Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] problem N16 1.5 Almera błedy

cytrynkowy

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

ostatnio almerka nie chciała mi zapalic (1.5 benzyna 2001r.) po diagnostyce wyszło:

kod kłopotu 001: P0340CMP CZUJNIK/OBW

kod kłopotu nr 002: P0300MULTI CYLINDRA WYPADANIE ZAPLONU

PO335 CKP-CZUJNIK/OBW

wypadanie zaplonu juz wczesniej miałem i bylem z tym u mechanika mam rozrzad do regulacji a teraz te 2 pozostale bledy prawdopodobnie od czujnika na wale korbowym i

czujnik wałka rożrządu.

Wystarczy kupic te 2 czujniki wymienić i juz powinno być ok ??

Ogolnie nie miałem iskry na świecach a tak to wszystko gra.

z gory dzieki

Przed kupnem czujników wystarczy je sprawdzić aby się upewnić, że jeden z nich jest uszkodzony. Sprawdza się banalnie łatwo, to już mechanik będzie wiedział jak.

pozdr.

dokładnie to jest tak:

czujnik Halla / MRE na wale korbowym

czujnik Halla / MRE na wale rozrzadczym

ktoś sie orientuje gdzie w wwa moge kupić te cześci ?? ewentualnie jakiś tani mechanik ?? autko stoi obecnie w centrum warszawy i nie pali :/

Nie chcę Cię martwić, ale jak ja miałem taki zestaw błędów tzn. P0300 i P0335 to miałem rozrząd do wymiany...Zastanawiam się też czy da się regulować rozrząd :zdziw: , przecież tam jest napinacz który wprowadza niejako autoregulację.

tez cos podobnego uslyszalem od Pana Mechanika :P

powiedz mi ile Cie to kosztowało ?? i po naprawie/wymianie rozrzadu wszystko juz było ok??

Co do części (i w ogóle na temat rozrządu) to sporo jest w tym temacie:http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=41515&postdays=0&postorder=asc&highlight=tsubaki&start=35

Co do kosztów to za części i robociznę zapłaciłem ok. 1200 zł.

Od tamtej pory wszystko jest ok :D !

co myslicie o tym rozrządzie tej firmy :

http://moto.allegro.pl/item611579846_rozrz...5de_qg18de.html

[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 18:59 ]

ktos sie zna ?

[ Dodano: Pią 05 Cze, 2009 14:20 ]

wymienilem oba czujniki rozrzad wyregulowany i od tamtej pory samochod jak nie ten :D

nic nie szarpie obroty chodza rowno, mniej pali :)

• 9 miesięcy temu...

100 procent łańcuch możesz wym sam ponieważ nissan w yych silnikach użył wadliwych łańcuchów jeszcze mikra k12 benzynowa cierpi na ten sam problem łańcuchy się rozciągają pozdrawiam.

łańcuch jest tak wyciągnięty że dół z górą się nie zgrywa czyli wałkorbowy z wałkiem rozrządu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...