Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Y10] Obrotomierz w elektronicznym zegarze w Y10 w dieslu

Gość ameno

Rekomendowane odpowiedzi

W moim nowo zakupionym Nissanie Sunny Y10 nie działa obrotomierz. Chciałbym go naprawić. Wyciągnołem dziś zegary,są bez linki prędkościomierza więc elektroniczne.Z obudowy jest założona folia ze ścieżkami,także myślę odpada sprawa "zimnych lutów" czy "przerw". Folia wygląda bardzo dobrze i nie wskazuje nic by coś mogło być popękane w ścieżkach. Nie wiem gdzie w tym aucie podpięty jest obrotomierz-przygladałem sie alternatorowi są dopięte do niego cztery przewody, w tym jeden masowy pojedynczy do obudowy, drugi na srubie pod napie ciem 12V , 3 i 4 spięty razem do kostki a na jednym znich cały czas napięcie 12V

Nie widzę też kabelka przy pompie poza jedynym pojedynczym ale to chyba do elektrozaworu zainstalowany tuż na końcu pompy na wyjściu do wtryskiwaczy. Może ktoś poradzi gdzie szukać usterki i gdzie podpięty jest obrotomierz bo nie mogę zlokalizować

Dla informacji mój alternator to hitachi 12V 80A 23100-8E100 LR180-749C.

Z tego co wiem to tu moze byc podpiety obrotek i wlasnie tam mozesz sprawdzic czy ci wsowki lacza mogly zasniedziec

foto http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48f34a46194a420f.html

Niestety, nie tam. Mam takie złącze ale jak u Ciebie nie jest tam nic podpięte. A czy obrotomierz w Y10 w dieslu CD20 nie bierze sygnału z komputera? Jeśli tak to skąd komputer ma podawany sygnał - wał? alternator? pompa wtryskowa?

Z alternatora

Z alternatora wychodzą w sumie 4 kabelki , dwa z nicj maja +12V stale. Jak poznać który kabel może byc do obrotomierza elektronicznego, słyszalem że obrotomierz moze byc podlaczony pod generator impulsów w alternatorze. Jak przetestować taki obwód?

[ Dodano: Pon 11 Maj, 2009 21:48 ]

Kto skutecznie pomoże Skąd idzie sygnał do obrotomierza w SUNNY CD20E SLX. Zegar elektroniczny w modelu Y10. Sprawdzałem sygnał na wyjściu z komputera do obrotomierza pod pinem nr 5 i nie ma żadnego napięcia podczas uruchomienie silnika, więc wnioskuję że sygnał nie dochodzi do komputera. Gdzie szukać usterki?

• 8 miesięcy temu...

Z alternatora wychodzą w sumie 4 kabelki , dwa z nicj maja +12V stale. Jak poznać który kabel może byc do obrotomierza elektronicznego, słyszalem że obrotomierz moze byc podlaczony pod generator impulsów w alternatorze. Jak przetestować taki obwód?

[ Dodano: Pon 11 Maj, 2009 21:48 ]

Kto skutecznie pomoże Skąd idzie sygnał do obrotomierza w SUNNY CD20E SLX. Zegar elektroniczny w modelu Y10. Sprawdzałem sygnał na wyjściu z komputera do obrotomierza pod pinem nr 5 i nie ma żadnego napięcia podczas uruchomienie silnika, więc wnioskuję że sygnał nie dochodzi do komputera. Gdzie szukać usterki?

sygnał wychodzi z pompy paliwowej :rolleyes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...