Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] obrotomierz

Gość mapeciontko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mapeciontko

witam

wczoraj ujawił mi sie taki problemik. Podczas wolnej jazdy po miescie (okolo 30km) nagle wskazówka mojego obrotomierza w przeciagu sekundy 2 razy uderzyła o ten precik do zegarka czyli przekrecila sie na maxa ale silniczek normalnie pracował. pomyslalem ze raz moze mu sie zdazyć. Jade jakies 10 min pozniej znowu to samo ale wrocila wskazowka do swojego ustawienia. pozniej poszedlem do piekarni odpalilem zaczynam przyspieszac a wskazówka wariacje jakas majorke se urzadzila z mojego obrotomierza az w koncu zatrzymala sie znow na tym preciku tylko ze tym razem nie wrocila nie reagowala nawet na szybaka zmiane obrotow ale problem minol po ponownym uruchomieniu silnika. Moze mial ktos tki dziwny przypadek? a moze ktos wie co to moze byc? bardzo mnie to denerwoje ;)

Witam mam tak samo i jakoś się tym nie przejmuje bo nie mam czasu usunąć usterki :P już na forum był temacik o problemie jest to wina kondensatorka w obrotomierzu najprawdopodobniej... wystarczy go wymienić lub prze lutować bo mógł powstać tzw. zimny lut... mi po puknięciu w deskę od góry się uspokaja i działa normalnie ;)

u mnie srednio z tys razy na sek uderza o ten precik,ze jeszcze sie nie zlamala, albo tego precika... podczas jazdy swobodnie sobie dobiera sama obroty a to na 2 tys , a to na 7... to tyle, jesli chodzi o to czy inni maja podobne problemy, a teraz wpisz w opcji SZUKAJ slowo OBROTOMIERZ....np zaznacz wyswietlanie tektu tylko w TEMACIE, po czym znajdziesz conajmniej kilka postow z opisem tej usterki i mozliwymi rozwiazaniami, na pewno cos z tego przypasuje :one: :one:

Gość mapeciontko

dzieki za pomoc narazie wyjalem licznik i biore sie za rozkrecanie i sproboje przelutować wszystkie luty i zobaczymy co bedzie jak uda sie zrobic to napisze co i jak ;)

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 21:17 ]

wszytkie luty poprawione efekt.... w koncu wrocilo wszystko do narmalności :) polecam zabieg poprawiania wszystkich lutow :)

• 5 miesięcy temu...

witam

u mnie w n15 2.0d poprawiłem luty na tej foli ze scieżkami(diody) oraz wszystkie luty na obrotomierzu na płycie drukowanej i pomogło ale za to mam problem z licznikiem kilometrów małym i dużym .. polecam zacząć od Tego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...