Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Poczatek problemow ze skrzynią?

Majkel.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu przy szybkiej zmianie biegów z 2 na 3 i 3 na 4 (powyzej 4000 obrotow)

slychac krotkie "chryppp"

Pojawilo sie to z 3 tyg temu...

Jeśli nawet przy 6500obrotow, wcisne sprzeglo i poczekam chwilke dluzej to bieg potrafi wejsc bez tego "chryppp"... (dluzej tzn z sekunde i wzwyż)

A tak to skrzynia chodzi bez zadnych problemow..

człowieku jak zmieniasz biegi przy takich obrotach to nie dziw się że skrzynia się szybko sypie... Całkowicie normalne jest zgrzytnięcie skrzyni podczas kiedy szybko wciśniesz sprzęgło na postoju i energicznie wbijesz wsteczny

no może faktycznie troszkę przesadziłem (dla mnie 4 tys rpm to już potężne obroty- ale to z powodu posiadania starego diesla). Jednak skrzynia biegów jest elementem mechanicznym i to dosyć wrażliwym na niewłaściwą obsługę dlatego staram się zawsze jeździć delikatnie.

Mam podobny problem w Almerze N15 1,4 z 99 roku. Też od czasu do czasu pojawiają się problemy z wrzuceniem 2 i 4 biegu, a dodatkowo 2 potrafi czasami wskoczyć z dość głośnym stuknięciem. Dzieje sie tak w zasadzie niezależnie od prędkości obrotowej silnika ale zauważyłem że tak przy 3000 obrotów biegi wchodzą najpłynniej. Czasami jest problem z wrzuceniem biegu czasem czasem przez dłuższy czas nie pojawiają się żadne problemy. Zauważyłem też że jeśli poruszam gałką zmiany biegów na boki, lub ewentualnie wsyprzęglę podwójnie wówczas biegi wchodzą gładko. Czy to wina zużytych synchronizatorów czy może jakiś luz na gałce zmiany biegów ?

Hmm.. dzis zaczał mi się świst dziwny na 3, 4, 5 biegu .. najlepiej go slychac przy lekkim wcisnieciu gazu... gdy nie zaglusza go silnik... na luzie itp te problemy nei wystepuja...

to tez wina synchronizatorow? czy moze to juz cos innego sie sypie w skrzyni ? :) biegi wchodza wchodza tak jak wchodzily.. jak sie normlanie wrzuca to bez problemu, czyli bez szaleństw.. ale straszy mnie ten świst.. tak jakby metal sie jakis ocieral o metal czy coś :)

na początek to kwestia tego 2 i 4 biegu - ja bym podejrzewał sprzęgło tj końcówka lub do podciągnięcia, lub coś nie tak z połączeniem pomiędzy skrzynią biegów a lewarkiem w szoferce :) . odnośnie tego świstu to miałem podobny problem w ubiegłym roku. łożysko wałka głównego skrzyni biegów od strony opony rozjeba... mi gniazdo na około 3mm. gniazdo łożyska musiałem napawać i wyfrezować je na nowo.

z tego forum widzę że jednak Nissan dawniej robił dużo lepsze skrzynie- albo sposób eksploatacji jest niewłaściwy albo faktycznie oszczędzają na porządnych materiałach.

Po rozmowie telefonicznej z Łukaszem Dmowskim, znanego mechanika z Siedlec.. wstępnie na 99% skrzynia jest nie do naprawy.. objawy wskazują uszkodzenie jakiegoś wału, ktorego naprawa przekracza wartość rynkową skrzyni..

Jest bardzo slyszalny świst na biegach.. w szczegolnosci an wyzszych.. Gdyby świst był cały czas, nawet na luzie, problem byłby do naprawienia, gdyz wtedy chodzilo by o łozyska... Przynajmniej tak powiedział mi Pan Dmowski

Teraz pytanie.. Jakie skrzynie pasują bezproblemu do tego silnika? od jakich modeli aut?

Duzo na allegro jest wystawionych skrzyn od primery p11 1.8, ale nei wiem czy ona jest identyczna, albo czy chociaz pasuje.. duzo latwiej znależć

Duzo na allegro jest wystawionych skrzyn od primery p11 1.8, ale nei wiem czy ona jest identyczna, albo czy chociaz pasuje.. duzo latwiej znależć

Od almery tez jest sporo ceny od 600zl co moim zdaniem nie jest duzo jak za skrzynie.

• 2 lata później...

Panowie a co zrobić jak skrzynia zaczęła huczeć?? Nie mam ochoty wymieniać na następną która może być w nie wiele lepszym stanie niż moja obecna, a jestem już jakieś 40 kkm po wizycie u pana Dmowskiego??

tylko podczas jazdy na postoju praktycznie nic nie slychać czy z wciśniętym czy z wyciśniętym sprzęgłem gdzieś mi się obiły o uszy jakieś zagęszczacze do skrzyń, jest coś takiego??

Dmowski wymieniał mi wszystkie łożyska i na mech. różnicowym i nawałkach biegów

Edytowane przez adr7

Jak udzielił gwarancji na wykonaną usługę to jedź do niego z powrotem i niech ponownie robi. Zagęszczacze albo trociny to się do skrzyni wsypuje przed sprzedażą auta, aby chwilowo ją wyciszyć, a potem remont.

A jak wygląda sprawa oleju w skrzyni? Jest? Jeśli jest, to jaki konkretnie?

• 3 tygodnie później...

gwarancja - już po gwarancji to było z 1,5 roku temu i na tych łożyskach zrobiłem jakieś 40 kkm

tez mysłałem że nie ma oleju w skrzyni pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu odkrecili korek i zonk... olej jest a wymieniałem go razem z łożyskami i jeżeli dobrze pamiętam to był TEXACO [MULTIGEAR S GL-4/5 75W90], trocin wsypywać nie będę bo chciałbym jeszcze z pół roku pojeździć Alą i zamówiłem sobie takie coś:

http://www.liquimoly...nie-20g.-20g/44

- 4 tubki, zobaczymy czy zda egzamin napewno opiszę

no więc zrobiłem Alą nie całe 930km i śpieszę opisać swoje odczucia na temat w/w specyfiku, rzeczywiście poprawia kulturę pracy skrzyni biegów - biegi mniej haczą, wybieranie biegów jakby lżej chodziło-, jest to zauważalna róznica, niestety ograniczenie hałaśliwości skrzyni nie nastąpiło co jest dla mnie wielkim buuuuuuuuuu no ale cóż jak nie spróbujesz sam to się nie dowiesz

ogólnie w skali od 1-6 gdzie 6 jest najwyższą oceną daję 4- za ten środek

Edytowane przez adr7