Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Jaki akumulator do n15 2.0D

Gość ick1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaki akumulator mogę założyć do swojego klekotka? W sklepie proponowano mi 95 Ah ale wydaje mi się że to za dużo. Czy 80 Ah nie byłby wystarczający? Jaką markę polecacie oczywiście w rozsądnych pieniądzach?

Instrukcja zaleca 95Ah a jaki prąd rozruchowy to nie pamiętam ale ogolnie im większy tym lepiej. Centra ma w ofercie akumlatory do naszych ropniaków w dobrym stosunku Cena/jakość :D

Podepnę się

Stoję przed zakupem aku do swojej N15 1.4 (Pb) 75 KM. Obecnie siedzi u mnie bateria 55 Ah, w książce WKŁ napisano że na wyposażeniu jest 60 Ah. CZy pozostać przy starej pojemności czy zakupić już 60 Ah, Obawiam się niedoładowania, choć nie wiem czy przy takiej małej różnicy ma to znaczenie (czy przyniesie mi to jakikolwiek zysk lub niedoładowanie )

pozdr

EDIT

Wg powyższego linka z BOSCHA powinno być 60 Ah... :)

Gość mapeciontko

naladuje naladuje ma mam w tym samym silniku 62 Ah i laduje dobrze ale do ropniaka polecam nie wiecej jak 80 Ah w mojej toyocie '86 1.8D mialem wlasnie ten 62Ah i w zime -30 odpalal bez problemu zadnego!!! wiec nie ma potrzeby jebac duzego aku szkoda pieniedzy ;). A w sklepie tak mowia bo 95Ah jez troche drozsz a za tym idze to ze wiecej zarobia a ty nie poczujesz roznicy miedzy 80 a 95Ah

Pozdrawiam

naladuje naladuje ma mam w tym samym silniku 62 Ah i laduje dobrze ale do ropniaka polecam nie wiecej jak 80 Ah w mojej toyocie '86 1.8D mialem wlasnie ten 62Ah i w zime -30 odpalal bez problemu zadnego!!! wiec nie ma potrzeby jebac duzego aku szkoda pieniedzy ;). A w sklepie tak mowia bo 95Ah jez troche drozsz a za tym idze to ze wiecej zarobia a ty nie poczujesz roznicy miedzy 80 a 95Ah

Pozdrawiam

Bzdura!! Teorie spiskowe handlowców zostaw dla agentów z arhiwum X.

Większy aku - zwłaszcza w ropniaku w zimę da Ci po pierwsze wiekszą pewność ze nei zdechnie po mroźnej nocy, po drugie sam z siebie dłużej podziała bez ładowania. W zimę dłużej pokrecisz jak będzie potrzeba i wiecej pogrzejsze świeczki.

To co piszesz to tak jak do urządzenia zasilanego baterią R20 chciał bys włożyć zwykłe paluszki.

Ostatni post odnośnie masy potraktuje jako żart bo inaczej się nie da...

Gość mapeciontko
mapeciontko napisał/a:

naladuje naladuje ma mam w tym samym silniku 62 Ah i laduje dobrze ale do ropniaka polecam nie wiecej jak 80 Ah w mojej toyocie '86 1.8D mialem wlasnie ten 62Ah i w zime -30 odpalal bez problemu zadnego!!! wiec nie ma potrzeby jebac duzego aku szkoda pieniedzy . A w sklepie tak mowia bo 95Ah jez troche drozsz a za tym idze to ze wiecej zarobia a ty nie poczujesz roznicy miedzy 80 a 95Ah

Pozdrawiam

Bzdura!! Teorie spiskowe handlowców zostaw dla agentów z arhiwum X.

Większy aku - zwłaszcza w ropniaku w zimę da Ci po pierwsze wiekszą pewność ze nei zdechnie po mroźnej nocy, po drugie sam z siebie dłużej podziała bez ładowania. W zimę dłużej pokrecisz jak będzie potrzeba i wiecej pogrzejsze świeczki.

To co piszesz to tak jak do urządzenia zasilanego baterią R20 chciał bys włożyć zwykłe paluszki.

Ostatni post odnośnie masy potraktuje jako żart bo inaczej się nie da...

Powiedz mi gdzie napisalem ze wiekszy aku posiada tyle samo prądu co mniejszy??

Po drogie gdzie napisalem ze wiekszy aku kreci tyle samo co mniejszy??

po trzecie ten ostatni post mial być żartem...

Rozwieje twoje niepewnosci: napisalem ze wystarczy z pewnoscia 80Ah dawając przyklad z mojego rzycia (doswiadczenia) o bylej toyotce.

Większy aku - zwłaszcza w ropniaku w zimę da Ci po pierwsze wiekszą pewność ze nei zdechnie po mroźnej nocy, po drugie sam z siebie dłużej podziała bez ładowania.

to jest oczywiste ale tylko wtedy jespi porownojemy dwa akumulatory naladowane na fula a licz sie z tym ze jesli bedzie jezdzic na krotkie odcinki to taki duzy akumulator bedzie wiecznie niedoladowany!!! i to wszystko jeszcze zalezy od altelnatora...

Po prostu nie polecam tak duzego aku...

a licz sie z tym ze jesli bedzie jezdzic na krotkie odcinki to taki duzy akumulator bedzie wiecznie niedoladowany!!!

Ten o mniejszej pojemności jeszcze szybciej padnie - warto kupować aku o większej pojemności o ile nie jest znacznie droższy.

Ja mam N15 2.0D CD20 i mam właśnie 95Ah. Też byłem trochę zaskoczony, ale tak ma być.

Na tym aku wszystko jest w porządku.

A co do tego, że większy jest lepszy to wydaje mi się, że może to być prawdą, ale pod warunkiem, że alternator jest w stanie go doładować.

Zdecydowanie do cd20 należy stosować akumululu 95 Ah głównie za sprawą chorego i prądożernego układu dogrzewania świec żarowych które grzeją za każdym razem przez 300 sekund czyli 5 min.po uruchomieniu silnika aż do osiągnięcia temperatury silnika 60 stopni.Przy mniejszej pojemności w czasie dogrzewania mocno obciażamy alternator.Przerobiłem ten układ wykorzystując inny przekaznik i z powodzeniem w największe mrozy wystarcza 74Ah