tarczę), następnie pod dekielkiem masz ukrytą nakrętkę chyba na klucz 32mm, odkręcasz ją, ściągasz piastę z czopa, zakładasz nową i po robocie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Wymiana piasty jest prosta: Uważaj tylko na czujnik ABS żeby go nie uszkodzić no i wystarczy wymienić tylko uszkodzoną piaste. Ogólnie wygląda to tak Jeżeli masz bęben to zdejmi go i zdejmij zaślepkę łożyska na prawo od 16 odkręć nakrętke piasty i zdejmij ją. Jeżeli masz tarcze to zdejmij najpierw zacisk hamulcowy i klockotrzymacz śruby jak na rysunku, zdejmij kołpak z piasty i odkręć nakrętke ale najpierw zdejmij tarcze (czasami stawia opory tak samo jak bęben) Powodzenia przy wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 i szykuj 4 stowki na nowe łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Crushpl Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Z abs : http://www.moto.allegro.pl/item593314495_l...almera_n15.html http://www.moto.allegro.pl/item587612046_l...almera_n15.html bez abs http://www.moto.allegro.pl/item575971658_n..._tylna_tyl.html http://www.moto.allegro.pl/item595993946_l..._japonskie.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mroziu_84 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 dzięki chłopaki piastę już mam w sobotę biorę się do roboty a jeszcze jedno po całej tej grzebaninie jest konieczność odpowietrzenia układu hamulcowego i czy przy wymienia odłącza się wężyk od hamulca podkreślę jeszcze że jest tarcza i ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość serwis Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Nic nie odkręcasz i nic nie odpowietrzasz. Ściągasz cały zacisk. Nie licząc nakrętek koła, to masz do odkręcenia dokładnie 1 nakrętkę i 4 śruby. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mapeciontko Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 ja się przypne do tematu gdyz mam podobny problem ale z przednim kołem wyje i wyje . 1. Jak wyglada wymiana w almie łożyska przedniego koła? chodzi mi czy jest potrzebny jakiś specjalny ściągacz albo cos takiego (jakiś ściągacz mam ale nie wiem czy podejdzie) 2. Jakie łożysko wybrać jakiej firmy? jakie polecacie i jakie odradzacie? i najlepiej gdzie kupić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rudi12 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 a ja mam pytanie czy trzeba wymieniać obie piasty z jednej strony czy starczy tą uszkodzoną tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mroziu_84 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 producent zaleca obie jak cię stać to wymień a jak nie to tylko tą uszkodzoną przecież to nie są klocki hamulcowe żeby miało tak wielkie znaczenie A wracając do mojego problemu to się ma tak że dzisiaj zdjąłem koło zaczep klocków hamulcowych i czop, tak na moje oko łożysko jest w porządku tak że nie wiem co jest przyczyną że koło hałasuje pod wpływem większej prędkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 1 - Wystarczy wymienić tylko jedną piaste 2 - Do wymiany łożyska z przodu: Tak czy siak aby wymienić łożysko z przodu trzeba mieć trochę wiedzy i narzędzi można go wymienić metodą młotkową ale istnieje ryzyko uszkodzenia nowego łożyska podczas wbijania w piastę. [ Dodano: Nie 05 Kwi, 2009 15:27 ] Mroziu_84 im większa prędkość to tym bardziej słychać hałas z tego koła bo jak tak to łożysko na 100% chociaż czasami zdarza się że hałasuje w pewnym zakresie prędkości ale to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mapeciontko Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 sproboje moze uda sie wlozyć jakos ściskami stolarskimi jesli podejda a jak nie to gumowy mlotek i powoli moze cos dojdzie. Dzieki za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi