Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Witam, jak zwykle, mam nietypowy problem... jakis czas temu po awarii wymienilem silnik z 1.2 na 1.0, bez wymiany skrzyni. kupilem okazyjnie 1.2, wiec znow zmiana i tak, jak wczesniej, skzynia zostala ta sama. Jakis czas po tym tarcza sprzeglowa skonczyla sie, wiec i ja trzeba bylo wymienic. Docisk byl ok, wiec wymienilem sama tarcze i lozysko, no i sie zaczelo... lozysko zaczelo szumiec, a po jakichs 100km z tarczy zostaly mi tylko strzepy. jak sie okazalo po wyjeciu skrzyni, lozysko najzwyczajniej spadlo z "widelek". Kupilem wiec cale sprzeglo Valeo. Po wymianie wszystko bylo niby ok, tzn przez pierwsze 2 - 3 km, po tym czasie znow zaczal sie szum po zdjeciu skrzyni okazalo sie, ze to lozysko rowniez rozsypalo sie w drobny mak. znajomy mechanik poradzil mi, aby zalozyc kolo zamachowe ze starego silnika 1.2, tak wiec zrobilem. Zalozylem nowe lozysko, skrzynie i po kilkunastu kilometrach znow szumi... zdjalem znow skrzynie i lozysko jest cale, tarcza z dociskiem tez, a ja zastanawiam sie, co micre boli.. mial ktos moze podobny problem? Byl bym wdzieczny za wszelkiego rodzaju wskazowki i porady :-) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 shdy Czy podczas regulacji sprzęgła pozostawiłeś luz sprzęgła wyczuwalny na łapie wyciskacza sprzęgła.W wypadku braku luzu łożysko jest cały czas pod obciążeniem i obraca się.Może to być również spowodowane przytarciem osi wyciskającej na tulejkach,która po prostu odbija tylko do momentu odepchnięcia przez docisk sprzęgła a nie dalej.tak jak powinno być przy sprawnie działającej łapie,która powinna powędrować kawałek dalej tam gdzie powinna go odepchnąć sprężyna powrotna. W przeciwnym wypadku łożysko jest przez cały czas obciążone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Apropos, calkiem zapomnialem - sprezyna wewnetrzna ciagle spada z zabezpieczenia... Tak, zostawilm luz, nawet znajomy, ktory jest glownym mechanikiem w serwisie skody probowal to wyregulowac, ale niestety, rowniez nie dal rady... jak uwazasz, czy jest sens zmienic skrzynie? mam mozliwosc kupic druga za 200zl, a chcial bym juz miec spokoj, a nie co drugi dzien zdejmowac skrzynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 mam mozliwosc kupic druga za 200zl Nie masz pewności czy ta nowa będzie lepsza.Ja bym się skoncentrował nad ewentualnie (jeśli nie do się naprawić ) łapy wyciskowej sprzęgła,bo możliwe jest że widełki trzymające łożysko są odkrztałcone i dlatego były te problemy z wychaczaniem łożyska.Możliwe jest że po pierwszym zatarciu łożyska i obróceniu się jego nastąpiło odkrztałcenie się widełek i stąd mogą wyniknąć późniejsze kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Ok, w takim razie jutro zajme sie widelkami i lapa, a jesli to nie pomoze, to dopiero wymienie skrzynie na nowa Wielkie dzieki za porade! dam znac, jak wszystko bedzie zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jeśli masz zamiar jeszcze pojeździć a twoja skrzynia działa całkiem nieźle to możesz kupić tą skrzynię sobie na części i przełożyć z niej całą łapę wyciskową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 To jest moje auto dojazdowe z domu na uczelnie w DE, wiec musi jezdzic moja obecna skrzynia chodzi bez zadnego problemu, cicho, plynnie, wiec chyba faktycznie tak zrobie. jeszcze raz, dzieki wielkie za porade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 mam mozliwosc kupic druga za 200zl shdy jeżeli nie będziesz potrzebował skrzyni, to jak możesz podeślij namiary na sprzedawcę. Przed świętami sypnęła mi się IV ka w skrzyni. A jest ona po reanimacji u "skrzyniowca" z Siedlec. Powiedział, że żebym się zgłosił jak znajdę jakąś w lepszym stanie niż mi zamontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Panther, Jaki masz silnik,bo do 1.0 moja była skrzynia jest do kupienia, zmieniłem ją na skrzynię od 1,2 (dłuższe biegi od 3ki) Jeśli chcesz to dostępna w : P.H.U.NISSCAR Maciej Morzyński 85-734 BYDGOSZCZ ul Boczna 14 tel./fax 052/342 53 25 0601 61-76-76 nisscar@wp.pl Pozostała tam niejako w komis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 alfa dzięki bardzo, u mnie jest 1,2. A ta od 1.0 jest 5 cio biegowa? W sumie od 1.0 może i nie byłaby taka zła opcja. Autko szybciej wkręcałoby się na obroty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 W sumie od 1.0 może i nie byłaby taka zła opcja. Autko szybciej wkręcałoby się na obroty Też 5tka.Tak by było,ale chyba nie będę Ci polecał ,podskoczy Ci spalanie o jakieś 15-20% I nie wykorzystana moc na wyższych biegach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 z kolei przy silniku 1.0 i skrzyni od 1.2 praktycznie nie ma mocy, bo slrzynia jest zbyt dluga zeby jakos jezdzic, musialem krecic silnik na 5 - 6tys. obrotow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Od 4ki kaszana :029: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Też 5tka.Tak by było,ale chyba nie będę Ci polecał ,podskoczy Ci spalanie o jakieś 15-20%I nie wykorzystana moc na wyższych biegach :/ O nie to ja zdecydowanie nie biorę I tak spalanie mam troszkę za wysokie ;( ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Apropos spalania, ostanio bylem na regulacji instalacji LPG, ale spalanie tez do najnizszych nie nalezy... na zbiorniku (28l) robie 280 do 300km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Apropos spalania, ostanio bylem na regulacji instalacji LPG, ale spalanie tez do najnizszych nie nalezy... na zbiorniku (28l) robie 280 do 300km... To musisz podyskutować chyba z borciuchem ,bo ja nie mam LPG :029: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Apropos spalania, ostanio bylem na regulacji instalacji LPG, ale spalanie tez do najnizszych nie nalezy... na zbiorniku (28l) robie 280 do 300km... shdy, sorka ale tez nie pomogę w kwestii LPG. Zresztą ja tam w te spalania poniżej 6 / 100 na PB coraz słabiej wierzę może jeszcze w trasie przy V i obrotach 2000 to komuś tyle wyjdzie. Mój zimowy rekord to 15 na 100 :diabel2: I nie powiem, żebym specjalnie szalał. Teraz po grzebaniu w gaźniku i przedmuchiwaniu filtrów spalanie chyba jest trochę niższe, niestety przed świętami "zatankowałem" na innej stacji (dla dwuśladowców jednoosiowych )więc chwilowo brak możliwości pomiaru Jeżeli Cię to pocieszy to przy wyższych temp otoczenia spalanie na pewno trochę spadnie Niestety tylko trochę. Taki to już chyba urok naszych gaźnikowców Uważam, że przy przeliczaniu spalania i przejechanego dystansu powinniśmy podawać na jakich kółkach jeździmy żeby uniknąć przekłamań. Moje 15 na 100 wyszło na standardach dla Micry (odpowiednik 155/70/R13). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 hehe, wiem wiem szczerze nie jest to az tak dokuczajace, bo przykladowo moje drugie auto, polo bierze mi 10 do 12l BP, wiec biorac pod uwage to, ze bp kosztuje 4zl, a gaz 1.6, micra moze mi palic te dyszke LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panther Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Spalanie to w ogóle ciekawostka W wielu przypadkach przy silnikach 2000cm³ wychodzi 10l LPG na 100 przy 1600cm³ identycznie - 10/100 i nasze 1235cm³ jak widać nie chce odstawać od normy może to kwestia regulacji instalek. Wszystko identycznie :diabel: shdy a masz zbiornik 28l czy tankujesz do niego 28l LPG? Bo jak masz zbiornik o takiej pojemności to gazu wejdzie tam trochę mniej ... No i spalanie gazu może być różne w zależności od tego gdzie się go zatankuje :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Wiec tak... Skrzynia zmieniona i auto chodzi jak igielka W ogole, trafila mi sie nowka skrzynia za 200zl - wykrecona z auta niemieckiej strazy pozarnej, przejechala max 500km Tak wiec Panther, jesli chcesz, to stara jest na sprzedaz - bebechy sa w jak najlepszym stanie, do wymiany jest tylko lapa od sprzegla i widelec (skoro kupilem nowke, to nie bylo sensu bawic sie w przekladanie) Co do zbiornika, to wchodzi do niego okolo 27, bo juz troche latek ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronek89 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 W sumie od 1.0 może i nie byłaby taka zła opcja. Autko szybciej wkręcałoby się na obroty Też 5tka.Tak by było,ale chyba nie będę Ci polecał ,podskoczy Ci spalanie o jakieś 15-20% I nie wykorzystana moc na wyższych biegach :/ To w 1,0 tez były piątki? Myślałem że 1,0 = 4 biegi a 1,2=5 biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfabox0266 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 To w 1,0 tez były piątki Były i automaty też były Na górnej tabelce skrzynia od 1,0 a na dole od 1,2 różnice 1ka i 2ka to samo 3ka około 5% 4ka około 12% 5ka około 18% Skrzynia od K10 1,2l wylądowała w K11 1,0l (nawet ten sam symbol) Kliknij sobie "RS5F41A" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borciuch1964 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Apropos spalania, ostanio bylem na regulacji instalacji LPG, ale spalanie tez do najnizszych nie nalezy... na zbiorniku (28l) robie 280 do 300km... ajajajaja :/ juz jestem nie za mocno ci odkrecili srubeczke? moze przykrec ja o pol obrotu w prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość shdy Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 tak zrobie i sprawdzimy, jak bedzie. Apropos, dzis do zbiornika 28l weszlo mi 28,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi