Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Paski klinowe

Gość HARRYBOY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Użytkowników N15,

Paski klinowe w mojej 12 letniej Almerce wygladaja od wewnątrz nie za ciekawie tzn. po dokładnym obejrzeniu pod ostrym światłem diodowym widać na nich masę głębokich peknięć w gumie, nie sa tez obszarpane i wygladaja na całkiem dobre-wiem że to oryginały czyli 12 letnie...

W związku z tym pytanie:

Czy wymieniac mimo wszystko dmuchając na zimne czy czekać na jakies niepokojące objawy ? Fura ma przejechane 160 tys i jest bardzo szanowana.

Będe wdzięczny za jakieś uwagi odnośnie trwałości tych elementów

Dzięki i Pozdrawiam

Pewnie że wymieniać, koszt paska kilkadziesiąt złotówek a remont osprzętu silnika kilkaset, jak pasek strzeli i swą siłą coś uszkodzi.

Dokładnie tak jak mówią koledzy ja też wymieniałem paski moja ma 13 lat i 173kkm szukaj pasków Contitech rzekomo są to paski które nie powinny skrzypieć, mam je u siebie ale nie dawno (4mc) wymienione więc jeszcze sie nie wypowiadam ale póki co bomba.

Wymień, koszt niewielki, a pewnego dnia stracisz nagle np.wspomaganie i się trochę zdziwisz albo prądu zabraknie żeby dojechac do domu :) Pzdr

To akurat małe zmartwienia :) pasek napędza też pompę od wody i wtedy przegrzejesz silnik :) ale nie panikuj jedz nim i wymieniaj :)

Ja też zamierzam wymienić. Paski już zakupiłem bo któryś mi strasznie skrzeczał zimą. Teraz już przestał, ale skoro paski kupione to trzeba wymienić. Ja zapłaciłem ok. 60 zł. Pozostała mi przyjemność wymiany :)

Ok, dzięki. W takim razie jadę jutro na wymianę - wybrałem paski Contitecha bo niby Gates sie ostatnio pogorszył - fabryki i technologia jakaś chitajska czy cuś.

Pozdrawiam

Marek

Gość mapeciontko

chyba nawet nie wiecie ile taki pasej jeszcze potrafi wytrzymac ;) na tych paskach dwoch jeszcze byscie powiesili cala almere i by nie pekly!!! problem zaczyna sie pojawiac jak zaczynaja sie slizgać... ale wymiana na pewno nie zaszkodzi ;)

• 2 tygodnie później...

witam

ostatnio udałem się do sklepu z częściami do aut japońskich z prośbą dopasowania pasków, odpowiedziano mi że to trzeba zdjąć i po nr. dopasować. czy ktoś z wymieniających mógłby przedyktować nr. tych pasków bo także chciałbym je wymienić .(n15 1.6 16v 99 r )z góry dziękuje

witam sam wymienialem te paski i niebylo problemu zeby trzeba bylo je sciognoc bo niewiadoma jaka wielkosc wiem jedno 2paski som tej samej wielkosci a 3 jest mniejszy albo wiekszy jak koles niemoze ci podac nr katalowego to masz tu numer do sklepu w bydgoszcy gdzie ja kupowalem i sie zapytaj cena ok 75zl za 3 paski japonskie JC AUTO BYDGOSZCZ tel.052 340 41 07 pozdrawiam :) NISSAN THE BEST

witam

ostatnio udałem się do sklepu z częściami do aut japońskich z prośbą dopasowania pasków, odpowiedziano mi że to trzeba zdjąć i po nr. dopasować. czy ktoś z wymieniających mógłby przedyktować nr. tych pasków bo także chciałbym je wymienić .(n15 1.6 16v 99 r )z góry dziękuje

wszystko zależy od tego czy masz klime, wspomaganie.

http://www1.carparts-cat.com/webkat.asp?SI...9019&ROOT=1

tu znajdziesz to co ci trzeba.

:) devil-80 witam wymiana paskow nie jest ciezka tylko trzeba miec kanal ja pojechalem do kolegi i to mu zajelo okolo 30 minut z zamotowaniem ja bym niedal rady bez kanalu lepsze jest dojscie od dolu niz z gory u gory tylko regulacja napiecia paska a kolega ma lepszom wprawe bo jest mechanikiem jak niemasz kanalu to niewarto sie meczyc wymiana to koszt ok.50zl mowil mi kolega ..pozdrawiam :) NISSAN THE BEST ;)

w moim przypadku nie ma klimy, a paski to napinacze i posunac alternator... auto mialem akurat na lewarku w celu wyjecia kola pasowego wiec wlasciwie kanal byl calkowicie zbedny a paski pozlazily dosc szybko, pewnie dlatego, ze nie byly obiektem zainteresowania:P taka zlosliwosc rzeczy martwych:P

Wymień, koszt niewielki, a pewnego dnia stracisz nagle np.wspomaganie i się trochę zdziwisz albo prądu zabraknie żeby dojechac do domu :) Pzdr

jaki czas moze chodzic silnik bez paska alternatora i pompy wody?

chcialem dla sprawdzenia zrodla halasu odlaczac je aby sluchac, czy halas zniknal

• 9 lat później...

Mam do Was pytanie...mam Almere z 1998 roku silnik 1.4 benzyna N15 i strzelil mi pasek od alternatora. Juz kupilem nowy. Czy zeby go wymienic musze sciagnac tez inne paski czy mozna to jakos ominac? Dziekuje za pomoc.