Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Zawór nie odbija

Gość szeyker89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem. Przy tankowaniu gazu zawór mi nie odbija i nie wiem czego to jest wina: czy wielozaworu, pływaka czy może czegoś innego. Proszę o podpowiedzi co jest zepsute i co należy wymienić (zawór czy całą butlę).

Butle mam w zapasówce.

Pozdrawiam

skąd wiesz że nie odbił? Jeżeli nie odbija to prawdopodobnie albo uszkodzony albo źle wyregulowany wielozawór. Czasami jest tak że nie odbija tak że blokuje kompletnie dopływ gazu a jedynie spowalnia i to jest ok, a to ile gazu Ci wejdzie do butli, czy tylko 80% czy inna objętość to właśnie kwestia wyregulowania na wielozaworze.

Jeśli wielozawór nie odbija to przy tankowania zatrzymuje się pompa od dystrybutora (też ma zabezpieczenie, ale wcześniej powinien zadziałać wielozawór).

Wymienia się sam wielozawór, co do jego regulacji to mnie się nie udało.

mnie od założenia gazu nie odbija. Odbije tylko na jakichś kijowych stacjach gdzie jest słabe ciśnienie w dystrybutorze. Ale olewam to. Byłem raz na gwarancji żeby mi to poprawili to wyregulowali. Odbił dwa razy i znowu przestał. Jako że zawsze tankuje na trasie to wale ile wejdzie i jade, i tak za pol godziny naddatek przepale w trasie ;-)

To że wielozawór nie odbija niekoniecznie oznacza jego złe ustawienie. Znaczenie ma również (i to duże) z jakim cisnieniem pompuje dystrybutor. 80% napełnienia butli podyktowane jest względami bezpieczeństwa.

Od jakiegoś czasu raz odbijał a raz nie (częściej nie). Tankuje na oko lecz wiem że to jest ryzykowne :/ Różnica ciśnień raczej nie ma znaczenia bo przeważnie tankuje na tych samych stacjach. Więc zostaje regulacja lub wymiana wielozaworu. Dzięki za wszystko. Resztą zajmie się gazownik.

Pozdro

Z gazem nie ma żartów...jak nie odbija to i nie ma gwarancji że odłącza gaz po wyłaczeniu zapłonu. (u mnie tak było).

Poza tym latem może być jak nabijesz na maxa to może uciekać, albo w końcu nie da się zatankować.

Mike, nie tak do końca z tym wielozaworem jak myślisz, otóż za zamknięcie zaworu tankowania znajdującego się w butli odpowiada pływak,pozatym jest jeszcze zawór tankowania który nie pozwala na wyciek gazu który pozostaje w przewodzie tankowania, natomiast jesli chodzi o zawór podający gaz do parownika to siedzi przy zbiorniku elektrozawór. Więc teoretycznie nieodbijający zawór nie powinien mieć wpływu na odłączenie gazu po wyłączeniu zapłonu i na jakieś wycieki, ale tylko teoretycznie.

Poza tym latem może być jak nabijesz na maxa to może uciekać, albo w końcu nie da się zatankować.

"przetankowanie" grozi jedynie wybuchem zbiornika przy zmianie temp. na wyższą

No sorry, to mimo wszystko chyba lepiej wymienić wielozawór i uniknąć takich niespodzianek.

W moim przypadku wielozawór nie domykał i puszczał gaz (dalej do parownika).

nie wiem czy miało to związek z nie odbijaniem, ale fakt faktem że jak coś się pitoli z wielozaworem to nie ma co czekać aż zadziała zawór bezpieczeństwa :P